Kostki rosołowe - co w nich siedzi i jak zrobić domową wersję?

Tani i wygodny produkt do przygotowania zupy czy nadania smaku

Obraz

/ 5Do wyboru, do koloru

Obraz

Po kostki sięgamy, gdy brakuje nam czasu, a chcemy ugotować zupę, sos czy gulasz - stanowią wtedy łatwą w przygotowaniu i niedrogą bazę. Kostki rosołowe niektórzy spożywają także samodzielnie, jako bulion. Wśród nich najpopularniejsze są kostki drobiowe, często spotykane pod nazwą "rosół z kury". Popularne są także buliony warzywne, cielęce, kostki mięsne, grzybowe czy wołowe. Tyle że z prawdziwym, domowym posiłkiem niewiele mają wspólnego.

/ 5Podejrzany skład

Obraz

Gdy przyjrzymy się składowi tradycyjnej kostki rosołowej, włos jeży się na głowie. Na pierwszym miejscu sól, wzmacniacze smaku (m.in. glutaminian sodu, 5'-rybonukleotydy disodowe), aromaty, cukier, utwardzony tłuszcz, czasem również barwnik - karmel amoniakalny (który notabene może wywoływać nadpobudliwość, wpływać negatywnie na wątrobę, żołądek i płodność). W kostce sprzedawanej jako "rosół drobiowy" suszonego mięsa z kury jest... 0,1 proc. Suszone warzywa też są tutaj w ilościach śladowych.

/ 5Glutaminian sodu (E 621)

Obraz
© 123RF.COM

Dodatek ten spożywany w nadmiarze prawdopodobnie może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Najczęściej oskarżany jest o powodowanie migreny i wywoływanie alergii. Dotychczasowe ustalenia wykazały też, że dieta bogata w E 621 trzykrotnie zwiększa ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości, może uszkadzać siatkówkę i doprowadzać do zaburzeń hormonalnych. Specjaliści z Zakładu Fizjologii warszawskiego AWF wykazali, że glutaminian sodu przyjmowany nawet w małych ilościach ma niekorzystny wpływ na przewodnictwo nerwowo-mięśniowe.

/ 5Domowa kostka rosołowa

Obraz

Zamiast kupować, warto przygotować ten produkt własnoręcznie. Najpierw należy ugotować bulion (starannie wybierzmy mięso, dodajmy sporą ilość świeżych warzyw, całość doprawmy ziołami i ewentualnie solą). Ugotowany wywar należy przecedzić i odstawić do wystygnięcia. Bulion rozlewamy do pojemnika, w którym robi się kostki lodu - na dno dajmy po świeżym listku wybranych ziół (może być lubczyk, natka pietruszki itp.). Wstawić do zamrażalnika. Gotowe! Można przechowywać do trzech miesięcy.

/ 5Inne domowe mieszanki

Obraz
© 123RF.COM

Wystarczy przygotować porcje suszonego koperku, natki pietruszki, cebuli, włoszczyzny (tę ostatnią trzeba wcześniej zmielić na proszek) itp. Jeśli do tego dodamy po łyżeczce takich przypraw jak np. kurkuma, curry, słodka papryka, sól morska czy kolorowy pieprz, będziemy mieć smaczną i domową przyprawę do zup.

Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie