Kiełbasa – królowa grilla. Można ją przygotować na wiele sposobów

Wiosna i lato pachną w Polsce przede wszystkim… grillem. To nasza ulubiona rozrywka wakacyjno-weekendowa. Grillujemy, kiedy tylko możemy. Nic dziwnego, że uważamy się za ekspertów w tej dziedzinie. Ale czy aby na pewno wiemy, jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?

Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Królową grilla jest kiełbasa. Choć karkówka próbuje dotrzymać jej kroku, choć coraz częściej grillujemy także inne rodzaje mięs, warzywa, a nawet owoce, to wydaje się, że kiełbasa nigdy nie straci korony królowej grilla. Jednak kiełbasa kiełbasie nierówna i to wcale nie jest bez znaczenia, jaką wędlinę położysz na ruszt. Produkty różnią się bowiem składem (rzecz jasna, im więcej mięsa w składzie i im mniej sztucznych dodatków, tym lepiej) i smakiem wynikającym z użytych przypraw. Jedne kiełbasy będą delikatniejsze, inne bardziej wyraziste w smaku. Jedne są mocniej, inne mniej podwędzane. Gama produktów do wyboru jest naprawdę spora. Można się w tym trochę zgubić. Zresztą na pewno nie raz przytłoczeni dużym wyborem kiełbas zadawaliście pani ekspedientce w mięsnym pytanie: "która będzie najlepsza na grilla?". No to spieszymy z podpowiedzią.

Kiełbasy polecane na grilla

Kiełbasa brocka – szczególnie polecana na grilla. To kiełbasa z mięsa wieprzowego z dodatkiem mięsa z kurczaka w naturalnym jelicie wieprzowym, wędzona i parzona. Jej sekretem jest specjalnie dobrany zestaw przypraw, z gorczycą, pieprzem i delikatnie zaznaczoną nutą czosnku. Świetna do smażenia, pieczenia, podgrzania w wodzie, do dań gotowych, a także jako przekąska na zimno.

Kiełbasa śląska – kiełbasa wieprzowo-wołowa, średnio rozdrobniona, wędzona, parzona. Ma delikatny smak z lekko wyczuwalnym pieprzem i czosnkiem. Świetnie smakuje z grilla, ale nie tylko. Można ją przygotować także na patelni, w wodzie, a także podawać na zimno lub jako dodatek do jajecznicy.

Kiełbasa podwawelska – soczysta i krucha kiełbasa wieprzowa w naturalnej osłonce, parzona i wędzona. Jest delikatnie pikantna w smaku, z lekko wyczuwalną nutą pieprzu i czosnku. Polecana do spożycia zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Kiełbasa biała – na grillu świetnie sprawdzą się także kiełbasy białe. Są soczyste, aromatyczne, doprawione m.in. pieprzem białym, majerankiem i czosnkiem. Kiełbasa Naturrino dodatkowo nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów. To tradycyjna biała kiełbasa cienka w naturalnym jelicie, przygotowana z 94 proc. mięsa wieprzowego.

Kiełbasa nie oznacza nudy

Wiecie już, jakie kiełbasy wybierać. Podpowiemy wam teraz, jak je przygotować. Położenie naciętych kiełbasek na ruszcie i serwowanie ich z pieczywem i musztardą jest najprostszą opcją. Smaczną, owszem, ale na pewno niejedyną. Kiełbasę można podać także z konfiturą, a nawet z truskawkami.

Biała kiełbasa z konfiturą z cebuli

Smak mięsa bardzo dobrze współgra ze słodyczą cebuli. Do tego gałązka świeżego tymianku dla nadania pięknego aromatu i pyszne danie z grilla gotowe.

Konfitura:

·       1 kg białej cebuli (obranej i pokrojonej w piórka)

·       250 g cukru

·       0,75 l białego wytrawnego wina

·       100 ml octu winnego

·       100 g masła

·       estragon, sól, pieprz

W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę, smażymy do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy: cukier, wino, ocet winny i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień na minimum i całość dusimy przez ok. godzinę, mieszając od czasu do czasu.

Pozostałe składniki:

·       kiełbasa biała Naturrino

·       świeży tymianek

Kiełbasę, dwie łyżki konfitury i gałązkę tymianku zawiń w sreberko. Zawiniątka umieść na grillu. Po ok. 20 min aromatyczna kiełbasa będzie gotowa.

Sałatka z grillowaną brocką

Utarło się, że kiełbasę z grilla podajemy z chlebem, musztardą i keczupem. Tymczasem można przygotować do niej pyszną i niebanalną sałatkę ze szparagami, truskawkami i rabarbarem. Zyskacie tym samym oryginalny i bardzo smaczny efekt, który zaskoczy waszych gości.

Sałatka:

·       3 garści mieszanki sałat

·       2 łodygi rabarbaru

·       1 łyżeczka cukru trzcinowego

·       1 łyżka oleju

·       szczypta soli

·       1/2 pęczka zielonych szparagów (olej, sól himalajska)

·       1 duża garść truskawek pokrojonych w ćwiartki

·       2 garści żółtych pomidorków koktajlowych przekrojonych na połowę

Dressing:

·       5–6 łyżek oleju z pestek winogron

·       1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

·       2 łyżki białego octu winnego

·       1 czubata łyżeczka miodu

·       sól, świeżo zmielony pieprz

Pozostałe składniki:

·       8 kiełbas brockich Sokołów

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dressingu połączyć ze sobą.

Kiełbasy ponacinać, szparagi skropić olejem. Kiełbasę i szparagi grillować przez kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Szparagi posolić po zdjęciu z rusztu i w zależności od długości podzielić na 2 lub 3 części.

Przyciąć końcówki rabarbaru, dokładnie umyć, obrać i pokroić na plasterki grubości 0,5 cm. Olej połączyć z cukrem oraz solą. Tak przygotowaną marynatą natrzeć plasterki rabarbaru i odstawić na minimum 20 min.

Na półmisek wyłożyć naprzemiennie mieszankę sałat, rabarbar, szparagi, truskawki oraz pomidorki. Całość polać przygotowanym dressingiem, a na koniec posypać płatkami stokrotek. Sałatkę podać z grillowaną kiełbasą i sosem pomidorowym.

Partnerem treści jest Sokołów.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm