Kotlety z kalafiora w sosie koperkowym
Delikatne i pyszne kotlety koperkowe w aromatycznym sosie koperkowym. Sos koperkowy doskonale pasuje również do ugotowanych na twardo jajek, ryby oraz dań warzywnych. Zamiast wody można dodać do niego bulion.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Obiad
 - Sposób przygotowania: Gotowanie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- ½ kg kalafiora
 - jajko
 - ½ małej cebuli
 - mały ząbek czosnku
 - kulka sera mozzarella
 - łyżka posiekanego koperku
 - 3 łyżki bułki tartej
 - sól, pieprz
 - olej
 
Sos koperkowy:
- 2 łyżki masła
 - łyżka mąki
 - 50 ml śmietanki 30 proc.
 - sól, pieprz
 - 4 łyżki posiekanego koperku
 
Przepis
- Kalafiora ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i zostaw do ostygnięcia.
 - Cebulę drobno pokrój, a ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
 - Kalafiora rozgnieć widelcem.
 - Dodaj do niego jajko, cebulę, ser, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą i koperek. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
 - Z powstałej masy uformuj 12 małych kotletów.
 - Obtocz je w bułce tartej i usmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Przewróć na drugą stronę, gdy spód się przypiecze.
 - Przygotuj sos. W rondlu na małym ogniu stop masło. Do masła dodaj pełną łyżkę mąki. Mieszaj, by składniki się połączyły.
 - Do zasmażki, ciągle mieszając, cienkim strumieniem wlewaj gorącą wodę (powinno wystarczyć około 350 ml). Gotuj chwilę, aż powstanie gładka zawiesina.
 - Zdejmij z ognia.
 - Do gorącej zawiesiny dodaj śmietankę, dopraw solą i Kotlety z kalafiora polej sosem koperkowym.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl