Krem czekoladowy według przepisu z 1871 roku

Puszysty i aksamitny krem czekoladowy przypadnie do gustu każdemu fanowi łakoci w tabliczkach. Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne", przygotowała ten smakołyk według receptury z 1871 roku.

Krem ten w 1871 roku Lucyna Ćwierczakiewicz, jedna z pierwszych największych polskich kucharek, opisała następująco:
"Ćwierć funta czekolady połamać w kawałki i wrzucić na pół kwarty gotującej się śmietanki. Trzy ćwierci łuta żelatyny namoczyć godzinę w zimnej wodzie, wycisnąć z niej i wrzucić w gorącą czekoladę. Ćwierć funta cukru ubić z czterema żółtkami, zaparzyć te rozbite żółtka czekoladą, wszystko razem ciągle trzymać na wolnym ogniu i mieszać, aż zacznie gęstnieć, byle się nie zagotowało. Gdy przestygnie ubić dobrze, żeby zgęstniało [...] dla oszczędności można ubić pianę i z ubitą już masą wymieszać".

Składniki:

50 g czekolady
250 ml śmietanki 36 proc.
1 listek żelatyny
50 g cukru
2 żółtka

Przygotowanie:

Jeden listek żelatyny zalewam odrobiną wody. Do rondelka wlewam śmietankę i dodaję połamaną na kostki czekoladę. Jak tylko czekolada się rozpuści, to dodaję odsączoną żelatynę. Wszystko dokładnie mieszam, żeby żelatyna się ładnie rozpuściła. Ubijam żółtka z cukrem. Dodaję je do czekoladowej masy. Całość dokładnie mieszam, zdejmuję z ognia i studzę. Masę czekoladową zaczynam ubijać na najwyższych obrotach, do momentu aż będzie gęsta. Zajmie to ok. 20 minut. Jeżeli macie jajka ze sprawdzonego źródła, to możecie użyć też białek - wtedy ubijcie je i dodajcie do kremu czekoladowego. Nie ubijajcie już, tylko delikatnie wszystko wymieszajcie. Gotowy krem czekoladowy przekładam do mniejszych słoiczków i przechowuję w lodówce.

POLECAMY:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce