Trwa ładowanie...

Kotlety warzywne - idealne na początek jesieni. Jak je przygotować?

Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa. Czasem jednak bardzo trudno odzwyczaić się od ulubionych dań, takich jak kotlety czy pulpety. Jest jednak na to sposób: mięso bez trudu zastąpimy warzywami, a odpowiednio je przygotowując skutecznie zastąpimy nimi dania mięsne.

Pyszne kotlety można przygotować nie tylko z mięsaPyszne kotlety można przygotować nie tylko z mięsaŹródło: 123RF
dtjboc0
dtjboc0

Kotlety ziemniaczane

Mączyste ziemniaki możemy wykorzystać do zrobienia pysznych, nadziewanych kotletów, które zachwycą nawet największych miłośników mięsa. Na farsz potrzebujemy: kilka pieczarek, cebulę, twaróg, majeranek, sól i pieprz.

Ciasto na kotlety robimy z ziemniaków, jajka, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej, soli i pieprzu. Pieczarki kroimy drobno i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę, oprószamy solą i pieprzem. Doprawiamy majerankiem. Farsz przekładamy na talerz, dodajemy twaróg i mieszamy. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, przeciskamy przez praskę, dodajemy sól i pieprz. Gdy ziemniaki ostygną dodajemy jajko i mąki, by uzyskać konsystencję dość twardego ciasta. Z ciasta formujemy plasterki, nakładamy farsz i zawijamy. Zaklejamy bardzo dokładnie, spłaszczamy i smażymy na oleju do uzyskania rumianego koloru.

Kotlety z ciecierzycy i kapusty

Warzywa strączkowe zawierają mnóstwo białka, więc z powodzeniem zastąpią mięso. Smak ciecierzycy idealnie podkreśli młoda kapusta. Składniki: puszka ciecierzycy, pół młodej kapusty, pęczek szczypiorku, czosnek, natka pietruszki, jajko, ewentualnie mąka gryczana, sól i pieprz.

Pięć pysznych pomysłów na mielone

Ciecierzycę odcedzamy i miksujemy ją na gładką masę. Kapustę kroimy w paski, wrzucamy do wrzątku, gotujemy dwie minuty, siekamy. Czosnek i szczypiorek kroimy drobno. Warzywa wkładamy do miski, dodajemy ciecierzycę, posiekaną natkę, jajko i przyprawy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy mąkę. Formujemy kotleciki i smażymy na oleju lub pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku aż będą rumiane.

dtjboc0

Japońskie placki warzywne

Otomiyaki to jedna z najbardziej popularnych potraw w Japonii. To proste placki z warzyw. Można używać wielu jarzyn, ale najczęściej otomiyaki przygotowuje się z kapusty pekińskiej. Potrzebujemy: pół kapusty, marchewkę, seler naciowy, świeży imbir, cebulę dymkę, mąkę, sos sojowy, jajko, olej, sól i pieprz.

Jajko roztrzepujemy w misce. Dodajemy mąkę, sos sojowy, starty imbir, sól i pieprz. Kapustę drobno siekamy, seler kroimy w kosteczkę, marchewkę ścieramy na grubych oczkach, cebulę siekamy. Wszystko łączymy z masą jajeczną. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką masę i smażymy trzy minuty z każdej strony.

Kotlety wegetariańskie 123RF
Źródło: 123RF

Klopsy sojowe

Przetworzona fabrycznie soja zastępuje mięso w wielu różnego rodzaju kotletach, kiełbaskach czy hamburgerach. W domu możemy świeże ziarna wykorzystać do zrobienia klopsików. Składniki: dwie szklanki świeżej soi, cebula, czosnek, pieczarki, mielone orzechy, słodka papryka w proszku, sól, pieprz, suszony tymianek.

dtjboc0

Soję moczymy w wodzie przez noc, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy dwie godziny. Warzywa drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Podsmażone warzywa łączymy z ugotowaną soją, i przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mięsa. Do masy dodajemy orzechy i paprykę. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego, smażymy w głębokim oleju aż będą złote, odcedzamy na ręczniku kuchennym.

 Kotlety z batatów i kaszy

Słodkie ziemniaki są twardsze niż zwykłe, ale po upieczeniu możemy uzyskać z nich masę idealnie nadającą się do przyrządzenia kotletów. Potrzebne nam będą: dwa duże bataty, szklanka ugotowanej kaszy gryczanej, cebula, jajko, kilka łyżek mąki, czosnek w proszku, chili w proszku, mielony kmin rzymski, sól i pieprz.

Bataty pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 40 minut. Łyżką wybieramy miąższ ze skórki i miksujemy. Dodajemy kaszę, jajko, mąkę i przyprawy. Mieszamy, formujemy kotlety, obtaczamy w mące i smażymy na oleju 3 minuty z każdej strony.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dtjboc0
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dtjboc0
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj