Szare kluski — prosty przepis na wielkopolski klasyk

Szare kluski to proste, szybkie danie, które możemy podać na wiele sposobów. Pasują do gulaszu czy dań z sosem - są świetną alternatywą dla zwykłych tłuczonych ziemniaków. Doskonale spisują się też jako samodzielne danie.

Szare kluskiSzare kluski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Szare kluski to potrawa wywodząca się z Wielkopolski. Prawdopodobnie zaczęto przyrządzać je już w XIX wieku, kiedy to wzrosła popularność ziemniaka w regionie. Dawniej szare kluski były potrawą popularną wśród chłopów. Dzisiaj jednak jedzą je już wszyscy, a kluski są często dodatkiem do wykwintnych dań mięsnych. Swoją nazwę zawdzięczają głównemu składnikowi — ziemniakom. Starte ziemniaki nabierają bowiem szarego koloru w wyniku procesu utleniania.

Szare kluski smakują wyśmienicie w swojej tradycyjnej odsłonie, czyli jako samodzielne danie ze skwarkami z boczku oraz kapustą kwaszoną. Równie smaczne są jednak jako dodatek do dań mięsnych — gulaszów czy pieczeni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski czy pierogi? Spór o leniwe

Przepis na szare kluski

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 g mąki
  • woda

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Połóż sitko na misce, przełóż do niego starte ziemniaki i poczekaj, aż spłynie z nich woda. Skrobia, która zbierze się w misce, posłuży nam do przyrządzenia klusek.
  3. Ziemniaki odciśnij i przełóż do innej miski. Wylej wodę, która ściekła z ziemniaków, a skrobię przełóż łyżeczką do miski z ziemniakami.
  4. Dodaj sól i jajka, a następnie dokładnie wymieszaj. Powoli dodawaj mąkę do ziemniaków, cały czas mieszając. Ciasto powinno być dość gęste i jednolite. Jeśli Twoje ziemniaki są mokre, musisz dodać więcej mąki.
  5. Kluski gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Porcję ciasta nabieramy małą łyżeczką i wkładamy ją do gotującej się wody.
  6. Kluski gotujemy 4 minuty od czasu ich wypłynięcia.
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇