Kokos – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, przepisy

Kokos jest owocem palmy kokosowej rosnącej w klimacie tropikalnym, szczególnie na wyspach Oceanu Indyjskiego i Pacyfiku. Przez tubylców palma kokosowa nazywana jest „drzewem życia” lub „drzewem tysiąca zastosowań”. Historia pamięta jednak czasy, gdy kokos uważany był za orzech tuczący i sprzyjający chorobom serca. Dziś wiemy, że to nieprawda, a prastare mądrości tubylców sprawdzają się w stu procentach.

Kokos nawadnia i dodaje energii
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Kokos – wartości odżywcze

Kokos zawiera sód, potas, błonnik, a także dużą ilość magnezu, wapnia, żelaza i kwasu askorbinowego. Poza tym, jest źródłem białka i wpływających pozytywnie na zdrowie tłuszczów - kwasów tłuszczowych. Kokos dostarcza także wielu witamin, między innymi witaminy C, A, D oraz B6 i B12.
Woda kokosowa bogata jest w sole mineralne, antyutleniacze i elektrolity, natomiast olej kokosowy zawiera kwas foliowy, laurynowy i kaprylowy, ważne dla układu odpornościowego. Mleczko kokosowe to przede wszystkim źródło białka.

Kokos- właściwości

Kokos działa pozytywnie na układ krwionośny. Zawarte w oleju kokosowym wartości odżywcze pomagają zredukować ilość złego cholesterolu i cukru we krwi, niwelując tym samym ryzyko wystąpienia zatorów żylnych, a w konsekwencji zawału.
Zawarte w kokosie kwasy tłuszczowe mają właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, dlatego wspomagają układ immunologiczny i łagodzą dolegliwości związane z infekcjami.
Ponadto, kokos wpływa korzystnie na pracę tarczycy, zapobiega otyłości i chorobom serca, przyspiesza także metabolizm. Według badań, olej kokosowy duplikuje przyswajalność kwasu omega-3, dlatego warto spożywać go z produktami zawierającymi ten kwas.
Minerały zawarte w wodzie kokosowej sprawiają, że jej spożywanie skutecznie uzupełni poziom elektrolitów w organizmie. Pod tym względem woda kokosowa jest lepsza od sztucznych napojów energetycznych, ponieważ nie zawiera zbędnego cukru odpowiedzialnego za odwodnienie.
Jedzenie kokosa może dać również efekty widoczne gołym okiem: upiększa i odmładza skórę, redukuje cienie i worki pod oczami. Sprawdza się także w dietach odchudzających, ponieważ wywołuje uczucie sytości na dłuższy czas, a przy tym jest niskokaloryczny.
Ponadto, wartości odżywcze kokosa redukują zmęczenie, poprawiają pamięć i koncentrację.
Woda kokosowa sprawdzi się także w przypadku biegunki, wymiotów i innych problemów żołądkowych.

Kokos – zastosowanie

Owoc kokosowy jest substratem, z którego pozyskujemy wiele produktów: olej kokosowy, wodę kokosową,* mleczko kokosowe* oraz sam miąższ.
Większość z nich znalazło zastosowanie w kuchni. Mleczko kokosowe nadaje się do zabielania sosów i zup oraz przygotowywania deserów. Świetnie komponuje się także z rybami, owocami morza i ryżem. Jednak najbardziej kojarzy się z kuchnią tajską, a co za tym idzie z tajską zupą.
Z miąższu kokosa powstają natomiast wiórki kokosowe, którymi zdobimy ciasta, pralinki i inne desery.
Coraz częściej spotykanym w Polsce produktem kokosowym jest woda kokosowa, którą zaleca się szczególnie osobom prowadzącym aktywny tryb życia, profesjonalnym sportowcom, a także tym, którzy potrzebują skutecznego nawodnienia organizmu. Wodę kokosową pokochają także osoby żyjące w stresie i pośpiechu, ponieważ ma ona właściwości relaksacyjne, uspokajające i oczyszczające.
Olej kokosowy natomiast ma zastosowanie zarówno wewnętrzne jak i zewnętrzne: funkcjonuje jako produkt spożywczy, ale też jako składnik maści na schorzenia skóry, maseczek do włosów oraz oliwek do ciała.
Ciekawostką może być fakt, że nitki obrastające kokos, w krajach wysp Pacyfiku, przetwarzane są na liny wykorzystywane w rolnictwie i przemyśle.

Kokos - przepisy:

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę