Koniec koszmaru podczas krojenia cebuli. Już nigdy nie będziesz płakać z jej powodu

Każdy wie, jakie problemy przysparza za każdym razem krojenie cebuli – zaczyna się od szczypania i pieczenia, a po chwili zalewamy się łzami. Naukowcy postanowili wyjść naprzeciw tym trudnościom i wyhodowali cebulę, która nie podrażnia oczu. Wiadomo, kiedy będzie w sklepach.

Koniec z płakaniem nad cebulą. Naukowcy wyhodowali nową "bezłzową" cebulę
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Nowa cebula, która wkrótce powinna pojawić się w naszych sklepach, nie będzie efektem eksperymentów genetycznych, ale połączenia kilku gatunków cebuli. Cebula ta będzie smakować dokładnie tak samo, jak dotychczas. Jedyną zmianą jest to, że nie będzie zawierała substancji, które powodują podrażnienie oczu.

Skąd biorą się te podrażnienia? Głównym winowajcą jest kwas siarkowy. Po przekrojeniu cebula zaczyna wydzielać związek chemiczny o nazwie S-tlenek tiopropanalu, który ulatnia się i dostaje do naszych oczu. W zetknięciu z płynem łzowym tworzy kwas siarkowy, substancję o właściwościach drażniących. Nasz organizm broni się, starając ów kwas rozpuścić, produkując łzy. Nowa cebula, którą od wielu lat starają się wyhodować naukowcy, nie będzie zawierać S-tlenku tiopropanalu, przez co nie dojdzie do podrażnienia kwasem siarkowym.

"Bezłzowe" cebule są uprawiane w stanie Nevada w Stanach Zjednoczonych i pojawią się w amerykańskich sklepach już w marcu. Być może w niedługim czasie sprzedaż tych warzyw ruszy również w Polsce.

Do tego czasu większość z nas zadowala się "domowymi" sposobami na płacz po cebuli. Teorii na temat tego, jak mu przeciwdziałać, jest bardzo wiele. Niektórzy wierzą, że łez będzie mniej, jeśli pokroimy cebulę schłodzoną, wyjętą prosto z lodówki, lub gdy po przekrojeniu jej na pół odciśniemy jej sok ręcznikiem papierowym.

Są również tacy, którzy podczas krojenia wkładają sobie do ust zapałki bądź zakładają podczas tej czynności gogle.

Zobacz też: Cebula - warzywo zwalczające choroby

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja