Konkurencja dla pizzy. Focaccia ze szparagami i pomidorkami
Foccacia to rodzaj włoskiego pieczywa. Może śmiało konkurować z pizzą. Tajemnicą jest pulchne drożdżowe ciasto z dodatkiem oliwy i ziół. Foccacię można przygotować z ulubionymi dodatkami - serem, pomidorami czy oliwkami. Tym razem nadszedł czas na pyszną foccacię ze szparagami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- opakowanie suchych drożdży
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 10 zielonych szparagów
- 1 łyżka masła
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- ok. 10 pomidorków koktajlowych
- kilka listków bazylii
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 3 łyżki startego sera cheddar
Przepis
- Drożdże i cukier zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 15 minut.
- Następnie dodajemy do nich pietruszkę, sól, oliwę oraz mąkę.
- Wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając mąki.
- Smarujemy je oliwa i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Następnie wyrośnięte przekładamy do wysmarowanej oliwą blaszki (użyłam blachy 33x23 cm) i odstawiamy jeszcze na 20 minut.
- W tym czasie oczyszczone i pokrojone na ok. 5 cm kawałki szparagi, dusimy na maśle z posiekanym ząbkiem czosnku.
- Po ok. 5 minutach odstawiamy je do ostudzenia.
- Wyrośnięte ciasto posypujemy startym serem.
- Pomidorki przekrawamy na pół i wraz ze szparagami lekko wciskamy w ciasto.
- Całość posypujemy pietruszką i posiekaną świeżą bazylią.
- Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl