Kiwi gold – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Kiwi gold to rodzaj kiwi uzyskany drogą skrzyżowania dwóch odmian. Podobnie jak swój protoplasta, kiwi gold bogate jest w różnego rodzaju substancje odżywcze ważne dla zdrowia naszego organizmu. Wyróżnia się mięsistą strukturą, żółtym barwą miąższu i bardzo słodkim smakiem. Poza tym, kiwi gold nie ma włoskowatej skórki, dlatego można je jeść w całości.
Kiwi gold – wartości odżywcze
Kiwi gold jest bogate w witaminy: C, A, E, K oraz witaminy z grupy B. Ponadto jest cennym źródłem potasu, magnezu, cynku, wapnia, a także kwasu foliowego i błonnika.
Podobnie jak zwykłe kiwi, kiwi gold zawiera łatwo przyswajalne cukry proste, fruktozę i glukozę. Owoc ten warto zawrzeć w diecie odchudzającej, ponieważ jest niskokaloryczny, ale posiada wysoką wartość energetyczną.
Kiwi gold – właściwości
Spożywanie kiwi gold pomaga wzmacniać odporność, chroni przed przeziębieniem. Ma korzystny wpływ na układ kostny, mięśniowy, a także nerwowy. Ponadto, zawarte w kiwi gold substancje odżywcze odgrywają ważną rolę w procesie dotleniania mózgu i pomagają utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi. Poza tym, regularne spożywanie kiwi gold poprawia funkcjonowanie nerek.
Wysoka zawartość witaminy C wpływa korzystnie na odporność organizmu, a fakt, że kiwi gold złożone jest w 80% z wody świadczy o jego ważnej roli w nawadnianiu organizmu.
Kiwi gold ma właściwości oczyszczające i zawiera antyutleniacze, które zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.
Nie zaleca się jednak spożywania kiwi gold cukrzykom, ponieważ zawarte w nim cukry proste szybko podnoszą poziom glukozy. Podobnie jak wszystkie owoce z rodziny kiwi, posiada także alergeny dlatego warto zachować ostrożność w ich spożywaniu, jeśli kiedykolwiek wystąpiły u nas podobne reakcje.
Kiwi gold – zastosowanie
Kiwi gold, w przeciwieństwie do zwykłego kiwi, nadają się do spożycia jedynie krótko po zebraniu. Z tego powodu są także droższe. Ograniczona jest również ich dostępność, ponieważ narażone są na atak wirusów niszczących nowozelandzkie plantacje.
Kiwi gold ma swoje zastosowanie przede wszystkim w kuchni. Można je spożywać w całości na surowo, przekrojone na pół, pocięte w plasterki lub kostkę. Świetnie nadaje się także jako element dekoracyjny lub składnik deserów, ciast, a także sałatek owocowych. Będzie stanowić, nie tylko smaczny, ale też świetnie wyglądający element koreczków owocowych. Kiwi gold jest ponadto cenionym składnikiem drinków, koktajli i smoothie.
Zmielone kiwi gold może okazać się świetnym słodkim musem okrywającym babeczki, ciasta i desery, będąc tym samym doskonałym zastępstwem dla kalorycznych kremów.
Delikatny, nieprzytłaczający smak kiwi gold nie maskuje aromatu dań, a wręcz je podkreśla, dlatego owoc świetnie komponuje się także z lekkimi sałatkami i sosami. Co ciekawe, kiwi gold sprawdzi się również jako dip pod postacią musu w przypadku dość ciężkich dań, takich jak hamburgery lub w towarzystwie owoców morza, na przykład krewetek. Ponadto, równoważy specyficzny smak jagnięciny i cielęciny.
Z kiwi gold wyrabia się także pyszne, słodkie sorbety.