Dania z produktów, które każdy ma w kuchni
Zazwyczaj pamiętamy o tym, aby przy okazji różnych świąt i dni ustawowo wolnych od pracy zrobić większe zakupy spożywcze. Jednak dla zapominalskich prawie pusta lodówka to nie koniec świata. Większość osób w swoich kuchniach ma produkty, z których można przyrządzić pożywne dania i smaczne przekąski. Mąka, kasze, makaronu, przyprawy, warzywa i inne dodatki to prosty przepis na obiad.
Pusta lodówka to nie problem
Zazwyczaj pamiętamy o tym, aby przy okazji różnych świąt i dni ustawowo wolnych od pracy zrobić większe zakupy spożywcze. Jednak dla zapominalskich prawie pusta lodówka to nie koniec świata. Większość osób w swoich kuchniach ma produkty, z których można przyrządzić pożywne dania i smaczne przekąski. Mąka, kasze, makarony, przyprawy, warzywa i inne dodatki wystarczą do prostych przepisów.
Kotlety z kaszy gryczanej
*Składniki: *300 g kaszy gryczanej, 1 jajko, 5 łyżek startego sera żółtego, 5 łyżek bułki tartej (lub mała kajzera namoczona i odciśnięta), pieprz, sól, ostra papryka lub pieprz cayenne, 1 ząbek czosnku, 1 pęczek pietruszki, koperku lub szczypiorku.
Przygotowanie: kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. W misce połącz lekko przestudzoną, ugotowaną kaszę, posiekaną zieleninę oraz ser żółty. Dodaj jajko, rozgnieciony ząbek czosnku, przypraw i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj nieduże kotlety, obtocz w tartej bułce i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do momentu uzyskania złotego koloru. Podawaj na ciepło.
Makaron z serem
Do przygotowania tego dania potrzebne są: makaron, ser (żółty lub biały twaróg), odrobina masła i przyprawy (pieprz i sól) lub cukier, jeśli przygotowujemy makaron z twarogiem na słodko.
Makaron należy ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na jeszcze ciepły nałożyć masło. Dodać starty ser żółty lub pokruszony ser biały. Doprawić i wymieszać.
Kotlety jajeczne
*Składniki: *4 ugotowane jajka, 1 jajko surowe, 2 łyżki bułki tartej, 1 cebula, masło, olej do smażenia, sól i pieprz do smaku.
*Przygotowanie: *cebulkę siekamy i podsmażamy na maśle. Ugotowane jajka trzemy na tarce warzywnej o małych oczkach. Dodajemy podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, dwa surowe jajka, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Pieczemy na rozgrzanym oleju.
Naleśniki
Składniki: 150 g mąki, 1 łyżeczka cukru pudru, 2 jajka, 240 ml mleka, szczypta soli, 3 łyżki roztopionego masła lub oleju, olej roślinny do smażenia.
Przygotowanie: mąkę przesiać, dodać cukier puder, jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta roztopione masło lub olej i wymieszać. Naleśniki można smażyć na suchej patelni lub na tłuszczu. Podawać z dżemem, musem owocowym, kremem czekoladowym lub twarożkiem.
Podpłomyki
Przepis najprostszy z możliwych - wystarczą mąka, woda i sól. Wszystko, co dodamy oprócz podstawowych składników, tylko wzbogaca podpłomyk. Przekąskę można podawać z sosem, barszczem, żurkiem lub grillowanymi warzywami. Można ją zrobić również "na słodko", np. z bakaliami, bo w kuchennych szafkach często znajdzie się garść rodzynek.
Zapiekanka warzywna
Składniki: 600 g warzyw np. ziemniaki, kalafior, bakłażan lub brokuły (można użyć różnych), duża śmietana lub jogurt, 2 ząbki czosnku, tymianek, masło lub smalec, pieprz i sól.
*Przygotowanie: *czosnek utrzeć z solą, naczynie żaroodporne wysmarować smalcem lub masłem. Warzywa podgotować i ułożyć w naczyniu. Śmietanę lub jogurt wymieszać z przyprawami i zalać warzywa. Piec 30 minut w 180 stopniach C. Gotową można posypać świeżą pietruszką, koperkiem lub szczypiorkiem.
mp/WP Kuchnia