Kotlety mielone w zupełnie nowej wersji. Smaczniejsze od tradycyjnych
Na niedzielny obiad lub na imprezę polecamy soczyste kotlety mielone upieczone w piekarniku. Smakują wyśmienicie i są znacznie zdrowsze od smażonych. W czasie, gdy kotlety będą się piekły, będziecie mogli przygotować ziemniaki i surówkę. Spróbujcie i przekonajcie się sami, jakie są pyszne. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- sól
Składniki na farsz:
- 1 cebula
- ½ kg pieczarek
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Składniki dodatkowe:
- 10 dag sera żółtego
- Mięso przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję sól, paprykę ostrą, bułkę tartą i wlewam śmietanę.
- Dokładnie wyrabiam masę mięsną i robię duże okrągłe kotlety. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdy kotlecie robię głęboki otwór i odstawiam na bok.
- Cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję umyte, bardzo drobno pokrojone pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą. Pod koniec smażenia dodaję musztardę oraz ketchup i jeszcze chwilę smażę.
- Każdy otwór w mięsie napełniam farszem i posypuję żółty serem startym na tarce o dużych oczkach.
- Piekę w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180 st. C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze