Kimchi – z czym to się je 

Kimchi to wegańska fermentowana kapusta z Korei Południowej. To prawdziwa bomba witaminowa, którą pokochał cały świat. Jej tradycyjny sposób przygotowywania trafił nawet na listę światowego niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Koreańska potrawa kimchi
Źródło zdjęć: © 123RF

Kimchi – historia

Tradycyjna receptura przygotowywania kimchi sięga nawet XII wieku. Określana jest mianem gimjang. Obecnie istnieje ponad 300 różnych oficjalnych przepisów na tę potrawę. Kimchi składa się ze sfermentowanych lub kiszonych warzyw. Pierwsze kimchi mogło być przygotowane już w VII wieku w celu zachowania rzepy na zimę.

Kimchi – co to?

Jego głównymi składnikami są kapusta pekińska, rzepa, chilli oraz mąka ryżowa. Jest to dodatek do dań, a Koreańczycy używają go niemal do wszystkiego. Dodają do ryżu, zup, sałatek, a nawet grillują z mięsem i rybami. Najpopularniejsze potrawy z fermentowanymi warzywami to smażony ryż, gulasz, naleśniki oraz zupa.

Warto wiedzieć, że kimchi to jednak nie tylko kiszona na ostro kapusta. Mianem tym określany jest także sposób fermentacji warzyw, wykorzystywany do przygotowywania najróżniejszych kiszonek. Nazwa "kimchi" wywodzi z chińskiego "chimchae" i oznacza po prostu solone, sfermentowane warzywa.

Zobacz także: Kiszona kapusta – krok po kroku:

Kimchi ma wyjątkowy, słono-kwaśno-ostry smak uzależniony od ilości i rodzaju przypraw, które zostaną do niego dodane.

Bomba witaminowa

Kimchi to istna bomba witaminowa. Co więcej, jak wszystkie kiszonki bogata jest w bakterie probiotyczne, które pozytywnie wpływają na mikroflorę jelit. To także źródło niezwykle cennych mikroelementów. Koreańska kiszona kapusta jest dobra na przeziębienia i trawienie.

Sekret urody Koreanek

Koreanki słyną ze swojej codziennej pielęgnacji, której zawdzięczają wyjątkowo młody wygląd. Nie jest to jednak zasługa tylko kremów i maseczek, ale także diety. Kimchi towarzyszy Koreankom niemal każdego dnia. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy skutecznie spowalnia procesy starzenia. Dodatkowo zawiera mnóstwo antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry. Kimchi jest potrawą niskokaloryczną – 100 gramów ma 32 kcal – i bogatym źródłem błonnika.

Przeciętny Koreańczyk zjada go 22 kg kimchi rocznie, magazyn "Health" uznał je za jedno z najzdrowszych dań świata.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem