Kolorowa pianka. Warstwowe ciacho lekkie jak chmurka
Przepyszne warstwowe ciacho z kremem budyniowym i bezową pianką. Jest bardzo delikatne i lekkie. Z pewnością osłodzi niejedną rodzinną uroczystość. Przepis z bloga Gotuj ze mną.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki wody
- 5 łyżek przesianej mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka bezowa:
- 8 białek
- 300 g cukier puder
- 1 łyżeczka octu
Krem:
- 8 żółtek
- 8 łyżek cukru
- budyń waniliowy
- 2 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- 200 g masła
- cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
Dodatkowo:
- 250 ml śmietany kremówki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- czekolada deserowa
- 2 łyżeczki żelatyny
Przepis
Z podanych składników przygotować ciasto. Białka ubić na sztywno, dalej ubijać i dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać żółtka i wodę, wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem i po łyżce dodawać do masy. Mieszać delikatnie łyżką. Blaszkę 28 na 24 cm (lub podobną) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Piec około 16 minut w temp 180 stopni, wystudzić.
Przepis
350 ml mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka roztrzepać żółtka, budyń i mąkę, wlać na gotujące się mleko. Mieszać, gotując do zgęstnienia na małym ogniu. Odstawić do całkowitego wystygnięcia, szczelnie przykrywając wierzch budyniu folią spożywczą.
Przepis
Białka na bezę ubić na sztywno. Dalej ubijać i porcjami dodawać cukier, a na koniec ocet. Blaszkę po biszkopcie ponownie wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wyrównać. Piec 30 minut w temp. 170 stopni lub do lekkiego zrumienienia. Uchylić lekko drzwiczki po upieczeniu i wystudzić.
Przepis
Masło ubić na puszystą masę. Dalej ubijać i dodawać po łyżce budyń. Wymieszać, następnie podzielić na 2 porcje. Do jednej dodać cukier waniliowy, a do drugiej 2 łyżki kakao, dobrze wymieszać.
Przepis
Gotowy biszkopt ułożyć ponownie w blaszce wyłożonej papierem. Wierzch posmarować kremem waniliowym. Na to wyłożyć bezę, przykryć kremem ciemnym.
Przepis
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Żelatynę wymieszać w niewielkiej ilości ciepłej wody dodać do śmietanki, wymieszać. Pokryć śmietaną warstwę ciemnego kremu. Czekoladę zetrzeć i posypać wiórkami wierzch. Odstawić na kilka godzin do lodówki.