Kimchi, czyli kapusta pekińska na ostro. Pyszny dodatek do obiadu
Kimchi, czyli kapusta pekińska z dużą ilością pikantnych papryczek to tradycyjny azjatycki klasyk, który sprawdzi się jako dodatek i składnik wielu dań. Paulina, autorka bloga "Just my delicious", pokochała kimchi już po pierwszym kęsie, gdy tylko spróbowała go jako dodatku do ramenu w Japonii. Jesteśmy pewni, że i wam przypadne do gustu.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia japońska
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1/2 kapusty pekińskiej (ok. 700 g),
- 2 duże marchewki,
- 4 łyżki soli,
- 4 papryczki chilli,
- 2 łyżeczki startego imbiru,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki octu winnego,
- 2 łyżki sosu rybnego,
- 1 łyżeczka suszonych płatków lub całych rybek/krewetek.
Przepis
Kapustę pokrój na mniejsze kawałki, obraną marchew zetrzyj na dużych oczkach tarki. Zasyp kapustę i marchew solą, wymieszaj i pozostaw na 6-12 godzin w lodówce.
Po upływie tego czasu na durszlaku przelej wszystko pod bieżącą wodą parę razy, dokładnie na końcu całość odciskając z nadmiaru wody. Tak przygotowaną kapustę i marchew wymieszaj z pastą będącą efektem połączenia np. w blenderze lub moździerzu pozostałych składników i już. Smacznego!
Przepis
Polecamy także przepis na makaron a'la pizza