Kiełki nasion słonecznika – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, kulinarne zastosowanie

Kiełki nasion są nieocenionym dodatkiem do wielu potraw, zawierającym w sobie mnóstwo dobroczynnych i łatwo przyswajalnych mikroelementów. Zobacz, co dobrego możesz dzięki nim zyskać.

Kiełki nasion słonecznika są cennym dodatkiem do codziennej diety
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Sylwia Ścibak

Kiełki nasion rożnych roślin, chociaż niepozorne, zawierają często bombę składników odżywczych, sprzyjających utrzymaniu dobrego zdrowia. Dzieje się tak dlatego, że to w nich zatrzymuje się cały wachlarz dobroczynnych składników chemicznych i, co najważniejsze, łatwo przyswajalnych dla organizmu. Tak też jest w przypadku kiełek nasion słonecznika, które można hodować we własnych czterech ścianach przez wszystkie pory roku, a to jest jedną z ich największych zalet. Kiełki nasion słonecznika otrzymuje się z nasion tejże rośliny, zarówno łuskanych, jak i w czarnej łupince, a wyrastające z nich duże, najczęściej białe i lekko różowe bądź zielonkawe roślinki można spożywać od razu. Kiełki nasion słonecznika hodujemy w specjalnej kiełkownicy bądź na płaskim poletku, talerzyku, słoiku czy jakimkolwiek innym naczynku, pamiętając, że roślina potrzebuje ciepła, światła i dużo wilgoci. Kiełki nasion słonecznika mają lekko orzechowy smak, są podatne na gnicie, po wyrośnięciu powinno je się trzymać w lodówce.

Kiełki nasion słonecznika – wartości odżywcze

Kiełki nasion słonecznika są bardzo bogate we wszelkie mikroelementy, dlatego powinny wejść na stałe w skład naszej całorocznej diety, a szczególnie w skład diety osób, które nie jadają mięsa i którym często może brakować składników odżywczych. Zawierają dużo białka, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, potasu, magnezu, witaminy z grupy B oraz witaminy A, D, C, E, K. Kiełki nasion słonecznika zawierają ok. 500 kcal w 100 g.

Kiełki nasion słonecznika – właściwości lecznicze

Kiełki nasion słonecznika dbają o stan naszej skóry, włosów i paznokci, dzięki temu, że zawierają fosforany. Pomagają także zachować zdrowe zęby i mocne kości dzięki rzadko występującej w roślinach witaminie D. Kiełki nasion słonecznika przyspieszają metabolizm, dlatego nadają się do diety odchudzającej czy oczyszczającej. Zapobiegają również odkładaniu się „złego” cholesterolu, dbają o serce i naczynia krwionośne, a dzięki zawartości żelaza pozytywnie wpływają na procesy krwiotwórcze. Najlepszymi kiełkami są oczywiście te, które sami wyhodujemy w domu, jednak kiedy kupujemy je w sklepach, musimy pamiętać o pewnych czynnościach, które zminimalizują ewentualne ryzyko zatrucia, gdyż kiełki są bardzo podatne na zepsucie i mogą zarażać groźnymi drobnoustrojami. Wybierajmy te kiełki, które są umieszczone w lodówce, które mają świeży kolor, a po otwarciu przechowujmy je w lodówce. Przed spożyciem trzeba je dokładnie umyć, a warto również sparzyć. Oczywiście pamiętajmy też, aby nie jeść kiełek przeterminowanych.

Kiełki nasion słonecznika – kulinarne zastosowanie

Kiełki nasion słonecznika najlepiej jeść na surowo jako zdrową przekąskę, idealnie nadają się zatem do suróweki sałatek, także na śniadaniowe kanapki z wędlinami. Są one delikatne w smaku i mogą zastąpić inne drobne, zielone produkty, które dodajemy do zup np. natkę pietruszki. Można je mieszać z serem twarogowym, można także dodać do potraw mięsnych jako ciekawą dekorację.

Wybrane dla Ciebie
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Deser bez wyrzutów sumienia
Zastąp nią słodycze. Deser bez wyrzutów sumienia
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇