ycipk-417ett

Kimchi – z czym to się je

Kimchi to wegańska fermentowana kapusta z Korei Południowej. To prawdziwa bomba witaminowa, którą pokochał cały świat. Jej tradycyjny sposób przygotowywania trafił nawet na listę światowego niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Koreańska potrawa kimchi
Koreańska potrawa kimchi (123RF)
ycipk-417ett

Kimchi – historia

Tradycyjna receptura przygotowywania kimchi sięga nawet XII wieku. Określana jest mianem gimjang. Obecnie istnieje ponad 300 różnych oficjalnych przepisów na tę potrawę. Kimchi składa się ze sfermentowanych lub kiszonych warzyw. Pierwsze kimchi mogło być przygotowane już w VII wieku w celu zachowania rzepy na zimę.

Kimchi – co to?

ycipk-417ett

Jego głównymi składnikami są kapusta pekińska, rzepa, chilli oraz mąka ryżowa. Jest to dodatek do dań, a Koreańczycy używają go niemal do wszystkiego. Dodają do ryżu, zup, sałatek, a nawet grillują z mięsem i rybami. Najpopularniejsze potrawy z fermentowanymi warzywami to smażony ryż, gulasz, naleśniki oraz zupa.

Warto wiedzieć, że kimchi to jednak nie tylko kiszona na ostro kapusta. Mianem tym określany jest także sposób fermentacji warzyw, wykorzystywany do przygotowywania najróżniejszych kiszonek. Nazwa "kimchi" wywodzi z chińskiego "chimchae" i oznacza po prostu solone, sfermentowane warzywa.

Zobacz także: Kiszona kapusta – krok po kroku:

ycipk-417ett

Kimchi ma wyjątkowy, słono-kwaśno-ostry smak uzależniony od ilości i rodzaju przypraw, które zostaną do niego dodane.

Bomba witaminowa

Kimchi to istna bomba witaminowa. Co więcej, jak wszystkie kiszonki bogata jest w bakterie probiotyczne, które pozytywnie wpływają na mikroflorę jelit. To także źródło niezwykle cennych mikroelementów. Koreańska kiszona kapusta jest dobra na przeziębienia i trawienie.

ycipk-417ett

Sekret urody Koreanek

Koreanki słyną ze swojej codziennej pielęgnacji, której zawdzięczają wyjątkowo młody wygląd. Nie jest to jednak zasługa tylko kremów i maseczek, ale także diety. Kimchi towarzyszy Koreankom niemal każdego dnia. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy skutecznie spowalnia procesy starzenia. Dodatkowo zawiera mnóstwo antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry. Kimchi jest potrawą niskokaloryczną – 100 gramów ma 32 kcal – i bogatym źródłem błonnika.

Przeciętny Koreańczyk zjada go 22 kg kimchi rocznie, magazyn "Health" uznał je za jedno z najzdrowszych dań świata.

ycipk-417ett

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-417ett

ycipk-417ett
ycipk-417ett