Kotlety mielone z pieczarkami. Obiad z piekarnika
Zamiast tradycyjnych kotletów mielonych, przygotujcie na obiad pieczone kotlety z pieczarkami. Są przepyszne i bardzo łatwe do przygotowania. Możecie podać je z ryżem lub ziemniaczanym puree. Do tego dania będzie doskonale pasować surówka z marchewki. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki śmietany 12 proc.
- 1 jajko
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżka majeranku
- sól
Pozostałe składniki:
- 1 kg pieczarek
- 1 cebula
- olej do smażenia
- 1 serek topiony śmietankowy
- sól, pieprz
Przepis
- Wszystkie składniki na kotlety przekładam do miski i wyrabiam masę mięsną. Następnie formuję płaskie kotlety, układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 30 minut w 180 st. C.
- W tym czasie, co pieką mi się kotlety przygotowuję grzyby. Cebulę obieram drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, pokrojone w plasterki pieczarki.
- Doprawiam pieprzem oraz solą. Pod koniec smażenia dodaję serek topiony i smażę do chwili jego rozpuszczenia.
- Grzyby układam na upieczonych kotletach.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl