Trwa ładowanie...
dserk3j

Kotlety schabowe pod pierzynką. Polski klasyk w nowej odsłonie

Przepis

Kotlety schabowe to absolutny klasyk polskiej kuchni. Jednak jeśli tobie i twojej rodzinie już znudziły się tradycyjne schabowe, przygotuj je w nowej, przepysznej wersji. Od pani Beaty dostaliśmy na dziesie.wp.pl przepis na schabowe pod serową pierzynką.

Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Kotlety schabowe pod pierzynką. Polski klasyk w nowej odsłonie
dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki
  • ½ kg schabu
  • 1 cebula
  • ½ kg pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 4 ogórki konserwowe
  • 520 g sosu meksykańskiego w słoiku
  • 20 dag sera żółtego
  • bułka tarta do panierki
  • 2 jajka całe
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Przepis
  • Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy w plastry i rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą, panierujemy w bułce tartej w roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej.
  • Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym i odstawiamy na bok.
  • Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.
  • Papryki obieramy z nasion, kroimy w paseczki, ogórki kroimy w pół plasterki. Paprykę i ogórki łączymy z grzybami.
  • Następnie wlewamy sos, chwilkę gotujemy. Gotowy sos warzywny nakładamy na każdy kotlet schabowy.
  • Przykrywamy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w 180 st. C do chwili rozpuszczenia sera.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kotlety schabowe pod pierzynką. Polski klasyk w nowej odsłonie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
dserk3j

Podziel się opinią

1
Share
dserk3j
dserk3j
dserk3j
dserk3j
Więcej tematów
dserk3j