Kimchi – z czym to się je 

Kimchi to wegańska fermentowana kapusta z Korei Południowej. To prawdziwa bomba witaminowa, którą pokochał cały świat. Jej tradycyjny sposób przygotowywania trafił nawet na listę światowego niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Koreańska potrawa kimchi
Źródło zdjęć: © 123RF

Kimchi – historia

Tradycyjna receptura przygotowywania kimchi sięga nawet XII wieku. Określana jest mianem gimjang. Obecnie istnieje ponad 300 różnych oficjalnych przepisów na tę potrawę. Kimchi składa się ze sfermentowanych lub kiszonych warzyw. Pierwsze kimchi mogło być przygotowane już w VII wieku w celu zachowania rzepy na zimę.

Kimchi – co to?

Jego głównymi składnikami są kapusta pekińska, rzepa, chilli oraz mąka ryżowa. Jest to dodatek do dań, a Koreańczycy używają go niemal do wszystkiego. Dodają do ryżu, zup, sałatek, a nawet grillują z mięsem i rybami. Najpopularniejsze potrawy z fermentowanymi warzywami to smażony ryż, gulasz, naleśniki oraz zupa.

Warto wiedzieć, że kimchi to jednak nie tylko kiszona na ostro kapusta. Mianem tym określany jest także sposób fermentacji warzyw, wykorzystywany do przygotowywania najróżniejszych kiszonek. Nazwa "kimchi" wywodzi z chińskiego "chimchae" i oznacza po prostu solone, sfermentowane warzywa.

Zobacz także: Kiszona kapusta – krok po kroku:

Kimchi ma wyjątkowy, słono-kwaśno-ostry smak uzależniony od ilości i rodzaju przypraw, które zostaną do niego dodane.

Bomba witaminowa

Kimchi to istna bomba witaminowa. Co więcej, jak wszystkie kiszonki bogata jest w bakterie probiotyczne, które pozytywnie wpływają na mikroflorę jelit. To także źródło niezwykle cennych mikroelementów. Koreańska kiszona kapusta jest dobra na przeziębienia i trawienie.

Sekret urody Koreanek

Koreanki słyną ze swojej codziennej pielęgnacji, której zawdzięczają wyjątkowo młody wygląd. Nie jest to jednak zasługa tylko kremów i maseczek, ale także diety. Kimchi towarzyszy Koreankom niemal każdego dnia. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy skutecznie spowalnia procesy starzenia. Dodatkowo zawiera mnóstwo antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry. Kimchi jest potrawą niskokaloryczną – 100 gramów ma 32 kcal – i bogatym źródłem błonnika.

Przeciętny Koreańczyk zjada go 22 kg kimchi rocznie, magazyn "Health" uznał je za jedno z najzdrowszych dań świata.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg