Szare kluski — prosty przepis na wielkopolski klasyk
Szare kluski to proste, szybkie danie, które możemy podać na wiele sposobów. Pasują do gulaszu czy dań z sosem - są świetną alternatywą dla zwykłych tłuczonych ziemniaków. Doskonale spisują się też jako samodzielne danie.
Szare kluski to potrawa wywodząca się z Wielkopolski. Prawdopodobnie zaczęto przyrządzać je już w XIX wieku, kiedy to wzrosła popularność ziemniaka w regionie. Dawniej szare kluski były potrawą popularną wśród chłopów. Dzisiaj jednak jedzą je już wszyscy, a kluski są często dodatkiem do wykwintnych dań mięsnych. Swoją nazwę zawdzięczają głównemu składnikowi — ziemniakom. Starte ziemniaki nabierają bowiem szarego koloru w wyniku procesu utleniania.
Szare kluski smakują wyśmienicie w swojej tradycyjnej odsłonie, czyli jako samodzielne danie ze skwarkami z boczku oraz kapustą kwaszoną. Równie smaczne są jednak jako dodatek do dań mięsnych — gulaszów czy pieczeni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluski czy pierogi? Spór o leniwe
Przepis na szare kluski
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżeczki soli
- 300 g mąki
- woda
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Połóż sitko na misce, przełóż do niego starte ziemniaki i poczekaj, aż spłynie z nich woda. Skrobia, która zbierze się w misce, posłuży nam do przyrządzenia klusek.
- Ziemniaki odciśnij i przełóż do innej miski. Wylej wodę, która ściekła z ziemniaków, a skrobię przełóż łyżeczką do miski z ziemniakami.
- Dodaj sól i jajka, a następnie dokładnie wymieszaj. Powoli dodawaj mąkę do ziemniaków, cały czas mieszając. Ciasto powinno być dość gęste i jednolite. Jeśli Twoje ziemniaki są mokre, musisz dodać więcej mąki.
- Kluski gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Porcję ciasta nabieramy małą łyżeczką i wkładamy ją do gotującej się wody.
- Kluski gotujemy 4 minuty od czasu ich wypłynięcia.