Trwa ładowanie...
dr5u1bk
20-12-2021 13:56

Konopna tarta jabłkowa. Smakowity zapach w całym domu gwarantowany

Przepis

- Aromatyczne jabłka z cynamonem upieczone na kruchym spodzie z twistem w postaci dodatku nasion konopi to klasyczny deser w nowoczesnej wersji. Pachnące ciasto w chłodny wieczór to świetny sposób na walkę z sezonową chandrą. Ciasto jest efektowne, a zarazem łatwe w przygotowaniu - przekonuje Izabela Wojciuk z HempKing.

dr5u1bk
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©petrrgoskov - stock.adobe.com
Składniki

Spód tarty:

  • 150 g mąki orkiszowej,
  • 50 g cukru kokosowego,
  • 4 łyżki nasion konopi,
  • 100 g margaryny,
  • 2 łyżki jogurtu.

Nadzienie:

  • 500 g jabłek,
  • 70 g ksylitolu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 6 g żelatyny,
  • 30 ml wody,
  • 120 g jogurtu.

Dodatkowo:

  • 4 jabłka do dekoracji.
Przepis
  • Składniki na spód połącz za pomocą robota kuchennego. Gotowe ciasto schłodź w lodówce przez godzinę, a następnie wyłóż na posmarowaną tłuszczem formę, dokładnie dociskając ciasto do brzegów.
  • Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, aż brzegi będą złociste.
  • Nadzienie robi się bardzo łatwo. Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń pestki, posyp ksylitolem, cynamonem i piecz w temperaturze 160 stopni przez 30 minut. Następnie należy je schłodzić i zmiksować z jogurtem.
  • Żelatynę namocz w wodzie przez 10 minut, po czym podgrzej i mieszaj aż do rozpuszczenia. Dodaj ją do jabłek i także zmiksuj.
  • Gotowy mus wlej do upieczonej formy i wstaw do lodówki na 1-2 godziny, a następnie udekoruj pozostałymi jabłkami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Konopna tarta jabłkowa. Smakowity zapach w całym domu gwarantowany
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dr5u1bk
dr5u1bk
dr5u1bk
dr5u1bk
Więcej tematów
dr5u1bk