Komosa - matka zbóż

Naukowcy z Zakładu Bromatologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego zwrócili uwagę na własności odżywcze komosy ryżowej, nazywanej przez Inków "matką zbóż". Komosa ryżowa, znana także jako quinoa, proso boliwijskie, należy do rodziny kosmowatych, zaliczanej do pseudozbóż, tzn. roślin wytwarzających bogate w skrobię nasiona, niebędących zbożami.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

foto jcomeau_ictx/CC

Naukowcy z Zakładu Bromatologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego zwrócili uwagę na własności odżywcze komosy ryżowej, nazywanej przez Inków „matką zbóż". Komosa ryżowa, znana także jako quinoa, proso boliwijskie, należy do rodziny kosmowatych, zaliczanej do pseudozbóż, tzn. roślin wytwarzających bogate w skrobię nasiona, niebędących zbożami.

- Historia uprawy komosy ryżowej sięga 3000 lat przed naszą erą, do czasów Inków, dla których była to „matka zbóż" - wyjaśniają naukowcy z Collegium Medicum. - Stanowiła dla Inków podstawę wyżywienia.

Roślina była wykorzystywana w obrzędach religijnych. Jednak najbardziej ceniona była ze względu na wysoką wartości odżywczą.

Wartościowe białko bez glutenu

- Białko komosy ryżowej należy do jednych z bardziej wartościowych białek obecnych w roślinach zbożowych i pseudozobożowych - podkreślają członkowie zespołu badawczego, Paweł Paśko, Aleksandra Iżewska oraz prof. dr hab. Zofia Zachwieja. - Jest bogatszym źródłem białka, niż nasiona powszechnie uprawianych roślin zbożowych.

Interesujący jest skład aminokwasów. Nasiona komosy cechują się obecnością wszystkich aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie są syntetyzowane w organizmie zwierzęcym i muszą być dostarczane w pożywieniu. Ważne jest również to, że nasiona komosy zawierają aminokwasy, m.in. lizynę, fenyloalaninę, tryzynę, cysteinę i metioninę, aminokwasy, które są aminokwasami ograniczającymi dla innych zbóż.

- Nasiona komosy uważane są za źródło białka bezglutenowego, dlatego mogą być bezpiecznie stosowane i dieto terapii celiakii - zwracają uwagę badacze z CM UJ.

Badacze stwierdzili również, że zawartość tłuszczu w nasionach jest wyższa niż w nasionach innych roślin zbożowych. Zawartość węglowodanów wynosi około 60 proc., a błonnik stanowi około 7 proc.

Dwa razy więcej E

- Zawartość witamin w nasionach komosy jest zbliżona do ich poziomu w innych roślinach zbożowych - zauważają badacze z CM. - Na uwagę zasługuje zwiększona ilość witaminy E, niemal dwukrotnie więcej niż w nasionach pszenicy czy żyta.

W nasionach można również stwierdzić wysoką zawartość wapnia, magnezu, żelaza. Występują również saponiny, dzięki którym produkty z komosy mogą wykazywać działanie między innymi przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe i immunostymulujące.

Naukowcy z Collegium Medicum UJ zwrócili uwagę na możliwość wykorzystania tego mało znanego w Polsce pseudozboża i jego przetworów w codziennej diecie Polaków, jak również w dietoterapii.

- Ze względu na wysoką zawartość odżywczą produktów wytwarzanych z komosy powinna być ona szerzej rozpropagowana i zalecana w żywieniu człowieka - podkreślają badacze z Collegium Medicum. - Wprowadzenie produktów otrzymanych z komosy do codziennej diety Polaków może przyczynić się do osiągnięcia lepszego stanu odżywienia wszystkich grup ludności.

(PAP)

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja