Kotlety warzywne - idealne na początek jesieni. Jak je przygotować?

Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa. Czasem jednak bardzo trudno odzwyczaić się od ulubionych dań, takich jak kotlety czy pulpety. Jest jednak na to sposób: mięso bez trudu zastąpimy warzywami, a odpowiednio je przygotowując skutecznie zastąpimy nimi dania mięsne.

Kotlety wegetariańskiePyszne kotlety można przygotować nie tylko z mięsa
Źródło zdjęć: © 123RF

Kotlety ziemniaczane

Mączyste ziemniaki możemy wykorzystać do zrobienia pysznych, nadziewanych kotletów, które zachwycą nawet największych miłośników mięsa. Na farsz potrzebujemy: kilka pieczarek, cebulę, twaróg, majeranek, sól i pieprz.

Ciasto na kotlety robimy z ziemniaków, jajka, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, soli i pieprzu. Pieczarki kroimy drobno i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę, oprószamy solą i pieprzem. Doprawiamy majerankiem. Farsz przekładamy na talerz, dodajemy twaróg i mieszamy. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, przeciskamy przez praskę, dodajemy sól i pieprz. Gdy ziemniaki ostygną dodajemy jajko i mąki, by uzyskać konsystencję dość twardego ciasta. Z ciasta formujemy plasterki, nakładamy farsz i zawijamy. Zaklejamy bardzo dokładnie, spłaszczamy i smażymy na oleju do uzyskania rumianego koloru.

Kotlety z ciecierzycy i kapusty

Warzywa strączkowe zawierają mnóstwo białka, więc z powodzeniem zastąpią mięso. Smak ciecierzycy idealnie podkreśli młoda kapusta. Składniki: puszka ciecierzycy, pół młodej kapusty, pęczek szczypiorku, czosnek, natka pietruszki, jajko, ewentualnie mąka gryczana, sól i pieprz.

Pięć pysznych pomysłów na mielone

Ciecierzycę odcedzamy i miksujemy ją na gładką masę. Kapustę kroimy w paski, wrzucamy do wrzątku, gotujemy dwie minuty, siekamy. Czosnek i szczypiorek kroimy drobno. Warzywa wkładamy do miski, dodajemy ciecierzycę, posiekaną natkę, jajko i przyprawy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy mąkę. Formujemy kotleciki i smażymy na oleju lub pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku aż będą rumiane.

Japońskie placki warzywne

Otomiyaki to jedna z najbardziej popularnych potraw w Japonii. To proste placki z warzyw. Można używać wielu jarzyn, ale najczęściej otomiyaki przygotowuje się z kapusty pekińskiej. Potrzebujemy: pół kapusty, marchewkę, seler naciowy, świeży imbir, cebulę dymkę, mąkę, sos sojowy, jajko, olej, sól i pieprz.

Jajko roztrzepujemy w misce. Dodajemy mąkę, sos sojowy, starty imbir, sól i pieprz. Kapustę drobno siekamy, seler kroimy w kosteczkę, marchewkę ścieramy na grubych oczkach, cebulę siekamy. Wszystko łączymy z masą jajeczną. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką masę i smażymy trzy minuty z każdej strony.

Kotlety wegetariańskie
© 123RF

Klopsy sojowe

Przetworzona fabrycznie soja zastępuje mięso w wielu różnego rodzaju kotletach, kiełbaskach czy hamburgerach. W domu możemy świeże ziarna wykorzystać do zrobienia klopsików. Składniki: dwie szklanki świeżej soi, cebula, czosnek, pieczarki, mielone orzechy, słodka papryka w proszku, sól, pieprz, suszony tymianek.

Soję moczymy w wodzie przez noc, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy dwie godziny. Warzywa drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Podsmażone warzywa łączymy z ugotowaną soją, i przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mięsa. Do masy dodajemy orzechy i paprykę. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego, smażymy w głębokim oleju aż będą złote, odcedzamy na ręczniku kuchennym.

Kotlety z batatów i kaszy

Słodkie ziemniaki są twardsze niż zwykłe, ale po upieczeniu możemy uzyskać z nich masę idealnie nadającą się do przyrządzenia kotletów. Potrzebne nam będą: dwa duże bataty, szklanka ugotowanej kaszy gryczanej, cebula, jajko, kilka łyżek mąki, czosnek w proszku, chili w proszku, mielony kmin rzymski, sól i pieprz.

Bataty pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 40 minut. Łyżką wybieramy miąższ ze skórki i miksujemy. Dodajemy kaszę, jajko, mąkę i przyprawy. Mieszamy, formujemy kotlety, obtaczamy w mące i smażymy na oleju 3 minuty z każdej strony.

Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie