Kotlety wieprzowe w powidłach śliwkowych

Przepis na kotlety wieprzowe w powidłach śliwkowych, został opublikowany w książce kucharskiej Edy Kierskiej "Tania kuchnia na ciężkie czasy z 1916 roku". Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów nieco zmodyfikowała oryginalną recepturę.

Kotlety wieprzowe w powidłach śliwkowychKotlety wieprzowe w powidłach śliwkowych
Joanna Krzewińska

Kotlety:

  • 4 kotlety schabowe grubości około 2 cm
  • masło klarowane lub masło (do smażenia)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól

Sos:

  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • sok z cytryny
  • sól
  • cukier
  • 2 łyżki zimnego masła

Przepis

  • Kotlety włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować na małym ogniu około 5 minut.
  • Mięso wyjąć i ostudzić. Wywaru nie wylewać.
  • Przygotować sos: powidła śliwkowe wyłożyć na patelnię, wlać 300 ml wywaru z mięsa, mieszając zagotować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny (1–2 łyżki), cukrem i solą.
  • Następnie dodać zimne masło pokrojone na kawałki i wymieszać. Zdjąć z ognia.
  • Mięso obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym maśle na rumiano.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary