Kotlety drobiowe z kabanosami, cukinią i serem. Konkurencja dla schabowych
Mamy dla was pomysł na przepyszne kotlety drobiowe z dodatkiem kabanosów, sera i cukinii. - Możecie w zasadzie dodać do nich pieczarki, startą marchewkę, dużą ilość cebuli. Co tylko lubicie lub macie pod ręką - radzi autorka przepisu, która prowadzi bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 400 g filetu z kurczaka
- 100 g kabanosów
- 100 g sera żółtego
- 2 jajka
- 250 g cukinii
- 4 czubate łyżki mąki jaglanej
- garść posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
- ostra papryka
- olej do smażenia
Filet z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę i przekładamy do miski. Kabanosy kroimy na plasterki, cukinię i ser ścieramy na tarce na dużych oczkach - cukinię przekładamy do osobnej miski i dodajemy szczyptę soli, zostawiamy na 15 minut, aby puściła sok. Do pokrojonego fileta z kurczaka dodajemy kabanosy, ser żółty, odciśniętą cukinię, jajka, szczypiorek, sól, pieprz, paprykę oraz mąkę (jeżeli nie macie mąki jaglanej dajcie pszenną, ryżową lub orkiszową). Wszystko razem mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, łyżką nakładamy porcję masy i formujemy kotlety. Smażymy na średnim ogniu na rumiano z dwóch stron. Podajemy z surówkami, ziemniakami, ryżem czy kaszą. Możemy je także wykorzystać jako dodatek na kanapki.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze