Koniec koszmaru podczas krojenia cebuli. Już nigdy nie będziesz płakać z jej powodu

Każdy wie, jakie problemy przysparza za każdym razem krojenie cebuli – zaczyna się od szczypania i pieczenia, a po chwili zalewamy się łzami. Naukowcy postanowili wyjść naprzeciw tym trudnościom i wyhodowali cebulę, która nie podrażnia oczu. Wiadomo, kiedy będzie w sklepach.

Koniec z płakaniem nad cebulą. Naukowcy wyhodowali nową "bezłzową" cebulę
Źródło zdjęć: © 123RF
Lidia Pustelnik

Nowa cebula, która wkrótce powinna pojawić się w naszych sklepach, nie będzie efektem eksperymentów genetycznych, ale połączenia kilku gatunków cebuli. Cebula ta będzie smakować dokładnie tak samo, jak dotychczas. Jedyną zmianą jest to, że nie będzie zawierała substancji, które powodują podrażnienie oczu.

Skąd biorą się te podrażnienia? Głównym winowajcą jest kwas siarkowy. Po przekrojeniu cebula zaczyna wydzielać związek chemiczny o nazwie S-tlenek tiopropanalu, który ulatnia się i dostaje do naszych oczu. W zetknięciu z płynem łzowym tworzy kwas siarkowy, substancję o właściwościach drażniących. Nasz organizm broni się, starając ów kwas rozpuścić, produkując łzy. Nowa cebula, którą od wielu lat starają się wyhodować naukowcy, nie będzie zawierać S-tlenku tiopropanalu, przez co nie dojdzie do podrażnienia kwasem siarkowym.

"Bezłzowe" cebule są uprawiane w stanie Nevada w Stanach Zjednoczonych i pojawią się w amerykańskich sklepach już w marcu. Być może w niedługim czasie sprzedaż tych warzyw ruszy również w Polsce.

Do tego czasu większość z nas zadowala się "domowymi" sposobami na płacz po cebuli. Teorii na temat tego, jak mu przeciwdziałać, jest bardzo wiele. Niektórzy wierzą, że łez będzie mniej, jeśli pokroimy cebulę schłodzoną, wyjętą prosto z lodówki, lub gdy po przekrojeniu jej na pół odciśniemy jej sok ręcznikiem papierowym.

Są również tacy, którzy podczas krojenia wkładają sobie do ust zapałki bądź zakładają podczas tej czynności gogle.

Zobacz też: Cebula - warzywo zwalczające choroby

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam