Kiszona kapusta. Moc witamin na przednówku

Nikt chyba nie zaprzeczy, że kapusta kiszona to samo zdrowie. Jest niskokaloryczna, dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, zmniejsza poziom cholesterolu. Zawiera bardzo dużo witaminy C, ale również mnóstwo wapnia, żelaza, potasu i magnezu.

Dań z kiszonej kapusty jest mnóstwo
Źródło zdjęć: © 123RF

Błonnik pokarmowy, którego w kapuście jest sporo, nie tylko działa zbawiennie na trawienie, ale również wspomaga odchudzanie. Ale przede wszystkim na jej prozdrowotne właściwości wpływa kwas mlekowy, regulujący działanie układu pokarmowego i pomagający w zachowaniu właściwej flory bakteryjnej jelit. Dlatego też, szczególnie zimą i na przednówku, gdy dostęp do witamin zawartych w naturalnych, świeżych warzywach jest ograniczony, trzeba jeść kiszoną kapustę przy każdej okazji.

Najlepsza jest kapusta surowa. Używajmy jej do przygotowywania sałatek i surówek. Jedną z najprostszych surówek przygotowujemy z lekko odsączonej kapusty kiszonej, dodając do niej pokrojoną w piórka cebulę, trochę posiekanej zielonej pietruszki i startej na tarce marchewki. Surówkę doprawiamy olejem rzepakowym lub słonecznikowym (ważne, by tłuszcz nie miał zbyt wyrazistego smaku i nie przytłumił kapusty), cukrem, solą i pieprzem. Inna wersja takiej surówki zawiera oprócz kapusty, starte drobno lub pokrojone w kostkę jabłka oraz drobno posiekaną papryczkę chili i kolendrę.

Nie zapominajmy również o soku z kiszonej kapusty. Pod żadnym pozorem nie wylewajmy go. Ma on w sobie tyle witamin, że nic, tylko pić. Jeśli nie odpowiada nam jego specyficzny smak, możemy łączyć go np. z sokiem żurawinowym, gruszkowym czy jabłkowym. Doskonały jest także napój zrobiony z soku z kiszonej kapusty i świeżego soku z buraków lub selera. Możemy doprawić go pieprzem i cukrem, ale nie jest to konieczne.

Zobacz też: Właściwości Kimchi

Dań z kiszonej kapusty jest mnóstwo. Bardzo smacznym dodatkiem do potraw mięsnych jest kapusta zasmażana. Najpierw lekko odsączamy kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukujemy ją wodą i dość grubo kroimy. W rondlu rozgrzewamy masło, obsmażamy na nim wędzony boczek i posiekaną cebulę, dodajemy kapustę, zalewamy wodą, dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, dwa liście laurowe, pieprz w ziarnach, sporą garść kminku i dusimy około godziny. Pod koniec gotowania wlewamy kilka łyżek mąki pszennej rozpuszczonej w małej ilości wody, mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.

Kapusta z grzybami to potrawa znana głównie z wigilijnego stołu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by robić ją przynajmniej raz na jakiś czas, bo przygotowuje się ją wyjątkowo łatwo. Suszone grzyby wrzucamy do gorącej wody i odstawiamy na pół godziny, a następnie, gdy zmiękną, kroimy w paski lub w kostkę. Kapustę zalewamy gorącym bulionem warzywnym, dodajemy grzyby i trochę pieprzu i dusimy kilkanaście minut. Do takiej kapusty możemy również dodać suszone śliwki lub żurawiny – pasują idealnie.

Kapusta kiszona jest również znakomitym farszem do pierogów (można łączyć ją z grzybami), a także do naleśników i krokietów. Możemy również zapiekać ją z ugotowanym wcześniej makaronem. Nic jednak nie przebije zupy, czyli kapuśniaku. W zupie wszystkie substancje odżywcze pozostają, a samo danie - smaczne i sycące, nie przysporzy nam dodatkowych kilogramów.

Dobry kapuśniak ugotujemy na wędzonych kościach wieprzowych. Najpierw gotujemy je przez godzinę w lekko osolonej wodzie, dodajemy kapustę, podsmażoną na maśle cebulę i pokrojone w talarki marchewkę, por oraz pietruszkę. Wszystko doprawiamy pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym i gotujemy, aż warzywa będą lekko miękkie. Wyjmujemy kości, obieramy z mięsa, które dorzucamy do zupy. 15 minut przed końcem gotowania wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i zupa gotowa!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość