Trwa ładowanie...
d11n6m6
21-12-2009 20:13

Kotlety mielone z grzybami

Przepis

Bardzo smaczne kotlety, można je podać na obiad z ziemniakami, doskonałe są również na zimno z bułką.

d11n6m6
5.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Shutterstock
Źródło: Shutterstock
Składniki
  • ok. 0,5 kg mięsa mielonego, najlepiej mieszanego wołowo-wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 0,5 szkl. podgrzybków suszonych, krajanki
  • 1 bułka typu kajzerka
  • 2 jajka
  • do smaku: sól, pieprz mielony, tymianek suszony
  • do panierowania: bułka tarta
  • do smażenia: olej
Przepis

Grzybki zalać 0,5 szkl. gorącej wody i gotować ok. 15 min., odcedzić, posiekać a wywarem zalać pokruszoną drobno bułkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 1 łyżce oleju. Grzyby, cebulę i namoczoną bułkę dodać do mięsa. Wbić jajka, doprawić masę solą, pieprzem i tymiankiem, dokładnie wyrobić. Zwilżonymi rękami formować nieduże okrągłe kotlety, obtaczać je z bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron, na koniec podlać kilkoma łyżkami wody i poddusić 5 min. pod przykryciem. Podawać z ziemniakami albo pieczywem i surówką.

Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka

Kotlety mielone z grzybami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d11n6m6
d11n6m6
d11n6m6
d11n6m6
Więcej tematów
d11n6m6