Klasyka gatunku. Śledzie w śmietanie z jabłkiem
Śledzie to ryby, które wielu kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Często są też doskonałą zakąską do mocnych trunków. Śledź jako dodatek do kanapek, a nawet sałatek komponuje się znakomicie. Istnieją tysiące sposobów na przyrządzenie ukochanej przez Polaków ryby. Proponujemy klasykę gatunku - śledzie w śmietanie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Śledzie umieszczamy w miseczce i zalewamy mlekiem. Pozostawiamy na ok 2-3 godziny.
- Następnie kroimy je w niewielkie kawałki, skrapiamy octem i przyprawiamy. Odkładamy na ok 30 min.
- Cebulę kroimy w piórka. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Śmietanę i majonez łączymy razem. Dodajemy do ryb wszystkie składniki i doprawiamy cukrem.
- Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 2-3 godziny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl