Kluski z kaszy manny z sosem grzybowym

Przepis poleca Andrzej Polan.

Jeśli podobnie jak Marcin Meller nie znosicie kaszy manny, Andrzej Polan przygotował danie, w którym na próżno szukać nielubianego smaku. Kluseczki przypominają kładzione, ale smakują zupełnie inaczej, najlepiej w towarzystwie pieczarek.

Składniki:
500ml mleko
60g masło
200g kasza manna
2 jajka
Szczypta soli
Koperek
Gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy ze szczyptą soli i masłem. Do mleka dodajemy kaszę mannę i gotujemy do momentu, aż powstanie gęsta masa i podczas mieszania będzie odchodzić od miski i łyżki. Masę przekładamy do miski i mikserem wcieramy jajka, posiekany koperek oraz niedużą ilość gałki muszkatołowej. Łyżką porcjujemy małe kluski i wrzucamy na wrzątek.

Sos:
400g pieczarka portobello mniejsze kapelusze
Puder z grzybów leśnych
60g masło
400ml śmietanki 18%
Cebula
Szczypiorek drobny
Sól i pieprz do smaku
Sok z cytryny

Przygotowanie:
Większe kapelusze większe kroimy w plastry, mniejsze pozostawiamy w całości. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i przesmażamy na złoto. Następnie dodajemy grzyby, puder z grzybów suszonych, pieprz, sól do smaku i dusimy razem na małym ogniu około 10 minut, do momentu, aż pieczarka odparuje. Wszystko zalewamy śmietanką, doprowadzamy do wrzenia i odparowujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Na sos wykładamy kluski z kaszy i wszystko posypujemy szczypiorkiem.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru