Szare kluski — prosty przepis na wielkopolski klasyk

Szare kluski to proste, szybkie danie, które możemy podać na wiele sposobów. Pasują do gulaszu czy dań z sosem - są świetną alternatywą dla zwykłych tłuczonych ziemniaków. Doskonale spisują się też jako samodzielne danie.

Szare kluskiSzare kluski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Szare kluski to potrawa wywodząca się z Wielkopolski. Prawdopodobnie zaczęto przyrządzać je już w XIX wieku, kiedy to wzrosła popularność ziemniaka w regionie. Dawniej szare kluski były potrawą popularną wśród chłopów. Dzisiaj jednak jedzą je już wszyscy, a kluski są często dodatkiem do wykwintnych dań mięsnych. Swoją nazwę zawdzięczają głównemu składnikowi — ziemniakom. Starte ziemniaki nabierają bowiem szarego koloru w wyniku procesu utleniania.

Szare kluski smakują wyśmienicie w swojej tradycyjnej odsłonie, czyli jako samodzielne danie ze skwarkami z boczku oraz kapustą kwaszoną. Równie smaczne są jednak jako dodatek do dań mięsnych — gulaszów czy pieczeni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski czy pierogi? Spór o leniwe

Przepis na szare kluski

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 g mąki
  • woda

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Połóż sitko na misce, przełóż do niego starte ziemniaki i poczekaj, aż spłynie z nich woda. Skrobia, która zbierze się w misce, posłuży nam do przyrządzenia klusek.
  3. Ziemniaki odciśnij i przełóż do innej miski. Wylej wodę, która ściekła z ziemniaków, a skrobię przełóż łyżeczką do miski z ziemniakami.
  4. Dodaj sól i jajka, a następnie dokładnie wymieszaj. Powoli dodawaj mąkę do ziemniaków, cały czas mieszając. Ciasto powinno być dość gęste i jednolite. Jeśli Twoje ziemniaki są mokre, musisz dodać więcej mąki.
  5. Kluski gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Porcję ciasta nabieramy małą łyżeczką i wkładamy ją do gotującej się wody.
  6. Kluski gotujemy 4 minuty od czasu ich wypłynięcia.
Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami