Trwa ładowanie...

Koniec z nudnym makowcem. Zaskocz gości czekoladowym fondue

Zaskocz gości przy wigilijnym stole i przygotuj czekoladowe fondue, które będzie ciekawą alternatywą dla klasycznego makowca i sernika. Prezentujemy sprawdzony przepis na doskonały sos.

Koniec z nudnym makowcem. Zaskocz gości czekoladowym fondueŹródło: 123RF.COM
d2zxex2
d2zxex2

Zanim zaczniesz szykować czekoladowe fondue, przygotuj ulubione owoce, np.: banany, jabłka, gruszki, truskawki, pomarańcze, mandarynki, ananasy, kiwi; sok z cytryny. 2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady, likier owocowy (opcjonalnie), 150 ml słodkiej śmietanki, biszkopty.

Na początku należy pokroić owoce na niewielkie kawałki. Ułoż je na półmisku, a następnie skrop sokiem z cytryny. Wstaw wszystko do lodówki.

d2zxex2

Co potem? Pokrusz czekoladę. Zagotuj śmietankę w naczyniu do fondue i dodaj pokruszoną czekoladę. Następnie należy zdjąć naczynie z ognia, poczekać, aż czekolada się rozpuści, całość odstawić na 10 minut. Ponownie ustaw naczynie nad malutkim płomieniem (sos czekoladowy może łatwo się przypalić, do tego typu sosu najlepsze są naczynia kamionkowe). Na koniec dodaj likier. Owoce i biszkopty moczymy w sosie.

d2zxex2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2zxex2
Więcej tematów