Köttbullar. Mięsny przysmak prosto ze Szwecji

Köttbullar, czyli szwedzkie klopsiki, stanowią poważną konkurencję dla tradycyjnych mielonych kotletów. Podejrzewamy, że podawany z konfiturą z borówek i ziemniaczanym puree mięsny specjał może zagościć na polskich stołach na dłużej. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.

Köttbullar. Mięsny przysmak prosto ze SzwecjiKöttbullar. Mięsny przysmak prosto ze Szwecji
Luiza Nowak

*Klopsiki: *

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • jajko
  • cebula
  • pszenna bułka namoczona w mleku
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • kolendra

*Sos: *

  • 300 ml bulionu wołowego
  • łyżka mąki
  • łyżka śmietany
  • łyżka masła
  • pół szklanki borówek

Przepis

*Klopsiki: *mielone mięso łączymy z zeszkloną na oleju cebulą, kolendrą, solą i pieprzem. Połowę mięsa odkładamy. Dodajemy do niej jajko, pszenną bułkę namoczoną w mleku i blendujemu. Następnie łączymy ją z odłożonym wcześniej mięsem. Z gotowej masy formujemy kulki wielkości orzechów włoskich. Gotowane klopsiki gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min. Odcedzamy je, po czym po 15 minutach smażymy na patelni.

Przepis

*Sos: *na patelni na, której smaliśmy klopsiki podgrzewamy mąkę i masło. Gdy składniki zaczną wrzeć dodajemy do nich bulion i śmietanę cały czas mieszając. Wsypujemy na patelnię borówki. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym gotujemy jeszcze przez 3 minuty.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw