Komercyjny wymysł czy tradycja? Skąd się wzięła piernikowa chatka

Obraz
Źródło zdjęć: © AdobeStock

/ 5Słodki symbol Bożego Narodzenia

Obraz
© AdobeStock

Piernik nieodłącznie wiąże się ze świętami Bożego Narodzenia. Samo słowo pochodzi ze staropolskiego przymiotnika "pierny", to znaczy "pieprzny:. Piernik jest ciemnobrązowym, bardzo aromatycznym ciastem przyrządzanym z mąki pszennej, żytniej albo mieszanej przede wszystkim z dodatkiem naturalnego miodu, a także jajek, tłuszczu, przypraw korzennych oraz środka spulchniającego.

"Podług odwiecznej tradycyi narodowej, wypiekano pierniki po wszystkich domach staropolskich z mąki miałkiej tylko żytniej, zrumienionej w rądlu i rozczynionej gorącą patoką. Dla smaku dodawano przyprawę korzenną, czyli pierną z dolaniem okowity i wybijano ciasto w kopańce, czyli niecce tak długo wałkami, aż przestało się do nich przylepiać. Wówczas robiono z tego ciasta pierniczki bądź kształtu małych krążków, bądź pierożków, i ułożone na blasze (posmarowanej u zamożniejszych oliwą) wsuwano do pieca" – pisał historyk i etnograf Zygmunt Gloger w "Encyklopedii staropolskiej ilustrowanej" (Warszawa 1903). Oto, co jeszcze warto wiedzieć o piernikowej chatce.

/ 5Chatka jak z bajki

Obraz
© AdobeStock

Tradycja wypiekania pierników sięga czasów średniowiecza. Początkowo, ze względu na wysoki koszt importu przypraw korzennych oraz bakalii, piernik był towarem luksusowym. Z czasem jednak stawał się coraz popularniejszy – nie tylko ze względu na niepowtarzalny smak, ale również z powodu różnorodnych kształtów. Pierniki do dziś pełnią funkcję dekoracyjną.
Polska historyk, pedagog i etnograf Maria Żywirska w artykule "Rzeźbione formy piernikarskie" opublikowanym w "Polskiej Sztuce Ludowej" (1957, nr 2) pisze, że często nabywano pierniki jedynie dla ozdoby. "Poczesne miejsce, jakie zyskał piernik wędrując przez stoły wszystkich warstw społecznych – od królewskiego po chłopską chatę – zawdzięczał nie tylko walorom wyszukanego smaku, ale także różnorodności swego kształtu". Używano specjalnych form pokrytych wklęsłą rzeźbą odciskaną na cieście, tworzono także niesamowite piernikowe dekoracje. Wśród tych ostatnich szczególną popularnością zaczęły cieszyć się chatki (domki) z piernika. Pomysły na ozdobne pierniki czerpano bowiem z otoczenia dworskiego, religii, miejskiego i wiejskiego folkloru, legend oraz bajek.

Maria Żywirska: "Spotykana niejednokrotnie wersja domku z piernika ma swą genezę w popularnej na terenie całej Europy bajce o Jasiu i Małgosi czy tajemniczej krainie – Kukanii. Czasem mogła to być ilustracja do bajki albo wprost kopia z ilustracji, wzięta z książki".

/ 5Produkt tradycyjny

Obraz
© AdobeStock

Na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisano piernikową chatkę znad rzeki Morgi (woj. łódzkie). Opisywana jest jako "ciemnobrązowa chatka piernikowa z płotkami i choinkami wokół, pokryta lukrem". Duża ma wymiary: 22x25x22 cm, natomiast mała – 17x24x16 cm. Ciasto na tę chatkę jest gęste, elastyczne i gładkie w dotyku, upieczony piernik jest twardy i gładki, zaś lukier szorstki. "Piernikowa chatka znad rzeki Mrogi to wynik modyfikacji tradycyjnego przepisu na piernik. Jego baza to stary przepis na aromatyczny piernik, który kojarzy się z klimatem i pejzażem wsi opisywanych przez Reymonta. Wypiek przedstawia chatkę z oknami i otwartymi drzwiami, wokoło chatki znajdują się drzewka, płotek – wszystko oblane lukrem, który formuje się w sople zwisające z dachu podczas śnieżnej zimy" – czytamy w opisie produktu.

/ 5Największa piernikowa chatka świata

Obraz
© AdobeStock

W 2013 roku pobito rekord Guinnessa w budowie największej piernikowej chatki. Powstała w miejscowości Bryan w stanie Teksas. Miała powierzchnię 234 metry kwadratowe, mierzyła 6,4 metra, a jej wartość odżywczą obliczono na ok. 36 milionów kalorii. Do przygotowania tej gigantycznej piernikowej chatki wykorzystano ok. 1400 kg brązowego cukru, 820 kg masła, 7,2 tys. jajek, 3,3 tys. kg mąki oraz 31 kg mielonego imbiru. A jak zrobić wersję domową? To proste.

/ 5Zrobić i zjeść

Obraz
© AdobeStock

Co roku chatkę z piernika przygotowuje się w wielu polskich domach. Najpierw wypieka się poszczególne elementy konstrukcji – z podstawowego przepisu na piernik należy powycinać ściany domu, dach, komin oraz dekoracje wokół chatki: drzewka, ludziki. Warto ułatwić sobie pracę, przygotowując formę z papieru dla poszczególnych elementów. W sprzedaży znajdują się również metalowe formy do wypiekania piernikowej chatki.

Wypieczone i wystudzone elementy chatki należy do siebie dopasować i posklejać. Można w tym celu wykorzystać lukier przygotowany na bazie cukru pudru i białka, który dobrze skleja ciasto. Innym często wykorzystywanym sposobem jest sklejanie na gorący karmel. Chatkę ozdabia się lukrem (można tym samym, którym skleja się poszczególne elementy). Godny polecenia jest lukier królewski (białko + cukier puder + sok z cytryny). Można lukier zabarwić na dowolny kolor i stworzyć chatkę kolorową. Z lukru warto zrobić też sople.

Do wykończenia piernikowej chatki warto wykorzystać np. płatki migdałowe, drażetki, suszoną żurawinę, czekoladowe dropsy. Dzieci mogą swoje domki ozdobić ciasteczkami, żelkami, cukierkami itp. Niektórzy przyczepiają do domku z piernika wstążeczki. Po obsypaniu cukrem pudrem chatka będzie wyglądała jak ośnieżona. A opakowana w celofan okaże się niezapomnianym prezentem.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji