WAŻNE
TERAZ

Strzelanina w Jerozolimie. Są zabici i ranni

Domowa kapusta kiszona

Idealna do domowych zapasów. Pysznie smakuje i jest wyjątkowo zdrowa.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

Kapusta kiszona to w wielu polskich (i nie tylko) domach obowiązkowa pozycja na spiżarnianych półkach. Najlepsza jest oczywiście ta robiona samodzielnie, co wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne i pracochłonne. Jak przekonuje Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", zima idzie, więc to doskonały pretekst, by zrobić własne zapasy.

Składniki na kapustę kiszoną (ok. 1-2 duże słoiki):

1 kg kapusty
2-4 marchewki
2 łyżki soli

Poszatkowaną kapustę i startą na dużych oczkach tarki marchewkę wymieszaj z solą i przełóż np. do glinianego garnka, mocno dociskając. Na powierzchni ułóż talerz i dociśnij go czymś bardzo ciężkim - ułatwi to puszczenie kapuście soku. Tak przygotowaną kapustę odstaw w ciepłe miejsce (w temperaturze pokojowej) do zakiszenia. Po upływie ok. tygodnia kapusta będzie gotowa. Wtedy też możesz przełożyć ją do słoików i tak przechowywać długie miesiące (np. zapasteryzowaną, choć nie jest to konieczne).

Sugestie autorki: do kapusty możesz dodać kminek, ulubione przyprawy lub odrobinę oliwy z oliwek.

Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com

POLECAMY:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia