Trwa ładowanie...
d7n55hz
03-02-2020 14:44

Kolorowa pianka. Warstwowe ciacho lekkie jak chmurka

Przepis

Przepyszne warstwowe ciacho z kremem budyniowym i bezową pianką. Jest bardzo delikatne i lekkie. Z pewnością osłodzi niejedną rodzinną uroczystość. Przepis z bloga Gotuj ze mną.

d7n55hz
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6-8

Okazja:
Gotuj ze mną
Źródło: Gotuj ze mną
Składniki

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki wody
  • 5 łyżek przesianej mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pianka bezowa:

  • 8 białek
  • 300 g cukier puder
  • 1 łyżeczka octu

Krem:

  • 8 żółtek
  • 8 łyżek cukru
  • budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • czekolada deserowa
  • 2 łyżeczki żelatyny
Przepis

Z podanych składników przygotować ciasto. Białka ubić na sztywno, dalej ubijać i dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać żółtka i wodę, wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem i po łyżce dodawać do masy. Mieszać delikatnie łyżką. Blaszkę 28 na 24 cm (lub podobną) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Piec około 16 minut w temp 180 stopni, wystudzić.

350 ml mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka roztrzepać żółtka, budyń i mąkę, wlać na gotujące się mleko. Mieszać, gotując do zgęstnienia na małym ogniu. Odstawić do całkowitego wystygnięcia, szczelnie przykrywając wierzch budyniu folią spożywczą.

Białka na bezę ubić na sztywno. Dalej ubijać i porcjami dodawać cukier, a na koniec ocet. Blaszkę po biszkopcie ponownie wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wyrównać. Piec 30 minut w temp. 170 stopni lub do lekkiego zrumienienia. Uchylić lekko drzwiczki po upieczeniu i wystudzić.

Masło ubić na puszystą masę. Dalej ubijać i dodawać po łyżce budyń. Wymieszać, następnie podzielić na 2 porcje. Do jednej dodać cukier waniliowy, a do drugiej 2 łyżki kakao, dobrze wymieszać.

Gotowy biszkopt ułożyć ponownie w blaszce wyłożonej papierem. Wierzch posmarować kremem waniliowym. Na to wyłożyć bezę, przykryć kremem ciemnym.

Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Żelatynę wymieszać w niewielkiej ilości ciepłej wody dodać do śmietanki, wymieszać. Pokryć śmietaną warstwę ciemnego kremu. Czekoladę zetrzeć i posypać wiórkami wierzch. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kolorowa pianka. Warstwowe ciacho lekkie jak chmurka
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d7n55hz
d7n55hz
d7n55hz
d7n55hz
Więcej tematów
d7n55hz

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj