ycipk-2q7sqw
ycipk-2q7sqw

Kotlety drobiowe z kabanosami, cukinią i serem. Konkurencja dla schabowych

Przepis

Mamy dla was pomysł na przepyszne kotlety drobiowe z dodatkiem kabanosów, sera i cukinii. - Możecie w zasadzie dodać do nich pieczarki, startą marchewkę, dużą ilość cebuli. Co tylko lubicie lub macie pod ręką - radzi autorka przepisu, która prowadzi bloga "Kulinarna Maniusia".

Trwa ładowanie...
ycipk-2q7sqw
Zdjęcie Kulinarna Maniusia
Podziel się
Składniki
  • 400 g filetu z kurczaka
  • 100 g kabanosów
  • 100 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • 250 g cukinii
  • 4 czubate łyżki mąki jaglanej
  • garść posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • ostra papryka
  • olej do smażenia
Przepis

Filet z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę i przekładamy do miski. Kabanosy kroimy na plasterki, cukinię i ser ścieramy na tarce na dużych oczkach - cukinię przekładamy do osobnej miski i dodajemy szczyptę soli, zostawiamy na 15 minut, aby puściła sok. Do pokrojonego fileta z kurczaka dodajemy kabanosy, ser żółty, odciśniętą cukinię, jajka, szczypiorek, sól, pieprz, paprykę oraz mąkę (jeżeli nie macie mąki jaglanej dajcie pszenną, ryżową lub orkiszową). Wszystko razem mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, łyżką nakładamy porcję masy i formujemy kotlety. Smażymy na średnim ogniu na rumiano z dwóch stron. Podajemy z surówkami, ziemniakami, ryżem czy kaszą. Możemy je także wykorzystać jako dodatek na kanapki.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-2q7sqw
ycipk-2q7sqw