Długa tradycja szybkich dań

None

Obraz

/ 8Długa tradycja szybkich dań

Obraz
© Jupiterimages

Wszyscy narzekamy na to, jakie fast foody są niezdrowe. A jednak perspektywa zjedzenia sycącego posiłku w przerwie w pracy powoduje, że znajome "budki" cieszą się niesłabnącą popularnością. Nierzadko oferują szeroki zestaw produktów, a każdy z nich klient dostanie w ciągu 10 minut.

/ 81. Hamburger

Obraz
© Jupiterimages

Najpopularniejszy fast food. Kawałek wołowiny otoczony bułką przybył do nas ze Stanów Zjednoczonych, niewielu natomiast wie, iż pierwotnie pochodził on... z Niemiec! Nazwa hamburger została zapożyczona od miejscowości Hamburg - to właśnie emigranci z największego portu Niemiec mieli zapoznać Amerykanów z tą potrawą. Stał się na tyle popularny, że serwuje go dziś także większość restauracji.

/ 82. Polski hamburger

Obraz
© flickr.com/jcwestbrook/cc 2.0/at/ndw

Doczekaliśmy się nawet jego polskiej odmiany. Wiele drobnych restauracji oferuje własne odmiany hamburgera. O ile w krajach zachodnich rzadko serwowany jest z dodatkami, o tyle w Polsce popularne są bułki już wypełnione wszelakimi sałatkami, jako dodatkiem do burgera. Takie danie jest nie tylko bardziej sycące, ale i przede wszystkim dużo zdrowsze.

/ 83. Kebab

Obraz
© sxc.hu

W Europie kebab jednoznacznie kojarzy się z Turkami. W Azji serwowany jest w wielu różnych odmianach, niekoniecznie z pieczywem, natomiast w Polsce pod tą nazwą kryje się najczęściej döner kebab. Mięso przygotowywane jest tradycyjnie, z wykorzystaniem pionowego rusztu, lecz oryginalną jagnięcinę zastępuje się kurczakiem.

/ 84. Hot dog

Obraz
© Jupiterimages

Naukowcy amerykańscy wciąż spierają się, czy hot dog przybył do nich z Frankfurtu, czy też z Wiednia. Pierwotnie parówkę serwowano z dowolnym pieczywem, dopiero Amerykanie wprowadzili zwyczaj podawania jej w przekrojonej bułce, z keczupem i musztardą. Gotowy od razu, lekki i łatwy w transporcie, swoją karierę zawdzięcza przede wszystkim imprezom masowym - trudno sobie wyobrazić stadion sportowy bez budek z hot dogami.

/ 85. Fish & chips

Obraz
© sxc.hu

To jedno z nielicznych eksportowanych dań brytyjskich. Smażonej w głębokim oleju rybie ("fish") - łupaczowi, rzadziej dorszowi, towarzyszą frytki ("chips" bądź "french fries"). Nazwa tych ostatnich może być myląca - nie wywodzą się bowiem z Francji, lecz z Belgii. Żołnierze brytyjscy walczący w okopach ramię w ramię z Armią Belgijską po zakończeniu pierwszej wojny światowej przywieźli do domu sekret ich przygotowania. Frytki szybko podbiły serca wyspiarzy.

/ 86. Pizza

Obraz
© sxc.hu

Pizza zagościła na stałe w menu nie tylko fast foodów, ale i większości restauracji w Polsce. Pochodzenie samego ciasta pozostanie już chyba na zawsze tajemnicą, lecz za niezwykłe połączenie go z sosem pomidorowym i serem odpowiadają mieszkańcy Neapolu. Poza tradycyjną margheritą (nazwa pochodzi od królowej Włoch, Małgorzaty Sabaudzkiej) znane są setki innych odmian pizzy, zawierające tak egzotyczne dodatki jak krewetki, kukurydza czy jajko.

/ 87. Curry

Obraz
© flickr.com/fotoosvanrobin/cc 2.0/at/sa

Mniej popularne curry przybyło do nas z półwyspu Indyjskiego. Nazwa wywodzi się z południwoindyjskiego kari, oznaczającego sos. Podstawą samej potrawy jest w istocie sos, sowicie przyprawiany m. in. koriandrem, kminkiem, chilli, czosnkiem, cebulą czy cynamonem. Serwowany jest z mięsem (rodzaj mięsa zależy od przepisu) oraz ryżem długoziarnistym.

mb

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja