Kokosowe ciasto bez pieczenia i bez cukru. Idealne dla osób na diecie
Słodkości bez cukru przez ostatnie miesiące zyskują coraz więcej fanów. Można zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia, a w dodatku do większości nie potrzebujemy piekarnika. Przykładem jest słodkie ciasto kokosowe prosto z bloga "Szczęśliwi bez cukru".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Spód:
- 200 g mąki migdałowej (zmielone migdały),
- 60 g masła klarowanego (zamiennie oleju kokosowego),
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao,
- 2 łyżki erytrytolu.
Masa:
- 100 g wiórków kokosowych,
- stała część z 1 puszki mleka kokosowego,
- 50 g erytrytolu,
- łyżka oleju kokosowego.
Czekolada:
- pół stałej części z 1 puszki mleka kokosowego,
- łyżeczka kakao,
- 2 łyżki erytrytolu,
- 2 łyżeczki oleju kokosowego.
Migdały zmielić na mąkę i połączyć z kakao oraz roztopionym masłem klarowanym. Otrzymaną masą wyłożyć spód tortownicy i wstawić do lodówki, żeby stwardniała. Podgrzać śmietankę kokosową z erytrytolem i do lekko ciepłej dodać wiórki kokosowe. Odstawić do wchłonięcia śmietanki przez wiórki. Do połowy śmietanki kokosowej dodać rozpuszczony olej kokosowy, kakao i erytrytol. Wymieszać do otrzymania gładkiej konsystencji i odstawić do wystygnięcia, aż czekolada zrobi się bardziej zwięzła. Na wcześniej przygotowany spód nałożyć masę z wiórków kokosowych, następnie polać całość czekoladą i udekorować wiórkami. Wstawić do lodówki do połączenia się warstw, aż czekolada na wierzchu będzie dość twarda.
Zobacz także: czekoladowe lody z... kalafiora. Pyszne i zdrowe!
Zobacz także wideo: słodkości, które nie tuczą
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze