Kimchi – z czym to się je 

Kimchi to wegańska fermentowana kapusta z Korei Południowej. To prawdziwa bomba witaminowa, którą pokochał cały świat. Jej tradycyjny sposób przygotowywania trafił nawet na listę światowego niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Koreańska potrawa kimchi
Źródło zdjęć: © 123RF

Kimchi – historia

Tradycyjna receptura przygotowywania kimchi sięga nawet XII wieku. Określana jest mianem gimjang. Obecnie istnieje ponad 300 różnych oficjalnych przepisów na tę potrawę. Kimchi składa się ze sfermentowanych lub kiszonych warzyw. Pierwsze kimchi mogło być przygotowane już w VII wieku w celu zachowania rzepy na zimę.

Kimchi – co to?

Jego głównymi składnikami są kapusta pekińska, rzepa, chilli oraz mąka ryżowa. Jest to dodatek do dań, a Koreańczycy używają go niemal do wszystkiego. Dodają do ryżu, zup, sałatek, a nawet grillują z mięsem i rybami. Najpopularniejsze potrawy z fermentowanymi warzywami to smażony ryż, gulasz, naleśniki oraz zupa.

Warto wiedzieć, że kimchi to jednak nie tylko kiszona na ostro kapusta. Mianem tym określany jest także sposób fermentacji warzyw, wykorzystywany do przygotowywania najróżniejszych kiszonek. Nazwa "kimchi" wywodzi z chińskiego "chimchae" i oznacza po prostu solone, sfermentowane warzywa.

Zobacz także: Kiszona kapusta – krok po kroku:

Kimchi ma wyjątkowy, słono-kwaśno-ostry smak uzależniony od ilości i rodzaju przypraw, które zostaną do niego dodane.

Bomba witaminowa

Kimchi to istna bomba witaminowa. Co więcej, jak wszystkie kiszonki bogata jest w bakterie probiotyczne, które pozytywnie wpływają na mikroflorę jelit. To także źródło niezwykle cennych mikroelementów. Koreańska kiszona kapusta jest dobra na przeziębienia i trawienie.

Sekret urody Koreanek

Koreanki słyną ze swojej codziennej pielęgnacji, której zawdzięczają wyjątkowo młody wygląd. Nie jest to jednak zasługa tylko kremów i maseczek, ale także diety. Kimchi towarzyszy Koreankom niemal każdego dnia. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy skutecznie spowalnia procesy starzenia. Dodatkowo zawiera mnóstwo antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry. Kimchi jest potrawą niskokaloryczną – 100 gramów ma 32 kcal – i bogatym źródłem błonnika.

Przeciętny Koreańczyk zjada go 22 kg kimchi rocznie, magazyn "Health" uznał je za jedno z najzdrowszych dań świata.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna