Kotlety warzywne - idealne na początek jesieni. Jak je przygotować?

Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa. Czasem jednak bardzo trudno odzwyczaić się od ulubionych dań, takich jak kotlety czy pulpety. Jest jednak na to sposób: mięso bez trudu zastąpimy warzywami, a odpowiednio je przygotowując skutecznie zastąpimy nimi dania mięsne.

Kotlety wegetariańskiePyszne kotlety można przygotować nie tylko z mięsa
Źródło zdjęć: © 123RF

Kotlety ziemniaczane

Mączyste ziemniaki możemy wykorzystać do zrobienia pysznych, nadziewanych kotletów, które zachwycą nawet największych miłośników mięsa. Na farsz potrzebujemy: kilka pieczarek, cebulę, twaróg, majeranek, sól i pieprz.

Ciasto na kotlety robimy z ziemniaków, jajka, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, soli i pieprzu. Pieczarki kroimy drobno i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę, oprószamy solą i pieprzem. Doprawiamy majerankiem. Farsz przekładamy na talerz, dodajemy twaróg i mieszamy. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, przeciskamy przez praskę, dodajemy sól i pieprz. Gdy ziemniaki ostygną dodajemy jajko i mąki, by uzyskać konsystencję dość twardego ciasta. Z ciasta formujemy plasterki, nakładamy farsz i zawijamy. Zaklejamy bardzo dokładnie, spłaszczamy i smażymy na oleju do uzyskania rumianego koloru.

Kotlety z ciecierzycy i kapusty

Warzywa strączkowe zawierają mnóstwo białka, więc z powodzeniem zastąpią mięso. Smak ciecierzycy idealnie podkreśli młoda kapusta. Składniki: puszka ciecierzycy, pół młodej kapusty, pęczek szczypiorku, czosnek, natka pietruszki, jajko, ewentualnie mąka gryczana, sól i pieprz.

Pięć pysznych pomysłów na mielone

Ciecierzycę odcedzamy i miksujemy ją na gładką masę. Kapustę kroimy w paski, wrzucamy do wrzątku, gotujemy dwie minuty, siekamy. Czosnek i szczypiorek kroimy drobno. Warzywa wkładamy do miski, dodajemy ciecierzycę, posiekaną natkę, jajko i przyprawy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy mąkę. Formujemy kotleciki i smażymy na oleju lub pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku aż będą rumiane.

Japońskie placki warzywne

Otomiyaki to jedna z najbardziej popularnych potraw w Japonii. To proste placki z warzyw. Można używać wielu jarzyn, ale najczęściej otomiyaki przygotowuje się z kapusty pekińskiej. Potrzebujemy: pół kapusty, marchewkę, seler naciowy, świeży imbir, cebulę dymkę, mąkę, sos sojowy, jajko, olej, sól i pieprz.

Jajko roztrzepujemy w misce. Dodajemy mąkę, sos sojowy, starty imbir, sól i pieprz. Kapustę drobno siekamy, seler kroimy w kosteczkę, marchewkę ścieramy na grubych oczkach, cebulę siekamy. Wszystko łączymy z masą jajeczną. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką masę i smażymy trzy minuty z każdej strony.

Kotlety wegetariańskie
© 123RF

Klopsy sojowe

Przetworzona fabrycznie soja zastępuje mięso w wielu różnego rodzaju kotletach, kiełbaskach czy hamburgerach. W domu możemy świeże ziarna wykorzystać do zrobienia klopsików. Składniki: dwie szklanki świeżej soi, cebula, czosnek, pieczarki, mielone orzechy, słodka papryka w proszku, sól, pieprz, suszony tymianek.

Soję moczymy w wodzie przez noc, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy dwie godziny. Warzywa drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Podsmażone warzywa łączymy z ugotowaną soją, i przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mięsa. Do masy dodajemy orzechy i paprykę. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego, smażymy w głębokim oleju aż będą złote, odcedzamy na ręczniku kuchennym.

Kotlety z batatów i kaszy

Słodkie ziemniaki są twardsze niż zwykłe, ale po upieczeniu możemy uzyskać z nich masę idealnie nadającą się do przyrządzenia kotletów. Potrzebne nam będą: dwa duże bataty, szklanka ugotowanej kaszy gryczanej, cebula, jajko, kilka łyżek mąki, czosnek w proszku, chili w proszku, mielony kmin rzymski, sól i pieprz.

Bataty pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 40 minut. Łyżką wybieramy miąższ ze skórki i miksujemy. Dodajemy kaszę, jajko, mąkę i przyprawy. Mieszamy, formujemy kotlety, obtaczamy w mące i smażymy na oleju 3 minuty z każdej strony.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary