Kopytka z boczkiem i kiszoną kapustą
Kopytka z boczkiem i kiszoną kapustą to pyszna propozycja na zimowy obiad. Do kapusty i boczku możemy również dodać drobno pokrojone pieczarki lub ugotowane suszone grzyby. Przepis z bloga "zGotowana Paula"
Paulina Michalak
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Kopytka:
- ugotowane ziemniaki
- mąka pszenna
- sól
- jajko
- opcjonalnie: mąka ziemniaczana
Kapusta:
- ok. 200 g kiszonej kapusty
- 1 paczka wędzonego boczku w plastrach
- 1 cebula
- sól i pieprz
- ziele angielskie, liść laurowy
Przepis
- Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, uklepać w misce i podzielić na 4 części, jedną wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę pszenną. (można też dodać jeszcze 2 łyżki mąki ziemniaczanej), szczyptę soli i jedno jajko.
- Zagnieść ciasto do połączenia składników, ale nie za długo, bo im dłużej wyrabiamy ciasto ziemniaczane, tym bardziej się klei.
- Ciasto podzielić na kilka części i z każdej uformować wałek. Wałek spłaszczamy i odcinamy romby, każda partię od razu należy wrzucać na osoloną, gotującą wodę.
- Gotować chwile, dosłownie minutkę od wypłynięcia. Odstawić do wystygnięcia.
- Kapustę kiszoną ugotować do miękkości z zielem angielskim i liściem laurowym.
- W rondlu podsmażyć wędzony boczek pokrojony w drobną kostkę oraz cebulę.
- Następnie do boczku dodać odciśniętą kapustę kiszoną i smażyć razem jeszcze chwilę.
- Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Kopytka podsmażyć na osobnej patelni, dodać je do kapusty kiszonej i delikatnie wymieszać.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl