Trwa ładowanie...

Kimchi – z czym to się je

Kimchi to wegańska fermentowana kapusta z Korei Południowej. To prawdziwa bomba witaminowa, którą pokochał cały świat. Jej tradycyjny sposób przygotowywania trafił nawet na listę światowego niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Kimchi – z czym to się jeŹródło: 123RF
d3dgkl7
d3dgkl7

Kimchi – historia

Tradycyjna receptura przygotowywania kimchi sięga nawet XII wieku. Określana jest mianem gimjang. Obecnie istnieje ponad 300 różnych oficjalnych przepisów na tę potrawę. Kimchi składa się ze sfermentowanych lub kiszonych warzyw. Pierwsze kimchi mogło być przygotowane już w VII wieku w celu zachowania rzepy na zimę.

Kimchi – co to?

Jego głównymi składnikami są kapusta pekińska, rzepa, chilli oraz mąka ryżowa. Jest to dodatek do dań, a Koreańczycy używają go niemal do wszystkiego. Dodają do ryżu, zup, sałatek, a nawet grillują z mięsem i rybami. Najpopularniejsze potrawy z fermentowanymi warzywami to smażony ryż, gulasz, naleśniki oraz zupa.

Warto wiedzieć, że kimchi to jednak nie tylko kiszona na ostro kapusta. Mianem tym określany jest także sposób fermentacji warzyw, wykorzystywany do przygotowywania najróżniejszych kiszonek. Nazwa "kimchi" wywodzi z chińskiego "chimchae" i oznacza po prostu solone, sfermentowane warzywa.

Zobacz także: Kiszona kapusta – krok po kroku:

Kimchi ma wyjątkowy, słono-kwaśno-ostry smak uzależniony od ilości i rodzaju przypraw, które zostaną do niego dodane.

d3dgkl7

Bomba witaminowa

Kimchi to istna bomba witaminowa. Co więcej, jak wszystkie kiszonki bogata jest w bakterie probiotyczne, które pozytywnie wpływają na mikroflorę jelit. To także źródło niezwykle cennych mikroelementów. Koreańska kiszona kapusta jest dobra na przeziębienia i trawienie.

Sekret urody Koreanek

Koreanki słyną ze swojej codziennej pielęgnacji, której zawdzięczają wyjątkowo młody wygląd. Nie jest to jednak zasługa tylko kremów i maseczek, ale także diety. Kimchi towarzyszy Koreankom niemal każdego dnia. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy skutecznie spowalnia procesy starzenia. Dodatkowo zawiera mnóstwo antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się skóry. Kimchi jest potrawą niskokaloryczną – 100 gramów ma 32 kcal – i bogatym źródłem błonnika.

Przeciętny Koreańczyk zjada go 22 kg kimchi rocznie, magazyn "Health" uznał je za jedno z najzdrowszych dań świata.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3dgkl7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3dgkl7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj