Domowa kapusta kiszona
Idealna do domowych zapasów. Pysznie smakuje i jest wyjątkowo zdrowa.
Kapusta kiszona to w wielu polskich (i nie tylko) domach obowiązkowa pozycja na spiżarnianych półkach. Najlepsza jest oczywiście ta robiona samodzielnie, co wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne i pracochłonne. Jak przekonuje Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", zima idzie, więc to doskonały pretekst, by zrobić własne zapasy.
Składniki na kapustę kiszoną (ok. 1-2 duże słoiki):
1 kg kapusty
2-4 marchewki
2 łyżki soli
Poszatkowaną kapustę i startą na dużych oczkach tarki marchewkę wymieszaj z solą i przełóż np. do glinianego garnka, mocno dociskając. Na powierzchni ułóż talerz i dociśnij go czymś bardzo ciężkim - ułatwi to puszczenie kapuście soku. Tak przygotowaną kapustę odstaw w ciepłe miejsce (w temperaturze pokojowej) do zakiszenia. Po upływie ok. tygodnia kapusta będzie gotowa. Wtedy też możesz przełożyć ją do słoików i tak przechowywać długie miesiące (np. zapasteryzowaną, choć nie jest to konieczne).
Sugestie autorki: do kapusty możesz dodać kminek, ulubione przyprawy lub odrobinę oliwy z oliwek.
Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com