Koniec koszmaru podczas krojenia cebuli. Już nigdy nie będziesz płakać z jej powodu

Każdy wie, jakie problemy przysparza za każdym razem krojenie cebuli – zaczyna się od szczypania i pieczenia, a po chwili zalewamy się łzami. Naukowcy postanowili wyjść naprzeciw tym trudnościom i wyhodowali cebulę, która nie podrażnia oczu. Wiadomo, kiedy będzie w sklepach.

Koniec koszmaru podczas krojenia cebuli. Już nigdy nie będziesz płakać z jej powodu
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik
15

Nowa cebula, która wkrótce powinna pojawić się w naszych sklepach, nie będzie efektem eksperymentów genetycznych, ale połączenia kilku gatunków cebuli. Cebula ta będzie smakować dokładnie tak samo, jak dotychczas. Jedyną zmianą jest to, że nie będzie zawierała substancji, które powodują podrażnienie oczu.

Skąd biorą się te podrażnienia? Głównym winowajcą jest kwas siarkowy. Po przekrojeniu cebula zaczyna wydzielać związek chemiczny o nazwie S-tlenek tiopropanalu, który ulatnia się i dostaje do naszych oczu. W zetknięciu z płynem łzowym tworzy kwas siarkowy, substancję o właściwościach drażniących. Nasz organizm broni się, starając ów kwas rozpuścić, produkując łzy. Nowa cebula, którą od wielu lat starają się wyhodować naukowcy, nie będzie zawierać S-tlenku tiopropanalu, przez co nie dojdzie do podrażnienia kwasem siarkowym.

"Bezłzowe" cebule są uprawiane w stanie Nevada w Stanach Zjednoczonych i pojawią się w amerykańskich sklepach już w marcu. Być może w niedługim czasie sprzedaż tych warzyw ruszy również w Polsce.

Do tego czasu większość z nas zadowala się "domowymi" sposobami na płacz po cebuli. Teorii na temat tego, jak mu przeciwdziałać, jest bardzo wiele. Niektórzy wierzą, że łez będzie mniej, jeśli pokroimy cebulę schłodzoną, wyjętą prosto z lodówki, lub gdy po przekrojeniu jej na pół odciśniemy jej sok ręcznikiem papierowym.

Są również tacy, którzy podczas krojenia wkładają sobie do ust zapałki bądź zakładają podczas tej czynności gogle.

Zobacz też: Cebula - warzywo zwalczające choroby

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka