Koreanki piją codziennie zamiast kawy. Są bardzo szczupłe i mają gładką skórę

Koreanki słyną z nieskazitelnej cery. Długo zachowują też młodość i idealną sylwetkę. Pomagają im w tym nawyki żywieniowe, które są sprawdzone od lat. Jednym z nich jest picie specyficznej herbaty.

BorichaTa herbata to jeden z sekretów młodzieńczego wyglądu Koreanek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

O tym, że herbata jest jednym z najzdrowszych napojów, nikogo nie trzeba przekonywać. Jej regularne picie może przynieść wiele korzyści, przede wszystkim dla pracy serca, wątroby oraz układu nerwowego. Jest bogata w antyoksydanty, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i wspierają odporność. Z reguły sięgamy po czarną lub zieloną herbatę, ale lepiej nie zapominać także o innych jej rodzajach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dua Lipa zachwyca się tym koktajlem. Większość krzywi się na sam widok

Z czego powstaje herbata boricha?

Herbata jest nie tylko jednym z najzdrowszych, ale i najpopularniejszych napojów. Choć określa się tak przede wszystkim napary, które powstają z pąków czy liści rośliny o tej samej nazwie, to zwyczajowo "herbatą" nazywamy także inne napoje. Stąd herbaty owocowe czy ziołowe. Takim przypadkiem jest też boricha. Często określa się ją jako jeden z eliksirów młodości Azjatek.

Herbata boricha powstaje z prażonych ziaren jęczmienia. Charakteryzuje się delikatnym, orzechowym smakiem. W odróżnieniu od zielonej czy czarnej herbaty nie zawiera kofeiny. Dzięki temu można ją pić o każdej porze dnia, nawet przed snem. Smakuje równie dobrze na ciepło, na przykład z miodem lub na zimno, z kostkami lodu.

Jakie właściwości ma boricha?

Boricha wykazuje działanie antyoksydacyjne. Jęczmień, z którego jest wytwarzana, zawiera przeciwutleniacze, które pomagają w neutralizacji wolnych rodników. Dzięki temu może spowalniać procesy starzenia oraz chronić przed chorobami serca. Co więcej, dzięki swoim właściwościom moczopędnym, boricha wspiera usuwanie toksyn z organizmu. To korzystnie wpływa na funkcjonowanie nerek.

Ta koreańska herbata popularna jest także w Chinach, Japonii czy na Tajwanie. Dla mieszkańców tych krajów duże znaczenie ma również to, że doskonale gasi pragnienie i na długo nawadnia organizm. Pije się ją tam na co dzień, bo ma także dobry wpływ na trawienie. Jej kolejną zaletą jest to, że przyspiesza przepływ krwi, co może się przyczynić do obniżenia ciśnienia tętniczego.

Jak parzyć herbatę boricha?

Chcesz spróbować herbaty na bazie jęczmienia? Dostępna jest w wielu sklepach z asortymentem azjatyckim. Jej parzenie to nic trudnego, bo popularna jest opcja w saszetkach. Producenci podkreślają, że wykorzystują do borichy ziarna jęczmienia z ekologicznych upraw, bez dodatku pestycydów i sztucznych nawozów.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Dodawaj do zup i sałatek. Pomaga obniżyć ciśnienie i poprawia wzrok
Dodawaj do zup i sałatek. Pomaga obniżyć ciśnienie i poprawia wzrok
Zalej wodą i odstaw na dobę. Po podlaniu ogórki w końcu przestaną żółknąć
Zalej wodą i odstaw na dobę. Po podlaniu ogórki w końcu przestaną żółknąć
Kiedyś jedli ją najbiedniejsi, a dziś jest całkowicie zapomniana. Duży błąd, bo wspiera serce i jelita
Kiedyś jedli ją najbiedniejsi, a dziś jest całkowicie zapomniana. Duży błąd, bo wspiera serce i jelita
Wiesz, ile można trzymać mięso w zamrażarce? Wielu z nas nie ma pojęcia i popełnia błąd
Wiesz, ile można trzymać mięso w zamrażarce? Wielu z nas nie ma pojęcia i popełnia błąd
Tym podlewam pomidory w ciepłe dni. Krzaki uginają się od zdrowych owoców
Tym podlewam pomidory w ciepłe dni. Krzaki uginają się od zdrowych owoców
Polacy nie znają tego owocu, a to duża strata. Obniża poziom cukru i wspiera trawienie
Polacy nie znają tego owocu, a to duża strata. Obniża poziom cukru i wspiera trawienie
Jest najbardziej trującym grzybem w Polsce. Bardzo łatwo pomylić go z uwielbianym okazem
Jest najbardziej trującym grzybem w Polsce. Bardzo łatwo pomylić go z uwielbianym okazem
Dietetyczka porównała serek wiejski i twaróg. Który produkt jest zdrowszy?
Dietetyczka porównała serek wiejski i twaróg. Który produkt jest zdrowszy?
Zdrowszy zamiennik zwykłego cukru. Ma idealny smak do deserów i kawy, ale to nie jego największa zaleta
Zdrowszy zamiennik zwykłego cukru. Ma idealny smak do deserów i kawy, ale to nie jego największa zaleta
Uważaj na siemię lniane. Zamiast pomóc, może poważnie zaszkodzić
Uważaj na siemię lniane. Zamiast pomóc, może poważnie zaszkodzić
Ulubione letnie warzywa nie dla każdego. Kto nie powinien jeść pomidorów?
Ulubione letnie warzywa nie dla każdego. Kto nie powinien jeść pomidorów?
Wygląda jak dziwna dynia. Poprawia pracę mózgu i chroni wątrobę
Wygląda jak dziwna dynia. Poprawia pracę mózgu i chroni wątrobę