Kluseczki dyniowe. Smaczne i proste
Sezon na dynię rozpoczęty. Warzywo to jest niezwykle bogate w witaminy i wartości odżywcze, dlatego warto je wykorzystać do przygotowania np. obiadu. Dobrym pomysłem są kopytka dyniowe. Pyszne i bardzo łatwe w wykonaniu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500-600 g dyni
- 1 szklanka mąki
- jajko
- sól i pieprz do smaku
Dynię pieczemy. Później obieramy warzywo i blendujemy je. Dodajemy pozostałe składniki i łączymy w spójną masę. Formujemy z niego wężyki, które kroimy następnie w małe kawałki. Tak przygotowane kluseczki gotujemy przez około 2-3 minuty, aż do wypłynięcia. Podajemy jako samodzielne danie, np. polane roztopionym masłem, lub jak dodatek do mięs.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze