Kotlety mielone z indyka nadziewane hummusem

Kotlety mielone nie muszą być nudne. Jak podkręcić klasyczne danie? Można je nadziać hummusem. W tej wersji będą naprawdę pyszne. Przepis z bloga "Di bloguje".

Kotlety mielone z indyka nadziewane hummusemKotlety mielone z indyka nadziewane hummusem
Diana Rusiłowicz

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z indyka (może być też dowolne mięso mielone)
  • 1 sucha bułka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona)
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • około 100 g hummusu

Ponadto:

  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia

Przepis

Cebulę i czosnek drobno posiekać, a bułkę niezbyt dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka. Wszystkie składniki porządnie wyrobić i doprawić do smaku. Następnie z masy mięsnej należy uformować kotlety - każdego nadziewając hummusem.

Przepis

Porcję mięsa rozpłaszczyć dłonią, na środku umieścić odrobinę hummusu i całość odpowiednio uformować. Każdego kotleta dokładnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju - z obu stron na rumiano.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja