Trwa ładowanie...

Koniec z nudnym makowcem. Zaskocz gości czekoladowym fondue

Zaskocz gości przy wigilijnym stole i przygotuj czekoladowe fondue, które będzie ciekawą alternatywą dla klasycznego makowca i sernika. Prezentujemy sprawdzony przepis na doskonały sos.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Koniec z nudnym makowcem. Zaskocz gości czekoladowym fondueŹródło: 123RF.COM
djxqrkr
djxqrkr

Zanim zaczniesz szykować czekoladowe fondue, przygotuj ulubione owoce, np.: banany, jabłka, gruszki, truskawki, pomarańcze, mandarynki, ananasy, kiwi; sok z cytryny. 2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady, likier owocowy (opcjonalnie), 150 ml słodkiej śmietanki, biszkopty.

Na początku należy pokroić owoce na niewielkie kawałki. Ułoż je na półmisku, a następnie skrop sokiem z cytryny. Wstaw wszystko do lodówki.

djxqrkr

Co potem? Pokrusz czekoladę. Zagotuj śmietankę w naczyniu do fondue i dodaj pokruszoną czekoladę. Następnie należy zdjąć naczynie z ognia, poczekać, aż czekolada się rozpuści, całość odstawić na 10 minut. Ponownie ustaw naczynie nad malutkim płomieniem (sos czekoladowy może łatwo się przypalić, do tego typu sosu najlepsze są naczynia kamionkowe). Na koniec dodaj likier. Owoce i biszkopty moczymy w sosie.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

djxqrkr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
djxqrkr
Więcej tematów