Trwa ładowanie...
d1q0vb8
17-12-2020 12:32

Kopytka z boczkiem i kiszoną kapustą

Przepis

Kopytka z boczkiem i kiszoną kapustą to pyszna propozycja na zimowy obiad. Do kapusty i boczku możemy również dodać drobno pokrojone pieczarki lub ugotowane suszone grzyby. Przepis z bloga "zGotowana Paula"

d1q0vb8
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki

Kopytka:

  • ugotowane ziemniaki
  • mąka pszenna
  • sól
  • jajko
  • opcjonalnie: mąka ziemniaczana

Kapusta:

  • ok. 200 g kiszonej kapusty
  • 1 paczka wędzonego boczku w plastrach
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy
Przepis
  • Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, uklepać w misce i podzielić na 4 części, jedną wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę pszenną. (można też dodać jeszcze 2 łyżki mąki ziemniaczanej), szczyptę soli i jedno jajko.
  • Zagnieść ciasto do połączenia składników, ale nie za długo, bo im dłużej wyrabiamy ciasto ziemniaczane, tym bardziej się klei.
  • Ciasto podzielić na kilka części i z każdej uformować wałek. Wałek spłaszczamy i odcinamy romby, każda partię od razu należy wrzucać na osoloną, gotującą wodę.
  • Gotować chwile, dosłownie minutkę od wypłynięcia. Odstawić do wystygnięcia.
  • Kapustę kiszoną ugotować do miękkości z zielem angielskim i liściem laurowym.
  • W rondlu podsmażyć wędzony boczek pokrojony w drobną kostkę oraz cebulę.
  • Następnie do boczku dodać odciśniętą kapustę kiszoną i smażyć razem jeszcze chwilę.
  • Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Kopytka podsmażyć na osobnej patelni, dodać je do kapusty kiszonej i delikatnie wymieszać.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Kopytka z boczkiem i kiszoną kapustą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1q0vb8
d1q0vb8
d1q0vb8
d1q0vb8
Więcej tematów
d1q0vb8