Ciągle masz apetyt na słodycze? Nie lekceważ tego sygnału

Apetyt na słodkie mało kiedy świadczy o słabej woli. Często jest to ważny sygnał od organizmu, który w ten sposób alarmuje o zaburzeniach, niedoborach lub stresie. Jeśli obserwujesz wzmożoną chęć sięgnięcia po czekoladki, zastanów się nad przyczyną. To nie z tobą jest coś nie tak, ale organizm domaga się twojej uwagi.

Wzmożony apetyt na słodkie nie wynika ze słabej woliWzmożony apetyt na słodkie nie wynika ze słabej woli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W wielu przypadkach głód na słodycze to nie jest zwykła zachcianka. Cukier jest pożywką dla mózgu, więc przy intensywnej pracy umysłowej chęć sięgnięcia po słodkie jest naturalnie większa niż przy pracy fizycznej. Czekolada zawiera magnez, który poprawia zdolności poznawcze, pomaga zebrać myśli oraz usprawnia przetwarzanie i zapamiętywanie informacji. To jednak tylko jedna z wielu przyczyn apetytu na słodycze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka tabbouleh z kaszą bulgur idealna na imprezę. Wszyscy będą prosić o przepis

Im więcej jesz cukru, tym bardziej go potrzebujesz

W przypadku spożywania dużej ilości cukru może pojawić się efekt "błędnego koła". To znaczy, że im częściej sięgasz po produkty o wysokim indeksie glikemicznym, tym bardziej twój organizm ich potrzebuje. Posiłki o dużej zawartości cukrów prostych – nie tylko słodycze, ale także jasne pieczywo czy soki owocowe – powodują nagły wzrost poziomu cukru we krwi.

W odpowiedzi produkowana jest insulina, która wyrównuje poziom cukru. W momencie, gdy spożywasz dużo słodkich rzeczy, dochodzi do nadprodukcji insuliny, a w konsekwencji poziom cukru we krwi spada poniżej normy. Wtedy potrzebujesz ponownie sięgnąć po coś słodkiego.

Jak wyjść z "błędnego koła"? Z pomocą spieszą produkty bogate w białko, tłuszcze i błonnik. Dzięki nim do krwi nie przenikają już aż tak niebezpieczne ilości cukru. Proces ten przebiega wolniej i sprawia, że zastrzyk energii utrzymuje się dłużej niż po spożyciu samego cukru. Uzupełnij dietę o jajka i warzywa, takie jak awokado czy soczewica, ziarna, orzechy oraz ryby, które są wartościowym źródłem łatwo przyswajalnego białka i zdrowych kwasów tłuszczowych.

Zrób badanie krwi

Nie tylko niedobór magnezu może powodować apetyt na słodycze, ale także niski poziom innych pierwiastków, takich jak chrom czy cynk. Ten ostatni odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie receptorów smaku. Gdy jest go za mało, słodkie rzeczy wydają się mniej intensywne. Aby sprawdzić, czy potrzebna jest suplementacja, zrób badanie krwi i skonsultuj wyniki z lekarzem. Wspólnie ustalicie, jak zmienić dietę, by uzupełnić niedobór.

Apetyt na słodkie mogą powodować bakterie w jelitach

Dietetycy coraz częściej zwracają uwagę na mikroflorę jelitową, której zaburzenia mogą wywoływać szereg problemów zdrowotnych. Wśród ogromnej ilości bakterii do głosu dochodzą także te, które żywią się cukrem. Jeśli dominują, organizm będzie domagał się większej ilości tego typu produktów.

Zaburzenia mikroflory jelitowej często są wynikiem spożywania antybiotyków, które zabijają wszystkie bakterie – zarówno te złe, jak i korzystne dla organizmu. Pomocne mogą być produkty bogate w probiotyki, takie jak kiszonki, oraz błonnik, który znajduje się w pieczywie pełnoziarnistym i warzywach, w tym w roślinach strączkowych.

Jednak nie zawsze jesteś w stanie przy pomocy zdrowej diety przywrócić prawidłowy balans w jelitach. Warto skonsultować się z lekarzem, który zaproponuje odpowiednie probiotyki.

Inne przyczyny – hormony, a może brak wody?

Częstą przyczyną wzmożonej chęci na słodycze jest nadmierna produkcja kortyzolu, czyli hormonu stresu. W regulowaniu homeostazy, czyli równowagi pomiędzy zapotrzebowaniem a zużyciem energii, kluczową rolę odgrywają także leptyna i grelina. Zaburzenia hormonalne mogą prowadzić do wzmożonej chęci na słodycze. Pomocne są zioła, takie jak ashwagandha lub herbatki obniżające poziom kortyzolu, jednak w każdym przypadku warto skonsultować to ze specjalistą.

Przyczyną apetytu na słodkie może być nie tylko stres, ale także brak odpoczynku. Zadbaj o podstawy, takie jak aktywność fizyczna, 3-4 posiłki dziennie bogate w białko, błonnik i tłuszcze omega-3, a także o regularny sen. Nie zapominaj o odpowiednim nawodnieniu organizmu – często to pragnienie, a nie głód, skłania nas do sięgania po jedzenie.

Redukując cukier, możesz spróbować zamienników, takich jak stewia, erytrytol czy ksylitol, jednak również te substancje stosuj z umiarem.

Źródło: bieganieuskrzydla.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja