Kopiec kreta. Hit sprzed lata powraca na stoły
Przed laty kopiec kreta święcił prawdziwe triumfy. Dziś jest to nieco zapomniany deser, jednak warto do niego powrócić. Przepis jest bardzo prosty. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6-8 |
Okazja: |
Ciasto:
- 340 g mąki tortowej
- 220 g cukru
- 250 ml mleka
- 210 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 4 łyżki kakao
- 2 jajka
Dodatkowo:
- banany
- 500 ml śmietanki 30 proc.
- śmietan fix
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki cukru pudru
- sok z cytryny
Jajka i cukier ubić na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Na przemian dodawać do jajek suche składniki przesiane przez sito, mleko oraz olej. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem. Piec 50 min w 160 stopniach lub do suchego patyczka.
Z ciasta ściąć wierzch na wysokości około 2 cm, wydrążyć delikatnie środek tak, aby zostały boki i nienaruszony spód.
Czekoladę pokroić na drobne kawałki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, śmietan fixem i wymieszać z czekoladą. Banany obrać i skropić sokiem z cytryny, ułożyć w wydrążonym cieście, nakładać śmietanę, formując kopiec. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i lekko docisnąć. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze