Konopna tarta jabłkowa. Smakowity zapach w całym domu gwarantowany
- Aromatyczne jabłka z cynamonem upieczone na kruchym spodzie z twistem w postaci dodatku nasion konopi to klasyczny deser w nowoczesnej wersji. Pachnące ciasto w chłodny wieczór to świetny sposób na walkę z sezonową chandrą. Ciasto jest efektowne, a zarazem łatwe w przygotowaniu - przekonuje Izabela Wojciuk z HempKing.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
Spód tarty:
- 150 g mąki orkiszowej,
- 50 g cukru kokosowego,
- 4 łyżki nasion konopi,
- 100 g margaryny,
- 2 łyżki jogurtu.
Nadzienie:
- 500 g jabłek,
- 70 g ksylitolu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 6 g żelatyny,
- 30 ml wody,
- 120 g jogurtu.
Dodatkowo:
- 4 jabłka do dekoracji.
- Składniki na spód połącz za pomocą robota kuchennego. Gotowe ciasto schłodź w lodówce przez godzinę, a następnie wyłóż na posmarowaną tłuszczem formę, dokładnie dociskając ciasto do brzegów.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, aż brzegi będą złociste.
- Nadzienie robi się bardzo łatwo. Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń pestki, posyp ksylitolem, cynamonem i piecz w temperaturze 160 stopni przez 30 minut. Następnie należy je schłodzić i zmiksować z jogurtem.
- Żelatynę namocz w wodzie przez 10 minut, po czym podgrzej i mieszaj aż do rozpuszczenia. Dodaj ją do jabłek i także zmiksuj.
- Gotowy mus wlej do upieczonej formy i wstaw do lodówki na 1-2 godziny, a następnie udekoruj pozostałymi jabłkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze