Jedzenie, które nawadnia organizm
Jeśli nie przepadamy za wodą z butelki, zadbajmy chociaż, by w naszym letnim menu pojawiało się jak najwięcej produktów szczególnie bogatych w wodę.
Bogate w wodę
Jeśli nie przepadamy za wodą z butelki, zadbajmy chociaż, by w naszym letnim menu pojawiało się jak najwięcej produktów szczególnie bogatych w wodę. Zwłaszcza, że pod taką postacią ma więcej witamin i cennych pierwiastków niż ta, która płynie z kranu czy najczystszych nawet górskich źródeł. Co więc jeść w upalne dni?
Jest soczysty, smaczny i orzeźwiający - to doskonały owoc na gorące dni. W 92 proc. składa się z wody. Znajdziemy w nim też witaminy (głównie A, C i z grupy B, w tym kwas foliowy) oraz minerały takie jak magnez, wapń, fosfor, sód i potas. Spożywany regularnie pomaga obniżyć wysokie ciśnienie, chroni przed miażdżycą, a także wzmacnia mięśnie. Badacze odkryli też, że arbuz jest świetny na... męską potencję. Dzieje się tak za sprawą cytruliny, aminokwasu wpływającego na rozszerzenie naczyń krwionośnych. Działa ona podobnie jak podstawowy składnik viagry - sildenafil. Z arbuzem nie powinni przesadzać jednak diabetycy, ponieważ ma wysoki indeks glikemiczny. Jest jednak niskokaloryczny - w 100 g ma 36 kcal.
Seler naciowy
Od warzywnego koktajlu z selerem wiele celebrytek zaczyna dzień. Podobno nie obejdzie się bez niego też żadna dieta odchudzająca. Chrupiące warzywo w 96 procentach składa się z wody, ale jest też bogate w składniki odżywcze, między innymi sód, potas, magnez, beta-karoten, witaminy: C, A, B1, B2 i K oraz kwas nikotynowy. Regularne spożywanie selera może pomóc w zwalczaniu raka trzustki. Niezwykłe właściwości selera uczeni tłumaczą wysoką zawartością flawonoidów: apigeniny, która zwiększa podatność komórek na chemioterapię i luteoliny - związku o najsilniejszych właściwościach przeciwzapalnych.
Ogórki
W przeciwieństwie do wielu zielonych warzyw ogórek zawiera niewiele witamin i związków mineralnych, ale za to w 96 proc. składa się z wody! Czego chcieć więcej w czasie letnich upałów? Jest bardzo niskokaloryczny, dlatego stanowi idealną przekąska dla osób na diecie. Poza tym jego sok znany jest z właściwości oczyszczających. Jedzenie ogórków zaleca się w przypadku chorób dróg moczowych, a także chorób serca i schorzeniach reumatycznych. Pamiętajmy, by w letnich sałatkach nie łączyć go z innymi warzywami zawierającymi witaminę C - ogórek po prostu ją zniszczy.
Truskawki
Truskawki oczyszczają z toksyn, poprawiają przemianę materii i działają bakteriobójczo, a ze względu na dużą zawartość żelaza chronią przed anemią. Sprawdzają się w diecie obniżającej poziom cholesterolu. Owoce są też bogate w wapń i fosfor, które wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem - również obecnym w truskawkach - odkwaszają organizm. Trzeba pamiętać także o potasie, który reguluje gospodarkę wodną. Truskawki dostarczają też witamin: C, A, B1, B2 oraz PP.
Rzodkiewka
Chrupiąca, świeża rzodkiewka jest orzeźwiającą i zdrową przekąską. Usprawnia trawienie i funkcjonowanie wątroby. Oprócz witaminy C znajdziemy w niej również spore zasoby witaminy B1, a także potasu, fosforu, wapnia i magnezu. Specyficzny smak nadaje jej olejek gorczyczny zawierający siarkę, który działa pobudzająco na trawienie i apetyt. Duża ilość siarki bardzo dobrze wpływa na urodę, a szczególnie na włosy. Rzodkiewka zapobiega niedokrwistości - dzięki obecności żelaza, miedzi i manganu. W 100 g rzodkiewki znajduje się tylko 14 kcal.
Pomidory
Dojrzałe na słońcu duże i soczyste pomidory smakują wyśmienicie. W 90 proc. składają się z wody, ale mają w sobie też mnóstwo cennych substancji. Największym bogactwem jest tu likopen. To właśnie ten przeciwutleniacz odpowiada za właściwości antynowotworowe warzywa (zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty, odbytu, płuc, żołądka czy piersi). Z badań wynika także, że dzięki zawartości kwasu liponowego pomidory usprawniają metabolizm i pomagają kontrolować poziom cukru we krwi. Wysoka zawartość potasu, błonnika, a także choliny i witaminy C zapobiega występowaniu chorób układu krążenia, zawałów i wylewów, a w dodatku pozwala zachować odpowiednią masę mięśniową, gęstość kości i uniknąć powstawania kamieni nerkowych.
Szpinak i sałata
Zamiast ciężkiej kolacji wybierz lekki talerz sałat i szpinaku. Nie bez powodu mówi się, że modelki żywią się niemal wyłącznie zielonymi listkami. 94 proc. wody i cenne pierwiastki to gwarancja zdrowia i idealnego nawilżenia skóry. Liście działają jak miotła, oczyszczając organizm z toksyn. Sałata jest bogata w fosfor i wapń, nieco mniej - w żelazo i magnez. Szpinak z kolei jest doskonałym źródłem żelaza i kwasu foliowego. Nie tylko ma mało kalorii, ale także reguluje odkładanie tłuszczu w organizmie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka płuc, pomaga też w leczeniu nadciśnienia i schorzeń trzustki.
Papryka
Papryka charakteryzuje się ogromną zawartością witaminy C. Miąższ zawiera też sporo rutyny, co ułatwia przyswajanie cennej witaminy. Do tego dochodzi potas i wapń, a także polifenole, które usuwają wolne rodniki. To wszystko sprawia, że jedzenie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi i chroni przed chorobami układu krążenia. Warzywo wspomaga także system immunologiczny, chroniąc nas przed przeziębieniami i infekcjami.