Kiełbasa – królowa grilla. Można ją przygotować na wiele sposobów
Wiosna i lato pachną w Polsce przede wszystkim… grillem. To nasza ulubiona rozrywka wakacyjno-weekendowa. Grillujemy, kiedy tylko możemy. Nic dziwnego, że uważamy się za ekspertów w tej dziedzinie. Ale czy aby na pewno wiemy, jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?
Królową grilla jest kiełbasa. Choć karkówka próbuje dotrzymać jej kroku, choć coraz częściej grillujemy także inne rodzaje mięs, warzywa, a nawet owoce, to wydaje się, że kiełbasa nigdy nie straci korony królowej grilla. Jednak kiełbasa kiełbasie nierówna i to wcale nie jest bez znaczenia, jaką wędlinę położysz na ruszt. Produkty różnią się bowiem składem (rzecz jasna, im więcej mięsa w składzie i im mniej sztucznych dodatków, tym lepiej) i smakiem wynikającym z użytych przypraw. Jedne kiełbasy będą delikatniejsze, inne bardziej wyraziste w smaku. Jedne są mocniej, inne mniej podwędzane. Gama produktów do wyboru jest naprawdę spora. Można się w tym trochę zgubić. Zresztą na pewno nie raz przytłoczeni dużym wyborem kiełbas zadawaliście pani ekspedientce w mięsnym pytanie: "która będzie najlepsza na grilla?". No to spieszymy z podpowiedzią.
Kiełbasy polecane na grilla
Kiełbasa brocka – szczególnie polecana na grilla. To kiełbasa z mięsa wieprzowego z dodatkiem mięsa z kurczaka w naturalnym jelicie wieprzowym, wędzona i parzona. Jej sekretem jest specjalnie dobrany zestaw przypraw, z gorczycą, pieprzem i delikatnie zaznaczoną nutą czosnku. Świetna do smażenia, pieczenia, podgrzania w wodzie, do dań gotowych, a także jako przekąska na zimno.
Kiełbasa śląska – kiełbasa wieprzowo-wołowa, średnio rozdrobniona, wędzona, parzona. Ma delikatny smak z lekko wyczuwalnym pieprzem i czosnkiem. Świetnie smakuje z grilla, ale nie tylko. Można ją przygotować także na patelni, w wodzie, a także podawać na zimno lub jako dodatek do jajecznicy.
Kiełbasa podwawelska – soczysta i krucha kiełbasa wieprzowa w naturalnej osłonce, parzona i wędzona. Jest delikatnie pikantna w smaku, z lekko wyczuwalną nutą pieprzu i czosnku. Polecana do spożycia zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Kiełbasa biała – na grillu świetnie sprawdzą się także kiełbasy białe. Są soczyste, aromatyczne, doprawione m.in. pieprzem białym, majerankiem i czosnkiem. Kiełbasa Naturrino dodatkowo nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów. To tradycyjna biała kiełbasa cienka w naturalnym jelicie, przygotowana z 94 proc. mięsa wieprzowego.
Kiełbasa nie oznacza nudy
Wiecie już, jakie kiełbasy wybierać. Podpowiemy wam teraz, jak je przygotować. Położenie naciętych kiełbasek na ruszcie i serwowanie ich z pieczywem i musztardą jest najprostszą opcją. Smaczną, owszem, ale na pewno niejedyną. Kiełbasę można podać także z konfiturą, a nawet z truskawkami.
Biała kiełbasa z konfiturą z cebuli
Smak mięsa bardzo dobrze współgra ze słodyczą cebuli. Do tego gałązka świeżego tymianku dla nadania pięknego aromatu i pyszne danie z grilla gotowe.
Konfitura:
· 1 kg białej cebuli (obranej i pokrojonej w piórka)
· 250 g cukru
· 0,75 l białego wytrawnego wina
· 100 ml octu winnego
· 100 g masła
· estragon, sól, pieprz
W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę, smażymy do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy: cukier, wino, ocet winny i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień na minimum i całość dusimy przez ok. godzinę, mieszając od czasu do czasu.
Pozostałe składniki:
· kiełbasa biała Naturrino
· świeży tymianek
Kiełbasę, dwie łyżki konfitury i gałązkę tymianku zawiń w sreberko. Zawiniątka umieść na grillu. Po ok. 20 min aromatyczna kiełbasa będzie gotowa.
Sałatka z grillowaną brocką
Utarło się, że kiełbasę z grilla podajemy z chlebem, musztardą i keczupem. Tymczasem można przygotować do niej pyszną i niebanalną sałatkę ze szparagami, truskawkami i rabarbarem. Zyskacie tym samym oryginalny i bardzo smaczny efekt, który zaskoczy waszych gości.
Sałatka:
· 3 garści mieszanki sałat
· 2 łodygi rabarbaru
· 1 łyżeczka cukru trzcinowego
· 1 łyżka oleju
· szczypta soli
· 1/2 pęczka zielonych szparagów (olej, sól himalajska)
· 1 duża garść truskawek pokrojonych w ćwiartki
· 2 garści żółtych pomidorków koktajlowych przekrojonych na połowę
Dressing:
· 5–6 łyżek oleju z pestek winogron
· 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
· 2 łyżki białego octu winnego
· 1 czubata łyżeczka miodu
· sól, świeżo zmielony pieprz
Pozostałe składniki:
· 8 kiełbas brockich Sokołów
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dressingu połączyć ze sobą.
Kiełbasy ponacinać, szparagi skropić olejem. Kiełbasę i szparagi grillować przez kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Szparagi posolić po zdjęciu z rusztu i w zależności od długości podzielić na 2 lub 3 części.
Przyciąć końcówki rabarbaru, dokładnie umyć, obrać i pokroić na plasterki grubości 0,5 cm. Olej połączyć z cukrem oraz solą. Tak przygotowaną marynatą natrzeć plasterki rabarbaru i odstawić na minimum 20 min.
Na półmisek wyłożyć naprzemiennie mieszankę sałat, rabarbar, szparagi, truskawki oraz pomidorki. Całość polać przygotowanym dressingiem, a na koniec posypać płatkami stokrotek. Sałatkę podać z grillowaną kiełbasą i sosem pomidorowym.
WP Kuchnia na: