Kokos – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, przepisy

Kokos jest owocem palmy kokosowej rosnącej w klimacie tropikalnym, szczególnie na wyspach Oceanu Indyjskiego i Pacyfiku. Przez tubylców palma kokosowa nazywana jest „drzewem życia” lub „drzewem tysiąca zastosowań”. Historia pamięta jednak czasy, gdy kokos uważany był za orzech tuczący i sprzyjający chorobom serca. Dziś wiemy, że to nieprawda, a prastare mądrości tubylców sprawdzają się w stu procentach.

Kokos nawadnia i dodaje energii
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Kokos – wartości odżywcze

Kokos zawiera sód, potas, błonnik, a także dużą ilość magnezu, wapnia, żelaza i kwasu askorbinowego. Poza tym, jest źródłem białka i wpływających pozytywnie na zdrowie tłuszczów - kwasów tłuszczowych. Kokos dostarcza także wielu witamin, między innymi witaminy C, A, D oraz B6 i B12.
Woda kokosowa bogata jest w sole mineralne, antyutleniacze i elektrolity, natomiast olej kokosowy zawiera kwas foliowy, laurynowy i kaprylowy, ważne dla układu odpornościowego. Mleczko kokosowe to przede wszystkim źródło białka.

Kokos- właściwości

Kokos działa pozytywnie na układ krwionośny. Zawarte w oleju kokosowym wartości odżywcze pomagają zredukować ilość złego cholesterolu i cukru we krwi, niwelując tym samym ryzyko wystąpienia zatorów żylnych, a w konsekwencji zawału.
Zawarte w kokosie kwasy tłuszczowe mają właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, dlatego wspomagają układ immunologiczny i łagodzą dolegliwości związane z infekcjami.
Ponadto, kokos wpływa korzystnie na pracę tarczycy, zapobiega otyłości i chorobom serca, przyspiesza także metabolizm. Według badań, olej kokosowy duplikuje przyswajalność kwasu omega-3, dlatego warto spożywać go z produktami zawierającymi ten kwas.
Minerały zawarte w wodzie kokosowej sprawiają, że jej spożywanie skutecznie uzupełni poziom elektrolitów w organizmie. Pod tym względem woda kokosowa jest lepsza od sztucznych napojów energetycznych, ponieważ nie zawiera zbędnego cukru odpowiedzialnego za odwodnienie.
Jedzenie kokosa może dać również efekty widoczne gołym okiem: upiększa i odmładza skórę, redukuje cienie i worki pod oczami. Sprawdza się także w dietach odchudzających, ponieważ wywołuje uczucie sytości na dłuższy czas, a przy tym jest niskokaloryczny.
Ponadto, wartości odżywcze kokosa redukują zmęczenie, poprawiają pamięć i koncentrację.
Woda kokosowa sprawdzi się także w przypadku biegunki, wymiotów i innych problemów żołądkowych.

Kokos – zastosowanie

Owoc kokosowy jest substratem, z którego pozyskujemy wiele produktów: olej kokosowy, wodę kokosową,* mleczko kokosowe* oraz sam miąższ.
Większość z nich znalazło zastosowanie w kuchni. Mleczko kokosowe nadaje się do zabielania sosów i zup oraz przygotowywania deserów. Świetnie komponuje się także z rybami, owocami morza i ryżem. Jednak najbardziej kojarzy się z kuchnią tajską, a co za tym idzie z tajską zupą.
Z miąższu kokosa powstają natomiast wiórki kokosowe, którymi zdobimy ciasta, pralinki i inne desery.
Coraz częściej spotykanym w Polsce produktem kokosowym jest woda kokosowa, którą zaleca się szczególnie osobom prowadzącym aktywny tryb życia, profesjonalnym sportowcom, a także tym, którzy potrzebują skutecznego nawodnienia organizmu. Wodę kokosową pokochają także osoby żyjące w stresie i pośpiechu, ponieważ ma ona właściwości relaksacyjne, uspokajające i oczyszczające.
Olej kokosowy natomiast ma zastosowanie zarówno wewnętrzne jak i zewnętrzne: funkcjonuje jako produkt spożywczy, ale też jako składnik maści na schorzenia skóry, maseczek do włosów oraz oliwek do ciała.
Ciekawostką może być fakt, że nitki obrastające kokos, w krajach wysp Pacyfiku, przetwarzane są na liny wykorzystywane w rolnictwie i przemyśle.

Kokos - przepisy:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm