Trwa ładowanie...
Partnerem treści jest Sokołów.

Kiełbasa – królowa grilla. Można ją przygotować na wiele sposobów

Wiosna i lato pachną w Polsce przede wszystkim… grillem. To nasza ulubiona rozrywka wakacyjno-weekendowa. Grillujemy, kiedy tylko możemy. Nic dziwnego, że uważamy się za ekspertów w tej dziedzinie. Ale czy aby na pewno wiemy, jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?

Share
 Źródło: Adobe Stock
d4f8hf2

Królową grilla jest kiełbasa. Choć karkówka próbuje dotrzymać jej kroku, choć coraz częściej grillujemy także inne rodzaje mięs, warzywa, a nawet owoce, to wydaje się, że kiełbasa nigdy nie straci korony królowej grilla. Jednak kiełbasa kiełbasie nierówna i to wcale nie jest bez znaczenia, jaką wędlinę położysz na ruszt. Produkty różnią się bowiem składem (rzecz jasna, im więcej mięsa w składzie i im mniej sztucznych dodatków, tym lepiej) i smakiem wynikającym z użytych przypraw. Jedne kiełbasy będą delikatniejsze, inne bardziej wyraziste w smaku. Jedne są mocniej, inne mniej podwędzane. Gama produktów do wyboru jest naprawdę spora. Można się w tym trochę zgubić. Zresztą na pewno nie raz przytłoczeni dużym wyborem kiełbas zadawaliście pani ekspedientce w mięsnym pytanie: "która będzie najlepsza na grilla?". No to spieszymy z podpowiedzią.

Kiełbasy polecane na grilla

Kiełbasa brocka – szczególnie polecana na grilla. To kiełbasa z mięsa wieprzowego z dodatkiem mięsa z kurczaka w naturalnym jelicie wieprzowym, wędzona i parzona. Jej sekretem jest specjalnie dobrany zestaw przypraw, z gorczycą, pieprzem i delikatnie zaznaczoną nutą czosnku. Świetna do smażenia, pieczenia, podgrzania w wodzie, do dań gotowych, a także jako przekąska na zimno.

Kiełbasa śląska – kiełbasa wieprzowo-wołowa, średnio rozdrobniona, wędzona, parzona. Ma delikatny smak z lekko wyczuwalnym pieprzem i czosnkiem. Świetnie smakuje z grilla, ale nie tylko. Można ją przygotować także na patelni, w wodzie, a także podawać na zimno lub jako dodatek do jajecznicy.

d4f8hf2

Kiełbasa podwawelska – soczysta i krucha kiełbasa wieprzowa w naturalnej osłonce, parzona i wędzona. Jest delikatnie pikantna w smaku, z lekko wyczuwalną nutą pieprzu i czosnku. Polecana do spożycia zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Kiełbasa biała – na grillu świetnie sprawdzą się także kiełbasy białe. Są soczyste, aromatyczne, doprawione m.in. pieprzem białym, majerankiem i czosnkiem. Kiełbasa Naturrino dodatkowo nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów. To tradycyjna biała kiełbasa cienka w naturalnym jelicie, przygotowana z 94 proc. mięsa wieprzowego.

Kiełbasa nie oznacza nudy

Wiecie już, jakie kiełbasy wybierać. Podpowiemy wam teraz, jak je przygotować. Położenie naciętych kiełbasek na ruszcie i serwowanie ich z pieczywem i musztardą jest najprostszą opcją. Smaczną, owszem, ale na pewno niejedyną. Kiełbasę można podać także z konfiturą, a nawet z truskawkami.

Biała kiełbasa z konfiturą z cebuli

Smak mięsa bardzo dobrze współgra ze słodyczą cebuli. Do tego gałązka świeżego tymianku dla nadania pięknego aromatu i pyszne danie z grilla gotowe.

d4f8hf2

Konfitura:

·       1 kg białej cebuli (obranej i pokrojonej w piórka)

·       250 g cukru

·       0,75 l białego wytrawnego wina

·       100 ml octu winnego

·       100 g masła

·       estragon, sól, pieprz

d4f8hf2

W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę, smażymy do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy: cukier, wino, ocet winny i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień na minimum i całość dusimy przez ok. godzinę, mieszając od czasu do czasu.

Pozostałe składniki:

·       kiełbasa biała Naturrino

·       świeży tymianek

d4f8hf2

Kiełbasę, dwie łyżki konfitury i gałązkę tymianku zawiń w sreberko. Zawiniątka umieść na grillu. Po ok. 20 min aromatyczna kiełbasa będzie gotowa.

Sałatka z grillowaną brocką

Utarło się, że kiełbasę z grilla podajemy z chlebem, musztardą i keczupem. Tymczasem można przygotować do niej pyszną i niebanalną sałatkę ze szparagami, truskawkami i rabarbarem. Zyskacie tym samym oryginalny i bardzo smaczny efekt, który zaskoczy waszych gości.

Sałatka:

·       3 garści mieszanki sałat

d4f8hf2

·       2 łodygi rabarbaru

·       1 łyżeczka cukru trzcinowego

·       1 łyżka oleju

·       szczypta soli

·       1/2 pęczka zielonych szparagów (olej, sól himalajska)

·       1 duża garść truskawek pokrojonych w ćwiartki

d4f8hf2

·       2 garści żółtych pomidorków koktajlowych przekrojonych na połowę

Dressing:

·       5–6 łyżek oleju z pestek winogron

·       1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

·       2 łyżki białego octu winnego

·       1 czubata łyżeczka miodu

·       sól, świeżo zmielony pieprz

Pozostałe składniki:

·       8 kiełbas brockich Sokołów

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dressingu połączyć ze sobą.

Kiełbasy ponacinać, szparagi skropić olejem. Kiełbasę i szparagi grillować przez kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Szparagi posolić po zdjęciu z rusztu i w zależności od długości podzielić na 2 lub 3 części.

Przyciąć końcówki rabarbaru, dokładnie umyć, obrać i pokroić na plasterki grubości 0,5 cm. Olej połączyć z cukrem oraz solą. Tak przygotowaną marynatą natrzeć plasterki rabarbaru i odstawić na minimum 20 min.

Na półmisek wyłożyć naprzemiennie mieszankę sałat, rabarbar, szparagi, truskawki oraz pomidorki. Całość polać przygotowanym dressingiem, a na koniec posypać płatkami stokrotek. Sałatkę podać z grillowaną kiełbasą i sosem pomidorowym.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Partnerem treści jest Sokołów.
d4f8hf2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4f8hf2
Więcej tematów