- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1 puszka ciecierzycy (400 g)
- 2 duże garście ciemnych winogron
- 1 mała, czerwona cebula
- 2 garście rukoli
- 1/2 szklanki ziarenek wydrążonych z granatu
- dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- sól morska do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki miodu
- mała garść posiekanych orzechów włoskich
Przepis
Do miseczki wlać ocet i stopniowo dolewać oliwy, energicznie mieszając, aby składniki dressingu dokładnie się połączyły. Doprawić do smaku miodem, solą i pieprzem. Odstawić na chwilę do lodówki.
Przepis
Ciecierzycę odsączyć i przełożyć do większej miski. Rukolę opłukać i porwać na kawałki, winogrona umyć, pokroić na połówki i usunąć z nich pestki. Cebulę obrać i posiekać w piórka. Do ciecierzycy dodać rukolę, winogrona i cebulę, wsypać również nasiona granatu. Tuż przed podaniem polać dressingiem i dodać orzechy włoskie.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl