Kociołek mięsno - warzywny .
- 1/2 kg surowego boczku
- 1 cebula
- 1 kg żeberek
- 1 średni kalafior
- 1 kg ziemniaków
- 3 udka z kurczaka
- 2 pietruszki
- 3 marchewki
- 1/2 kapusty
- sól
- pieprz
- vegeta
- smalec
[list=1]
[]Warzywa obieramy i myjemy . Kociołek smarujemy grubą warstwą smalcu . Boczek kroimy w plastry , układamy na dnie kociołka . Wkładamy kolejne warstwy każdą posypująąc vegetą , pieprzem i solą : pokrojone na porcje żeberka , następnie różyczki kalafiora , plastry cebuli , 1.2 ziemniaków , kawałki marchewki i pioetruszkę , resztę ziemniaków i udka .Na wierzch układamy liście kapusty . Wsztstkie składniki zalewamy 2 litrami wody .
[]Kociołek zakręcamy i stawuamy na ogniu . Gotujemy około 1,5 godziny . Tuż przed końcem gotowania odstawiamy kociołek z ognia i sprawdzamy , czy wszystkie składniki są miękkie .
[/list]
Przepis dodał użytkownik wiwona42
Podziel się opinią
Komentarze