Długa tradycja szybkich dań

None

Obraz

/ 8Długa tradycja szybkich dań

Obraz
© Jupiterimages

Wszyscy narzekamy na to, jakie fast foody są niezdrowe. A jednak perspektywa zjedzenia sycącego posiłku w przerwie w pracy powoduje, że znajome "budki" cieszą się niesłabnącą popularnością. Nierzadko oferują szeroki zestaw produktów, a każdy z nich klient dostanie w ciągu 10 minut.

/ 81. Hamburger

Obraz
© Jupiterimages

Najpopularniejszy fast food. Kawałek wołowiny otoczony bułką przybył do nas ze Stanów Zjednoczonych, niewielu natomiast wie, iż pierwotnie pochodził on... z Niemiec! Nazwa hamburger została zapożyczona od miejscowości Hamburg - to właśnie emigranci z największego portu Niemiec mieli zapoznać Amerykanów z tą potrawą. Stał się na tyle popularny, że serwuje go dziś także większość restauracji.

/ 82. Polski hamburger

Obraz
© flickr.com/jcwestbrook/cc 2.0/at/ndw

Doczekaliśmy się nawet jego polskiej odmiany. Wiele drobnych restauracji oferuje własne odmiany hamburgera. O ile w krajach zachodnich rzadko serwowany jest z dodatkami, o tyle w Polsce popularne są bułki już wypełnione wszelakimi sałatkami, jako dodatkiem do burgera. Takie danie jest nie tylko bardziej sycące, ale i przede wszystkim dużo zdrowsze.

/ 83. Kebab

Obraz
© sxc.hu

W Europie kebab jednoznacznie kojarzy się z Turkami. W Azji serwowany jest w wielu różnych odmianach, niekoniecznie z pieczywem, natomiast w Polsce pod tą nazwą kryje się najczęściej döner kebab. Mięso przygotowywane jest tradycyjnie, z wykorzystaniem pionowego rusztu, lecz oryginalną jagnięcinę zastępuje się kurczakiem.

/ 84. Hot dog

Obraz
© Jupiterimages

Naukowcy amerykańscy wciąż spierają się, czy hot dog przybył do nich z Frankfurtu, czy też z Wiednia. Pierwotnie parówkę serwowano z dowolnym pieczywem, dopiero Amerykanie wprowadzili zwyczaj podawania jej w przekrojonej bułce, z keczupem i musztardą. Gotowy od razu, lekki i łatwy w transporcie, swoją karierę zawdzięcza przede wszystkim imprezom masowym - trudno sobie wyobrazić stadion sportowy bez budek z hot dogami.

/ 85. Fish & chips

Obraz
© sxc.hu

To jedno z nielicznych eksportowanych dań brytyjskich. Smażonej w głębokim oleju rybie ("fish") - łupaczowi, rzadziej dorszowi, towarzyszą frytki ("chips" bądź "french fries"). Nazwa tych ostatnich może być myląca - nie wywodzą się bowiem z Francji, lecz z Belgii. Żołnierze brytyjscy walczący w okopach ramię w ramię z Armią Belgijską po zakończeniu pierwszej wojny światowej przywieźli do domu sekret ich przygotowania. Frytki szybko podbiły serca wyspiarzy.

/ 86. Pizza

Obraz
© sxc.hu

Pizza zagościła na stałe w menu nie tylko fast foodów, ale i większości restauracji w Polsce. Pochodzenie samego ciasta pozostanie już chyba na zawsze tajemnicą, lecz za niezwykłe połączenie go z sosem pomidorowym i serem odpowiadają mieszkańcy Neapolu. Poza tradycyjną margheritą (nazwa pochodzi od królowej Włoch, Małgorzaty Sabaudzkiej) znane są setki innych odmian pizzy, zawierające tak egzotyczne dodatki jak krewetki, kukurydza czy jajko.

/ 87. Curry

Obraz
© flickr.com/fotoosvanrobin/cc 2.0/at/sa

Mniej popularne curry przybyło do nas z półwyspu Indyjskiego. Nazwa wywodzi się z południwoindyjskiego kari, oznaczającego sos. Podstawą samej potrawy jest w istocie sos, sowicie przyprawiany m. in. koriandrem, kminkiem, chilli, czosnkiem, cebulą czy cynamonem. Serwowany jest z mięsem (rodzaj mięsa zależy od przepisu) oraz ryżem długoziarnistym.

mb

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości