Bigos z młodej kapusty. Najlepszy przepis
Bigos z młodej kapusty to propozycja dla fanów polskiej kuchni. Ten z przepisu "Justmydelicious" ma lekko słodki posmak, ale został dobrze doprawiony pieprzem. Prosty, pachnący i sycący. Doskonały na obiad lub kolację.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 3 cebule
- 150 g wędzonego boczku
- ok. 80 ml oleju z zalewy z suszonych pomidorów
- 1 główka młodej kapusty
- 1 ząbek czosnku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- pieprz czarny do smaku
- sól himalajska do smaku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ok. 2 łyżki mąki pszennej
- Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Do tego samego garnka, w którym są starte warzywa, dodaj pokrojone w drobną kostkę cebulę oraz pokrojony w kostkę boczek.
- Podsmaż je na oleju przez kilka-kilkanaście minut na średnim ogniu do czasu, aż całość będzie aromatyczna.
- Dodaj poszatkowaną kapustę i dalej podsmażaj, co jakiś czas mieszając.Teraz dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz oraz sól i dokładnie zamieszaj.
- Następnie dolej tyle wody, aby przykryła kapustę. Duś pod przykryciem około 30 minut do czasu, aż kapusta zmięknie.
- Wmieszaj koncentrat pomidorowy i mąkę dokładnie mieszając, aby całość zagęściła się i gotowe.
Zobacz także: domowe masło orzechowe - zdrowe i pyszne
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze