Trwa ładowanie...
d23uivl
Krem czekoladowy według przepisu z 1871 roku
x-news/Uwaga TVN
abc gotowania

Krem czekoladowy według przepisu z 1871 roku

Puszysty i aksamitny krem czekoladowy przypadnie do gustu każdemu fanowi łakoci w tabliczkach. Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne", przygotowała ten smakołyk według receptury z 1871 roku.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
d23uivl

Krem ten w 1871 roku Lucyna Ćwierczakiewicz, jedna z pierwszych największych polskich kucharek, opisała następująco:
"Ćwierć funta czekolady połamać w kawałki i wrzucić na pół kwarty gotującej się śmietanki. Trzy ćwierci łuta żelatyny namoczyć godzinę w zimnej wodzie, wycisnąć z niej i wrzucić w gorącą czekoladę. Ćwierć funta cukru ubić z czterema żółtkami, zaparzyć te rozbite żółtka czekoladą, wszystko razem ciągle trzymać na wolnym ogniu i mieszać, aż zacznie gęstnieć, byle się nie zagotowało. Gdy przestygnie ubić dobrze, żeby zgęstniało [...] dla oszczędności można ubić pianę i z ubitą już masą wymieszać".

Składniki:

50 g czekolady
250 ml śmietanki 36 proc.
1 listek żelatyny
50 g cukru
2 żółtka

Przygotowanie:

d23uivl

Jeden listek żelatyny zalewam odrobiną wody. Do rondelka wlewam śmietankę i dodaję połamaną na kostki czekoladę. Jak tylko czekolada się rozpuści, to dodaję odsączoną żelatynę. Wszystko dokładnie mieszam, żeby żelatyna się ładnie rozpuściła. Ubijam żółtka z cukrem. Dodaję je do czekoladowej masy. Całość dokładnie mieszam, zdejmuję z ognia i studzę. Masę czekoladową zaczynam ubijać na najwyższych obrotach, do momentu aż będzie gęsta. Zajmie to ok. 20 minut. Jeżeli macie jajka ze sprawdzonego źródła, to możecie użyć też białek - wtedy ubijcie je i dodajcie do kremu czekoladowego. Nie ubijajcie już, tylko delikatnie wszystko wymieszajcie. Gotowy krem czekoladowy przekładam do mniejszych słoiczków i przechowuję w lodówce.

Zobacz także: drożdżówki z truskawkami według przepisu z 1895 roku.

POLECAMY:

Co znaczy biały nalot na czekoladzie?

d23uivl

Ciasto czekoladowe "krówka"

Pizza z czekoladą

d23uivl

Podziel się opinią

Share

d23uivl

d23uivl