Trwa ładowanie...
d22o6vv
d22o6vv
www.justmydelicious.com

Bigos z młodej kapusty

Przepis

Bigos z młodej kapusty to propozycja dla fanów polskiej kuchni. Ten z przepisu "Justmydelicious" ma lekko słodki posmak, ale został dobrze doprawiony pieprzem. Prosty, pachnący i sycący. Doskonały na obiad lub kolację.

2.3
(4 głosy)
Oceń:
d22o6vv
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Bigos z młodej kapusty
www.justmydelicious.com
Bigos z młodej kapusty
Składniki
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 3 cebule
  • 150 g wędzonego boczku
  • ok. 80 ml oleju z zalewy z suszonych pomidorów
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • pieprz czarny do smaku
  • sól himalajska do smaku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ok. 2 łyżki mąki pszennej
Przepis

Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Do tego samego garnka, w którym są starte warzywa, dodaj pokrojone w drobną kostkę cebulę oraz pokrojony w kostkę boczek. Podsmaż je na oleju przez kilka-kilkanaście minut na średnim ogniu do czasu, aż całość będzie aromatyczna. Dodaj poszatkowaną kapustę i dalej podsmażaj, co jakiś czas mieszając.Teraz dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz oraz sól i dokładnie zamieszaj. Następnie dolej tyle wody, aby przykryła kapustę. Duś pod przykryciem około 30 minut do czasu, aż kapusta zmięknie. Wmieszaj koncentrat pomidorowy i mąkę dokładnie mieszając, aby całość zagęściła się i gotowe.
Zobacz także: domowe masło orzechowe - zdrowe i pyszne

Bigos z młodej kapusty
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d22o6vv

Podziel się opinią

14
5
Share
d22o6vv
d22o6vv

d22o6vv
d22o6vv
d22o6vv