Klasyczna babka cytrynowa. Rozpływa się w ustach

Pyszna, prosta w przygotowaniu babka cytrynowa. Bardzo aromatyczna, wilgotna i wspaniale cytrusowa. Błyskawicznie znika ze stołu. Przepis z bloga Mała cukierenka.

Klasyczna babka cytrynowa. Rozpływa się w ustachKlasyczna babka cytrynowa. Rozpływa się w ustach
Natalia Kudela

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 220 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 3/4 łyżeczki ekstraktu cytrynowego (można pominąć lub dodać 2-3 krople aromatu cytrynowego)
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 200 ml maślanki
  • 70 ml soku z cytryny

Lukier:

  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • około 6 łyżek soku z cytryny

Przepis

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę, wymieszać. Masło przełożyć do miski i utrzeć mikserem, ucierać przez około 1 minutę. Dodać cukier i ucierać jeszcze mikserem przez około 2 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Do maślanej masy dodać ekstrakt cytrynowy, połowę mąki i połowę maślanki, wymieszać krótko mikserem. Dodać pozostałą mąkę, maślankę i sok z cytryny, krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na babkę o średnicy 25 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką, wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni na funkcji góra-dół przez około 60-65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygniętą babkę ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Cukier puder przełożyć do miski, sok z cytryny zagotować i zalać nim cukier puder, wymieszać mikserem. Gotowym lukrem udekorować babkę (jeśli lukier będzie zbyt lejący proszę dodać jeszcze troszkę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty troszkę gorącej wody). Ciasto odstawić na chwilę, aż lukier stężeje.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita