Trwa ładowanie...
d4hgv43
28-12-2011 10:47

Chatka z piernika

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d4hgv43
Składniki
  • Składniki na 1 domek + elementy dodatkowe (np. choinki, płotek, ludziki):
  • 600 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 200 g ciemnego cukru
  • 7 łyżek płynnego miodu lub golden syrupu
  • 1,5 - 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej (lepiej dodać mniej niż więcej sody)
  • 5 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika
    • Dodatkowo:
  • landrynki (cukierki owocowe)
  • lukier do dekoracji (przepis poniżej)
    • Dekoracja lukrem:
  • 1 białko
  • 1 szklanka (+ na pewno) więcej cukru pudru
Przepis

Wymiary domku:
- dach - prostokąt 22,5 x 11,5 cm
- ściana z drzwiami - prostokąt 20 x 10,5 cm, w tym drzwi 6,5 x 4,5
- ściana boczna szczytowa - u podstawy prostokąt 10 x 14 cm, na szczycie trójkąt o ramionach 11,11 i podstawie 14 cm

Landrynki posegregować według kolorów i rozdrobnić za pomocą blendera.

Chatka: Do garnuszka włożyć margarynę, cukier, miód lub golden syrup. Podgrzać, do rozpuszczenia cukru i masła, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić (ale może wciąż być ciepłe).
Do misy miksera wsypać mąkę, sodę, przyprawy, wymieszać. Dodać przestudzoną miksturę maślano-cukrową. Zmiksować na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt sypka można dodać łyżkę miodu.
Masę piernikową wałkować na grubość 4 - 5 mm (grubsze ściany są solidniejsze). Wycinać ściany domu, dach i komin z przygotowanych szablonów. Można wycinać na lekko oprószonej mąką powierzchni, następnie przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zrobić otwory na okna i drzwi, nasypać do nich pokruszone landrynki (z czubkiem).
Piec w temperaturze 180?C przez około 12 minut. Ważne, że brzegi powinny się zacząć wyraźnie brązowić. Ciastka zdjąć z blachy po całkowitym ostudzeniu, aby masa cukierkowa ładnie się odkleiła, następnie przełożyć na kratkę, do wystudzenia.

Dekoracja lukrem:
Białko utrzeć z cukrem pudrem np. drewnianą pałką lub łyżką. Nie powinno być najmniejszych grudek w lukrze. Prawdopodobnie trzeba będzie dodać więcej cukru pudru (kilka łyżek - do pół szklanki) co zależy od rozmiarów jajka. Lukier powinien być bardzo gęsty. Z papieru do pieczenia (lub woreczka strunowego) wykonać rożek, odciąć końcówkę (powinna być bardzo mała) i dekorować nim chatkę.

Sklejać ścianki domku gęstym lukrem z białka. Nie jest to proste, najtrudniejszą czynnością jest przyklejenie dachu, gdyż grozi to zniszczeniem domku, ja swój uratowałam nitką, którą obwiązałam dookoła chatkę, a po dobie, usunęłam nitki.

Przepis dodał użytkownik ilka_86

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4hgv43
d4hgv43
d4hgv43
Więcej tematów
d4hgv43