WAŻNE
TERAZ

Atak Rosji na Kijów. Ucierpiał budynek polskiej ambasady

Szare kluski — prosty przepis na wielkopolski klasyk

Szare kluski to proste, szybkie danie, które możemy podać na wiele sposobów. Pasują do gulaszu czy dań z sosem - są świetną alternatywą dla zwykłych tłuczonych ziemniaków. Doskonale spisują się też jako samodzielne danie.

Szare kluskiSzare kluski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Szare kluski to potrawa wywodząca się z Wielkopolski. Prawdopodobnie zaczęto przyrządzać je już w XIX wieku, kiedy to wzrosła popularność ziemniaka w regionie. Dawniej szare kluski były potrawą popularną wśród chłopów. Dzisiaj jednak jedzą je już wszyscy, a kluski są często dodatkiem do wykwintnych dań mięsnych. Swoją nazwę zawdzięczają głównemu składnikowi — ziemniakom. Starte ziemniaki nabierają bowiem szarego koloru w wyniku procesu utleniania.

Szare kluski smakują wyśmienicie w swojej tradycyjnej odsłonie, czyli jako samodzielne danie ze skwarkami z boczku oraz kapustą kwaszoną. Równie smaczne są jednak jako dodatek do dań mięsnych — gulaszów czy pieczeni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluski czy pierogi? Spór o leniwe

Przepis na szare kluski

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 g mąki
  • woda

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Połóż sitko na misce, przełóż do niego starte ziemniaki i poczekaj, aż spłynie z nich woda. Skrobia, która zbierze się w misce, posłuży nam do przyrządzenia klusek.
  3. Ziemniaki odciśnij i przełóż do innej miski. Wylej wodę, która ściekła z ziemniaków, a skrobię przełóż łyżeczką do miski z ziemniakami.
  4. Dodaj sól i jajka, a następnie dokładnie wymieszaj. Powoli dodawaj mąkę do ziemniaków, cały czas mieszając. Ciasto powinno być dość gęste i jednolite. Jeśli Twoje ziemniaki są mokre, musisz dodać więcej mąki.
  5. Kluski gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Porcję ciasta nabieramy małą łyżeczką i wkładamy ją do gotującej się wody.
  6. Kluski gotujemy 4 minuty od czasu ich wypłynięcia.

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń