Domek z piernika
- Ciasto:
- 50 dag miodu
- 30 dag cukru pudru
- 20 dag margaryny
- 1 kg mąki
- 1 torebka przyprawy do pierników
- 3 łyżki kakao
- 2 jaja
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 3 łyżeczki sody
- Lukier:
- 2 białka
- 50 dag cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- Do ozdoby:
- Landrynki na okna
Przygotowanie ciasta:
W garnku na małym ogniu rozpuścić miód, dodać cukier puder i margarynę. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dodać cukier waniliowy, przyprawę do pierników. Ostudzić masę.
Dodać mąkę, roztrzepane jajka, kakao i sodę. Ciasto zagnieść i wstawić na noc do lodówki.
Przygotowanie lukru:
Ubić białka, dodawać powoli cukier puder i sok z cytryny.
Pieczenie i wykończenie:
Ciasto rozwałkować i upiec poszczególne elementy domku.
W miejscu okna wyciąć w cieście dziurę i włożyć landrynkę ? landrynka podczas pieczenia rozpuści się i otrzymamy kolorową szybkę.
Elementy piec ok. 10-15 minut w temperaturze ok. 200 stopni.
Poszczególne elementy skleić lukrem.
Przepis dodał użytkownik olucha090892
Podziel się opinią
Komentarze