Ciągle masz apetyt na słodycze? Nie lekceważ tego sygnału
Apetyt na słodkie mało kiedy świadczy o słabej woli. Często jest to ważny sygnał od organizmu, który w ten sposób alarmuje o zaburzeniach, niedoborach lub stresie. Jeśli obserwujesz wzmożoną chęć sięgnięcia po czekoladki, zastanów się nad przyczyną. To nie z tobą jest coś nie tak, ale organizm domaga się twojej uwagi.
W wielu przypadkach głód na słodycze to nie jest zwykła zachcianka. Cukier jest pożywką dla mózgu, więc przy intensywnej pracy umysłowej chęć sięgnięcia po słodkie jest naturalnie większa niż przy pracy fizycznej. Czekolada zawiera magnez, który poprawia zdolności poznawcze, pomaga zebrać myśli oraz usprawnia przetwarzanie i zapamiętywanie informacji. To jednak tylko jedna z wielu przyczyn apetytu na słodycze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka tabbouleh z kaszą bulgur idealna na imprezę. Wszyscy będą prosić o przepis
Im więcej jesz cukru, tym bardziej go potrzebujesz
W przypadku spożywania dużej ilości cukru może pojawić się efekt "błędnego koła". To znaczy, że im częściej sięgasz po produkty o wysokim indeksie glikemicznym, tym bardziej twój organizm ich potrzebuje. Posiłki o dużej zawartości cukrów prostych – nie tylko słodycze, ale także jasne pieczywo czy soki owocowe – powodują nagły wzrost poziomu cukru we krwi.
W odpowiedzi produkowana jest insulina, która wyrównuje poziom cukru. W momencie, gdy spożywasz dużo słodkich rzeczy, dochodzi do nadprodukcji insuliny, a w konsekwencji poziom cukru we krwi spada poniżej normy. Wtedy potrzebujesz ponownie sięgnąć po coś słodkiego.
Jak wyjść z "błędnego koła"? Z pomocą spieszą produkty bogate w białko, tłuszcze i błonnik. Dzięki nim do krwi nie przenikają już aż tak niebezpieczne ilości cukru. Proces ten przebiega wolniej i sprawia, że zastrzyk energii utrzymuje się dłużej niż po spożyciu samego cukru. Uzupełnij dietę o jajka i warzywa, takie jak awokado czy soczewica, ziarna, orzechy oraz ryby, które są wartościowym źródłem łatwo przyswajalnego białka i zdrowych kwasów tłuszczowych.
Zrób badanie krwi
Nie tylko niedobór magnezu może powodować apetyt na słodycze, ale także niski poziom innych pierwiastków, takich jak chrom czy cynk. Ten ostatni odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie receptorów smaku. Gdy jest go za mało, słodkie rzeczy wydają się mniej intensywne. Aby sprawdzić, czy potrzebna jest suplementacja, zrób badanie krwi i skonsultuj wyniki z lekarzem. Wspólnie ustalicie, jak zmienić dietę, by uzupełnić niedobór.
Apetyt na słodkie mogą powodować bakterie w jelitach
Dietetycy coraz częściej zwracają uwagę na mikroflorę jelitową, której zaburzenia mogą wywoływać szereg problemów zdrowotnych. Wśród ogromnej ilości bakterii do głosu dochodzą także te, które żywią się cukrem. Jeśli dominują, organizm będzie domagał się większej ilości tego typu produktów.
Zaburzenia mikroflory jelitowej często są wynikiem spożywania antybiotyków, które zabijają wszystkie bakterie – zarówno te złe, jak i korzystne dla organizmu. Pomocne mogą być produkty bogate w probiotyki, takie jak kiszonki, oraz błonnik, który znajduje się w pieczywie pełnoziarnistym i warzywach, w tym w roślinach strączkowych.
Jednak nie zawsze jesteś w stanie przy pomocy zdrowej diety przywrócić prawidłowy balans w jelitach. Warto skonsultować się z lekarzem, który zaproponuje odpowiednie probiotyki.
Inne przyczyny – hormony, a może brak wody?
Częstą przyczyną wzmożonej chęci na słodycze jest nadmierna produkcja kortyzolu, czyli hormonu stresu. W regulowaniu homeostazy, czyli równowagi pomiędzy zapotrzebowaniem a zużyciem energii, kluczową rolę odgrywają także leptyna i grelina. Zaburzenia hormonalne mogą prowadzić do wzmożonej chęci na słodycze. Pomocne są zioła, takie jak ashwagandha lub herbatki obniżające poziom kortyzolu, jednak w każdym przypadku warto skonsultować to ze specjalistą.
Przyczyną apetytu na słodkie może być nie tylko stres, ale także brak odpoczynku. Zadbaj o podstawy, takie jak aktywność fizyczna, 3-4 posiłki dziennie bogate w białko, błonnik i tłuszcze omega-3, a także o regularny sen. Nie zapominaj o odpowiednim nawodnieniu organizmu – często to pragnienie, a nie głód, skłania nas do sięgania po jedzenie.
Redukując cukier, możesz spróbować zamienników, takich jak stewia, erytrytol czy ksylitol, jednak również te substancje stosuj z umiarem.
Źródło: bieganieuskrzydla.pl