Konkurencja dla ryby po grecku. Sum w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Jak co roku szukamy pomysłów na dania wigilijne. Chcecie zaskoczyć swoich najbliższych? Zamiast tradycyjnej ryby po grecku, proponujemy suma ze śmietaną i sosem pieczarkowym. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Rybę kroję na mniejsze kawałki, doprawiam solą oraz przyprawą do ryby. Obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.
- Po usmażeniu układam na dnie naczynia żaroodpornego.
- Cebulę obieram, kroję w krążki i smażę na rozgrzanym oleju około dziesięciu minut. Cebulę układam na rybie. Pieczarki myję, kroję w plasterki i również smażę na rozgrzanym oleju. Doprawiam pieprzem oraz solą. Pod koniec smażenia wlewam śmietanę i gotuję do chwili zagotowania. Grzyby układam na cebuli.
- Piekę 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C pod przykryciem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze