Klasyka gatunku. Śledzie w śmietanie z jabłkiem
Śledzie to ryby, które wielu kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Często są też doskonałą zakąską do mocnych trunków. Śledź jako dodatek do kanapek, a nawet sałatek komponuje się znakomicie. Istnieją tysiące sposobów na przyrządzenie ukochanej przez Polaków ryby. Proponujemy klasykę gatunku - śledzie w śmietanie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Śledzie umieszczamy w miseczce i zalewamy mlekiem. Pozostawiamy na ok 2-3 godziny.
- Następnie kroimy je w niewielkie kawałki, skrapiamy octem i przyprawiamy. Odkładamy na ok 30 min.
- Cebulę kroimy w piórka. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Śmietanę i majonez łączymy razem. Dodajemy do ryb wszystkie składniki i doprawiamy cukrem.
- Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 2-3 godziny.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze