Kiełki nasion słonecznika – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, kulinarne zastosowanie

Kiełki nasion są nieocenionym dodatkiem do wielu potraw, zawierającym w sobie mnóstwo dobroczynnych i łatwo przyswajalnych mikroelementów. Zobacz, co dobrego możesz dzięki nim zyskać.

Kiełki nasion słonecznika są cennym dodatkiem do codziennej diety
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Sylwia Ścibak

Kiełki nasion rożnych roślin, chociaż niepozorne, zawierają często bombę składników odżywczych, sprzyjających utrzymaniu dobrego zdrowia. Dzieje się tak dlatego, że to w nich zatrzymuje się cały wachlarz dobroczynnych składników chemicznych i, co najważniejsze, łatwo przyswajalnych dla organizmu. Tak też jest w przypadku kiełek nasion słonecznika, które można hodować we własnych czterech ścianach przez wszystkie pory roku, a to jest jedną z ich największych zalet. Kiełki nasion słonecznika otrzymuje się z nasion tejże rośliny, zarówno łuskanych, jak i w czarnej łupince, a wyrastające z nich duże, najczęściej białe i lekko różowe bądź zielonkawe roślinki można spożywać od razu. Kiełki nasion słonecznika hodujemy w specjalnej kiełkownicy bądź na płaskim poletku, talerzyku, słoiku czy jakimkolwiek innym naczynku, pamiętając, że roślina potrzebuje ciepła, światła i dużo wilgoci. Kiełki nasion słonecznika mają lekko orzechowy smak, są podatne na gnicie, po wyrośnięciu powinno je się trzymać w lodówce.

Kiełki nasion słonecznika – wartości odżywcze

Kiełki nasion słonecznika są bardzo bogate we wszelkie mikroelementy, dlatego powinny wejść na stałe w skład naszej całorocznej diety, a szczególnie w skład diety osób, które nie jadają mięsa i którym często może brakować składników odżywczych. Zawierają dużo białka, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, potasu, magnezu, witaminy z grupy B oraz witaminy A, D, C, E, K. Kiełki nasion słonecznika zawierają ok. 500 kcal w 100 g.

Kiełki nasion słonecznika – właściwości lecznicze

Kiełki nasion słonecznika dbają o stan naszej skóry, włosów i paznokci, dzięki temu, że zawierają fosforany. Pomagają także zachować zdrowe zęby i mocne kości dzięki rzadko występującej w roślinach witaminie D. Kiełki nasion słonecznika przyspieszają metabolizm, dlatego nadają się do diety odchudzającej czy oczyszczającej. Zapobiegają również odkładaniu się „złego” cholesterolu, dbają o serce i naczynia krwionośne, a dzięki zawartości żelaza pozytywnie wpływają na procesy krwiotwórcze. Najlepszymi kiełkami są oczywiście te, które sami wyhodujemy w domu, jednak kiedy kupujemy je w sklepach, musimy pamiętać o pewnych czynnościach, które zminimalizują ewentualne ryzyko zatrucia, gdyż kiełki są bardzo podatne na zepsucie i mogą zarażać groźnymi drobnoustrojami. Wybierajmy te kiełki, które są umieszczone w lodówce, które mają świeży kolor, a po otwarciu przechowujmy je w lodówce. Przed spożyciem trzeba je dokładnie umyć, a warto również sparzyć. Oczywiście pamiętajmy też, aby nie jeść kiełek przeterminowanych.

Kiełki nasion słonecznika – kulinarne zastosowanie

Kiełki nasion słonecznika najlepiej jeść na surowo jako zdrową przekąskę, idealnie nadają się zatem do suróweki sałatek, także na śniadaniowe kanapki z wędlinami. Są one delikatne w smaku i mogą zastąpić inne drobne, zielone produkty, które dodajemy do zup np. natkę pietruszki. Można je mieszać z serem twarogowym, można także dodać do potraw mięsnych jako ciekawą dekorację.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce