Trwa ładowanie...

Jak przygotować w domu zdrowsze wersje najpopularniejszych dań typu fast food?

Dania typu fast food stały się niezwykle popularne na całym świecie. Zamawia się je szybko, przygotowywane są również w ekspresowym tempie, a zjada się je jeszcze szybciej. Są sycące, ale jednocześnie ciągle mamy ochotę na więcej. Czy są one zdrowe? Można z tym polemizować… Szczególnie, że nie do końca wiemy, z czego dokładnie są robione i w jakich warunkach. Na to jednak jest sposób. Jeśli uwielbiamy pizzę, kebaby czy hamburgery, możemy przygotować je samodzielnie. Mamy wtedy największy wpływ na to, co się w nich znajdzie.

Burger Burger Źródło: Adobe Stock
d1w40yr
d1w40yr

Kurczak jak w KFC

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka,
  • 150 g mąki,
  • 2 szkl. mleka,
  • 3 jajka,
  • 1 szkl. bułki tartej,
  • 2 szkl. płatków kukurydzianych,
  • ½ l oleju,
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, słodka papryka, sproszkowane chili.

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka kroimy w wybranej wielkości kawałki. Posypujemy je przyprawami, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. W miseczce mieszamy bułkę tartą z płatkami kukurydzianymi.
  2. Z pozostałych składników (poza olejem) robimy gęste ciasto naleśnikowe. Przyprawiamy go według uznania.
  3. Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście, obtaczamy w panierce i smażymy na złoty kolor na głębokim oleju. Można to robić na patelni albo we frytkownicy.

Sposób na najlepsze frytki. Wyjdą złociste i chrupiące

Pizza z patelni

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 czerwona cebula,
  • 50 g oliwek,
  • ¼ czerwonej papryki,
  • 30 g mozzarelli w kulkach,
  • 100 g suchej mozzarelli,
  • 1 łyżka oleju,
  • 100 g sosu pomidorowego,
  • 100 g tuńczyka bez zalewy,
  • 50 g kukurydzy z puszki,
  • 30 g salami.
d1w40yr

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy do miski. Do niej dodajemy proszek do pieczenia, sól, oliwę i ciepłą wodę. Ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Odkładamy na 15 minut.
  2. W tym czasie cebulę kroimy w cienkie piórka, oliwki w plasterki, paprykę w cienkie słupki. Kulki mozzarelli dzielimy na pół, a suchy ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Ciasto dzielimy na dwie części. Obie rozwałkowujemy na placki o średnicy jednakowej ze średnicą patelni.
  4. Patelnię smarujemy olejem i dobrze ją rozgrzewamy. Kładziemy na nią pierwszy placek, a na wierzch wykładamy połowę sosu pomidorowego, cebulę, tuńczyka, oliwki, kukurydzę i połowę tartej mozzarelli. Patelnię przykrywamy i podsmażamy do momentu, aż placek zarumieni się od spodu, a ser się rozpuści.
  5. Na patelnię wykładamy drugi placek, który smarujemy resztą sosu. Wykładamy resztę cebuli, paprykę, salami oraz kulki mozzarelli. Posypujemy drugą połową startego sera i przykrywamy. Znów podsmażamy do zrumienienia placka i rozpuszczenia się sera.

Domowy hot dog

Składniki:

  • 2 bagietki francuskie,
  • 4 parówki,
  • 50 g majonezu,
  • 2 łyżki ketchupu (łagodnego lub ostrego),
  • 700 g kapusty pekińskiej,
  • 1 marchewka,
  • sól, pieprz, curry, słodka papryka,
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego.
d1w40yr

Przygotowanie:

  1. Bagietki dzielimy na dwie części odpowiadające średnio długości hot doga. Każdą z nich kroimy wzdłuż, ale nie przecinając ich do końca. W środek wkładamy po parówce i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do ok. 150 stopni.
  2. W tym czasie mieszamy ze sobą majonez i jogurt. Dodajemy do sosu przyprawy i dokładnie mieszamy.
  3. Kapustę pekińską obieramy z zewnętrznych liści, myjemy i odcinamy głąb. Resztę drobno siekamy i wkładamy do miski. Marchewkę opłukujemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do kapusty i przyprawiamy.
  4. Wyjmujemy bagietki z parówkami.
  5. Każdą parówkę polewamy sosem majonezowo-jogurtowym, nakładamy na to surówkę i polewamy znów sosem i ketchupem.

Kebab z mięsem z kurczaka

Składniki na sos czosnkowo-jogurtowy:

  • ½ l jogurtu naturalnego,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich.
d1w40yr

Składniki na ostry sos:

  • 1 szkl. pikantnego ketchupu,
  • papryczka chili.

Składniki na kebab właściwy:

  • 80 dag piersi z kurczaka,
  • ½ szkl. oliwy,
  • 1 opakowanie przyprawy do kebaba,
  • 2 ogórki,
  • sałata lodowa,
  • 3 pomidory,
  • 2 cebule,
  • 1 opakowanie chlebków pita.

Przygotowanie:

  1. Mięso płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w cienkie paski. Zalewamy je 3 łyżkami oliwy i posypujemy przyprawą do kebaba. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.
  2. Warzywa myjemy i osuszamy. Ogórki i pomidory kroimy w kostkę, obraną cebulę w półplasterki, a sałatkę rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystko razem mieszamy.
  3. Na rozgrzanym oleju smażymy zamarynowane wcześniej mięso z kurczaka. Musi być rumiane, ale nie przypalone, więc trzeba je często mieszać.
  4. W tym samym czasie na drugiej patelni podgrzewamy z obu stron chlebek pita.
  5. Mięso na przemian z warzywami i dowolną kombinacją sosów układamy w chlebku pita. Polewamy jednym lub oboma sosami i podajemy.
d1w40yr

Amerykański hamburger

Składniki:

  • 4 bułki do hamburgerów,
  • 800 g mielonego wołowego mięsa,
  • 1 łyżka przyprawy typu maggi,
  • 4 liście sałaty,
  • 4 plastry sera cheddar,
  • 2 duże pomidory,
  • 4 plastry boczku,
  • 70 g marynowanych ogórków,
  • 35 g cebuli,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 14 g papryczek jalapeno,
  • pieprz i sól.

Przygotowanie:

  1. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i maggi. Dokładnie wyrabiamy dłonią i formujemy 4 kotlety.
  2. Na patelni lub grillu smażymy albo grillujemy kotlety oraz plastry boczku. Pod koniec smażenia na kotlety kładziemy plastry sera.
  3. W międzyczasie ogórki, pomidory i cebulę kroimy w plasterki. Bułki przekrawamy na pół i smarujemy majonezem albo dowolnym ulubionym sosem.
  4. Na dolną bułkę kładziemy sałatę, a na nią kotlety z lekko roztopionym serem, pomidory, ogórki i cebulę.
  5. Osoby lubiące pikantne dania mogą dodać posiekaną papryczkę jalapeno.
  6. Naszego hamburgera przykrywamy drugą połówką bułki. Aby nabrały typowo amerykańskiego charakteru, podajemy go z frytkami.
d1w40yr

Domowe wersje klasycznych dań typu fast food na pewno będą lepszej jakości niż te dostępne w barach szybkiej obsługi. Nie gwarantujemy, że będą mniej kaloryczne, ale, mając wpływ na wybór składników, możemy postarać się, by były zdrowsze, a nawet smaczniejsze.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1w40yr
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj