Bigos z młodej kapusty. Najlepszy przepis

Bigos z młodej kapusty to propozycja dla fanów polskiej kuchni. Ten z przepisu "Justmydelicious" ma lekko słodki posmak, ale został dobrze doprawiony pieprzem. Prosty, pachnący i sycący. Doskonały na obiad lub kolację.

Bigos z młodej kapustyBigos z młodej kapusty
Paulina Krajewska

Składniki

  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 3 cebule
  • 150 g wędzonego boczku
  • ok. 80 ml oleju z zalewy z suszonych pomidorów
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • pieprz czarny do smaku
  • sól himalajska do smaku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ok. 2 łyżki mąki pszennej

Przepis

  • Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Do tego samego garnka, w którym są starte warzywa, dodaj pokrojone w drobną kostkę cebulę oraz pokrojony w kostkę boczek.
  • Podsmaż je na oleju przez kilka-kilkanaście minut na średnim ogniu do czasu, aż całość będzie aromatyczna.
  • Dodaj poszatkowaną kapustę i dalej podsmażaj, co jakiś czas mieszając.Teraz dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz oraz sól i dokładnie zamieszaj.
  • Następnie dolej tyle wody, aby przykryła kapustę. Duś pod przykryciem około 30 minut do czasu, aż kapusta zmięknie.
  • Wmieszaj koncentrat pomidorowy i mąkę dokładnie mieszając, aby całość zagęściła się i gotowe.
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯