Trwa ładowanie...
d1l13n7
08-12-2022 12:33

Klasyka gatunku. Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Przepis

Śledzie to ryby, które wielu kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Często są też doskonałą zakąską do mocnych trunków. Śledź jako dodatek do kanapek, a nawet sałatek komponuje się znakomicie. Istnieją tysiące sposobów na przyrządzenie ukochanej przez Polaków ryby. Proponujemy klasykę gatunku - śledzie w śmietanie.

d1l13n7
2.8
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: MYCHKO
Składniki
  • 0,5 kg śledzi,
  • 3-4 szklanki mleka,
  • 3 cebule,
  • 2 jabłka,
  • do smaku pieprz biały,
  • 400 ml śmietany,
  • 5 łyżek majonezu,
  • do smaku ocet,
  • do smaku cukier,
  • cytryna.
Przepis
  • Śledzie umieszczamy w miseczce i zalewamy mlekiem. Pozostawiamy na ok 2-3 godziny.
  • Następnie kroimy je w niewielkie kawałki, skrapiamy octem i przyprawiamy. Odkładamy na ok 30 min.
  • Cebulę kroimy w piórka. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Śmietanę i majonez łączymy razem. Dodajemy do ryb wszystkie składniki i doprawiamy cukrem.
  • Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 2-3 godziny.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Klasyka gatunku. Śledzie w śmietanie z jabłkiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1l13n7
d1l13n7
d1l13n7
d1l13n7
Więcej tematów
d1l13n7