Kluski z kaszy manny z sosem grzybowym

Przepis poleca Andrzej Polan.

Jeśli podobnie jak Marcin Meller nie znosicie kaszy manny, Andrzej Polan przygotował danie, w którym na próżno szukać nielubianego smaku. Kluseczki przypominają kładzione, ale smakują zupełnie inaczej, najlepiej w towarzystwie pieczarek.

Składniki:
500ml mleko
60g masło
200g kasza manna
2 jajka
Szczypta soli
Koperek
Gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy ze szczyptą soli i masłem. Do mleka dodajemy kaszę mannę i gotujemy do momentu, aż powstanie gęsta masa i podczas mieszania będzie odchodzić od miski i łyżki. Masę przekładamy do miski i mikserem wcieramy jajka, posiekany koperek oraz niedużą ilość gałki muszkatołowej. Łyżką porcjujemy małe kluski i wrzucamy na wrzątek.

Sos:
400g pieczarka portobello mniejsze kapelusze
Puder z grzybów leśnych
60g masło
400ml śmietanki 18%
Cebula
Szczypiorek drobny
Sól i pieprz do smaku
Sok z cytryny

Przygotowanie:
Większe kapelusze większe kroimy w plastry, mniejsze pozostawiamy w całości. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i przesmażamy na złoto. Następnie dodajemy grzyby, puder z grzybów suszonych, pieprz, sól do smaku i dusimy razem na małym ogniu około 10 minut, do momentu, aż pieczarka odparuje. Wszystko zalewamy śmietanką, doprowadzamy do wrzenia i odparowujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Na sos wykładamy kluski z kaszy i wszystko posypujemy szczypiorkiem.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść