Konopna tarta jabłkowa. Smakowity zapach w całym domu gwarantowany

- Aromatyczne jabłka z cynamonem upieczone na kruchym spodzie z twistem w postaci dodatku nasion konopi to klasyczny deser w nowoczesnej wersji. Pachnące ciasto w chłodny wieczór to świetny sposób na walkę z sezonową chandrą. Ciasto jest efektowne, a zarazem łatwe w przygotowaniu - przekonuje Izabela Wojciuk z HempKing.

Konopna tarta jabłkowa. Smakowity zapach w całym domu gwarantowanyKonopna tarta jabłkowa. Smakowity zapach w całym domu gwarantowany
oprac. Katarzyna Gileta

Spód tarty:

  • 150 g mąki orkiszowej,
  • 50 g cukru kokosowego,
  • 4 łyżki nasion konopi,
  • 100 g margaryny,
  • 2 łyżki jogurtu.

Nadzienie:

  • 500 g jabłek,
  • 70 g ksylitolu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 6 g żelatyny,
  • 30 ml wody,
  • 120 g jogurtu.

Dodatkowo:

  • 4 jabłka do dekoracji.

Przepis

  • Składniki na spód połącz za pomocą robota kuchennego. Gotowe ciasto schłodź w lodówce przez godzinę, a następnie wyłóż na posmarowaną tłuszczem formę, dokładnie dociskając ciasto do brzegów.
  • Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, aż brzegi będą złociste.
  • Nadzienie robi się bardzo łatwo. Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń pestki, posyp ksylitolem, cynamonem i piecz w temperaturze 160 stopni przez 30 minut. Następnie należy je schłodzić i zmiksować z jogurtem.
  • Żelatynę namocz w wodzie przez 10 minut, po czym podgrzej i mieszaj aż do rozpuszczenia. Dodaj ją do jabłek i także zmiksuj.
  • Gotowy mus wlej do upieczonej formy i wstaw do lodówki na 1-2 godziny, a następnie udekoruj pozostałymi jabłkami.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę