Klopsiki w pikantnym sosie pomidorowym
Mięsne kulki to jedno z najpopularniejszych dań na rodzinny obiad. Pulpety doskonale smakują w pikantnym sosie pomidorowym. możemy podać je z makaronem, kaszą kuskus lub ziemniakami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki
- 200 g pieczarek
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 łyżka bułki tartej
Sos:
- 1 puszka krojonych pomidorów pelati
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- sól i pieprz czarny
- zielenina do podania
- Umyte pieczarki drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Gdy puszczą soki, smażyć do momentu, aż nadmiar płynu wyparuje. Przestudzone połączyć z wołowiną.
- Dodać rozgnieciony czosnek, jajko, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy. Wymieszać do połączenia składników - jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać łyżkę bułki tartej. Uformować klopsiki i obsmażyć je na oleju z każdej strony. Zdjąć z patelni.
- Na patelni podsmażyć posiekany drobno czosnek do sosu, wlać pomidory. Chwilę podsmażyć, po czym dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Mieszać raz po raz. Jeśli sos jest zbyt kwaśny, dodać małą szczyptę cukru. Dołożyć usmażone wcześniej klopsiki.
- Podawać z posiekaną natką, kolendrą lub szczypiorkiem oraz z ryżem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze