Długa tradycja szybkich dań
None
Długa tradycja szybkich dań
Wszyscy narzekamy na to, jakie fast foody są niezdrowe. A jednak perspektywa zjedzenia sycącego posiłku w przerwie w pracy powoduje, że znajome "budki" cieszą się niesłabnącą popularnością. Nierzadko oferują szeroki zestaw produktów, a każdy z nich klient dostanie w ciągu 10 minut.
1. Hamburger
Najpopularniejszy fast food. Kawałek wołowiny otoczony bułką przybył do nas ze Stanów Zjednoczonych, niewielu natomiast wie, iż pierwotnie pochodził on... z Niemiec! Nazwa hamburger została zapożyczona od miejscowości Hamburg - to właśnie emigranci z największego portu Niemiec mieli zapoznać Amerykanów z tą potrawą. Stał się na tyle popularny, że serwuje go dziś także większość restauracji.
2. Polski hamburger
Doczekaliśmy się nawet jego polskiej odmiany. Wiele drobnych restauracji oferuje własne odmiany hamburgera. O ile w krajach zachodnich rzadko serwowany jest z dodatkami, o tyle w Polsce popularne są bułki już wypełnione wszelakimi sałatkami, jako dodatkiem do burgera. Takie danie jest nie tylko bardziej sycące, ale i przede wszystkim dużo zdrowsze.
3. Kebab
W Europie kebab jednoznacznie kojarzy się z Turkami. W Azji serwowany jest w wielu różnych odmianach, niekoniecznie z pieczywem, natomiast w Polsce pod tą nazwą kryje się najczęściej döner kebab. Mięso przygotowywane jest tradycyjnie, z wykorzystaniem pionowego rusztu, lecz oryginalną jagnięcinę zastępuje się kurczakiem.
4. Hot dog
Naukowcy amerykańscy wciąż spierają się, czy hot dog przybył do nich z Frankfurtu, czy też z Wiednia. Pierwotnie parówkę serwowano z dowolnym pieczywem, dopiero Amerykanie wprowadzili zwyczaj podawania jej w przekrojonej bułce, z keczupem i musztardą. Gotowy od razu, lekki i łatwy w transporcie, swoją karierę zawdzięcza przede wszystkim imprezom masowym - trudno sobie wyobrazić stadion sportowy bez budek z hot dogami.
5. Fish & chips
To jedno z nielicznych eksportowanych dań brytyjskich. Smażonej w głębokim oleju rybie ("fish") - łupaczowi, rzadziej dorszowi, towarzyszą frytki ("chips" bądź "french fries"). Nazwa tych ostatnich może być myląca - nie wywodzą się bowiem z Francji, lecz z Belgii. Żołnierze brytyjscy walczący w okopach ramię w ramię z Armią Belgijską po zakończeniu pierwszej wojny światowej przywieźli do domu sekret ich przygotowania. Frytki szybko podbiły serca wyspiarzy.
6. Pizza
Pizza zagościła na stałe w menu nie tylko fast foodów, ale i większości restauracji w Polsce. Pochodzenie samego ciasta pozostanie już chyba na zawsze tajemnicą, lecz za niezwykłe połączenie go z sosem pomidorowym i serem odpowiadają mieszkańcy Neapolu. Poza tradycyjną margheritą (nazwa pochodzi od królowej Włoch, Małgorzaty Sabaudzkiej) znane są setki innych odmian pizzy, zawierające tak egzotyczne dodatki jak krewetki, kukurydza czy jajko.
7. Curry
Mniej popularne curry przybyło do nas z półwyspu Indyjskiego. Nazwa wywodzi się z południwoindyjskiego kari, oznaczającego sos. Podstawą samej potrawy jest w istocie sos, sowicie przyprawiany m. in. koriandrem, kminkiem, chilli, czosnkiem, cebulą czy cynamonem. Serwowany jest z mięsem (rodzaj mięsa zależy od przepisu) oraz ryżem długoziarnistym.
mb