Kiwi gold – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Kiwi gold to rodzaj kiwi uzyskany drogą skrzyżowania dwóch odmian. Podobnie jak swój protoplasta, kiwi gold bogate jest w różnego rodzaju substancje odżywcze ważne dla zdrowia naszego organizmu. Wyróżnia się mięsistą strukturą, żółtym barwą miąższu i bardzo słodkim smakiem. Poza tym, kiwi gold nie ma włoskowatej skórki, dlatego można je jeść w całości.

Kiwi gold zawiera łatwo przyswajalne cukry proste
Źródło zdjęć: © Pixabay.com

Kiwi gold – wartości odżywcze

Kiwi gold jest bogate w witaminy: C, A, E, K oraz witaminy z grupy B. Ponadto jest cennym źródłem potasu, magnezu, cynku, wapnia, a także kwasu foliowego i błonnika.
Podobnie jak zwykłe kiwi, kiwi gold zawiera łatwo przyswajalne cukry proste, fruktozę i glukozę. Owoc ten warto zawrzeć w diecie odchudzającej, ponieważ jest niskokaloryczny, ale posiada wysoką wartość energetyczną.

Kiwi gold – właściwości

Spożywanie kiwi gold pomaga wzmacniać odporność, chroni przed przeziębieniem. Ma korzystny wpływ na układ kostny, mięśniowy, a także nerwowy. Ponadto, zawarte w kiwi gold substancje odżywcze odgrywają ważną rolę w procesie dotleniania mózgu i pomagają utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi. Poza tym, regularne spożywanie kiwi gold poprawia funkcjonowanie nerek.
Wysoka zawartość witaminy C wpływa korzystnie na odporność organizmu, a fakt, że kiwi gold złożone jest w 80% z wody świadczy o jego ważnej roli w nawadnianiu organizmu.
Kiwi gold ma właściwości oczyszczające i zawiera antyutleniacze, które zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.
Nie zaleca się jednak spożywania kiwi gold cukrzykom, ponieważ zawarte w nim cukry proste szybko podnoszą poziom glukozy. Podobnie jak wszystkie owoce z rodziny kiwi, posiada także alergeny dlatego warto zachować ostrożność w ich spożywaniu, jeśli kiedykolwiek wystąpiły u nas podobne reakcje.

Kiwi gold – zastosowanie

Kiwi gold, w przeciwieństwie do zwykłego kiwi, nadają się do spożycia jedynie krótko po zebraniu. Z tego powodu są także droższe. Ograniczona jest również ich dostępność, ponieważ narażone są na atak wirusów niszczących nowozelandzkie plantacje.
Kiwi gold ma swoje zastosowanie przede wszystkim w kuchni. Można je spożywać w całości na surowo, przekrojone na pół, pocięte w plasterki lub kostkę. Świetnie nadaje się także jako element dekoracyjny lub składnik deserów, ciast, a także sałatek owocowych. Będzie stanowić, nie tylko smaczny, ale też świetnie wyglądający element koreczków owocowych. Kiwi gold jest ponadto cenionym składnikiem drinków, koktajli i smoothie.
Zmielone kiwi gold może okazać się świetnym słodkim musem okrywającym babeczki, ciasta i desery, będąc tym samym doskonałym zastępstwem dla kalorycznych kremów.
Delikatny, nieprzytłaczający smak kiwi gold nie maskuje aromatu dań, a wręcz je podkreśla, dlatego owoc świetnie komponuje się także z lekkimi sałatkami i sosami. Co ciekawe, kiwi gold sprawdzi się również jako dip pod postacią musu w przypadku dość ciężkich dań, takich jak hamburgery lub w towarzystwie owoców morza, na przykład krewetek. Ponadto, równoważy specyficzny smak jagnięciny i cielęciny.
Z kiwi gold wyrabia się także pyszne, słodkie sorbety.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów