Jak przygotować w domu zdrowsze wersje najpopularniejszych dań typu fast food?

Dania typu fast food stały się niezwykle popularne na całym świecie. Zamawia się je szybko, przygotowywane są również w ekspresowym tempie, a zjada się je jeszcze szybciej. Są sycące, ale jednocześnie ciągle mamy ochotę na więcej. Czy są one zdrowe? Można z tym polemizować… Szczególnie, że nie do końca wiemy, z czego dokładnie są robione i w jakich warunkach. Na to jednak jest sposób. Jeśli uwielbiamy pizzę, kebaby czy hamburgery, możemy przygotować je samodzielnie. Mamy wtedy największy wpływ na to, co się w nich znajdzie.

Burger Burger
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kurczak jak w KFC

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka,
  • 150 g mąki,
  • 2 szkl. mleka,
  • 3 jajka,
  • 1 szkl. bułki tartej,
  • 2 szkl. płatków kukurydzianych,
  • ½ l oleju,
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, słodka papryka, sproszkowane chili.

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka kroimy w wybranej wielkości kawałki. Posypujemy je przyprawami, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. W miseczce mieszamy bułkę tartą z płatkami kukurydzianymi.
  2. Z pozostałych składników (poza olejem) robimy gęste ciasto naleśnikowe. Przyprawiamy go według uznania.
  3. Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście, obtaczamy w panierce i smażymy na złoty kolor na głębokim oleju. Można to robić na patelni albo we frytkownicy.

Sposób na najlepsze frytki. Wyjdą złociste i chrupiące

Pizza z patelni

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 czerwona cebula,
  • 50 g oliwek,
  • ¼ czerwonej papryki,
  • 30 g mozzarelli w kulkach,
  • 100 g suchej mozzarelli,
  • 1 łyżka oleju,
  • 100 g sosu pomidorowego,
  • 100 g tuńczyka bez zalewy,
  • 50 g kukurydzy z puszki,
  • 30 g salami.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy do miski. Do niej dodajemy proszek do pieczenia, sól, oliwę i ciepłą wodę. Ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Odkładamy na 15 minut.
  2. W tym czasie cebulę kroimy w cienkie piórka, oliwki w plasterki, paprykę w cienkie słupki. Kulki mozzarelli dzielimy na pół, a suchy ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Ciasto dzielimy na dwie części. Obie rozwałkowujemy na placki o średnicy jednakowej ze średnicą patelni.
  4. Patelnię smarujemy olejem i dobrze ją rozgrzewamy. Kładziemy na nią pierwszy placek, a na wierzch wykładamy połowę sosu pomidorowego, cebulę, tuńczyka, oliwki, kukurydzę i połowę tartej mozzarelli. Patelnię przykrywamy i podsmażamy do momentu, aż placek zarumieni się od spodu, a ser się rozpuści.
  5. Na patelnię wykładamy drugi placek, który smarujemy resztą sosu. Wykładamy resztę cebuli, paprykę, salami oraz kulki mozzarelli. Posypujemy drugą połową startego sera i przykrywamy. Znów podsmażamy do zrumienienia placka i rozpuszczenia się sera.

Domowy hot dog

Składniki:

  • 2 bagietki francuskie,
  • 4 parówki,
  • 50 g majonezu,
  • 2 łyżki ketchupu (łagodnego lub ostrego),
  • 700 g kapusty pekińskiej,
  • 1 marchewka,
  • sól, pieprz, curry, słodka papryka,
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego.

Przygotowanie:

  1. Bagietki dzielimy na dwie części odpowiadające średnio długości hot doga. Każdą z nich kroimy wzdłuż, ale nie przecinając ich do końca. W środek wkładamy po parówce i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do ok. 150 stopni.
  2. W tym czasie mieszamy ze sobą majonez i jogurt. Dodajemy do sosu przyprawy i dokładnie mieszamy.
  3. Kapustę pekińską obieramy z zewnętrznych liści, myjemy i odcinamy głąb. Resztę drobno siekamy i wkładamy do miski. Marchewkę opłukujemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do kapusty i przyprawiamy.
  4. Wyjmujemy bagietki z parówkami.
  5. Każdą parówkę polewamy sosem majonezowo-jogurtowym, nakładamy na to surówkę i polewamy znów sosem i ketchupem.

Kebab z mięsem z kurczaka

Składniki na sos czosnkowo-jogurtowy:

  • ½ l jogurtu naturalnego,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich.

Składniki na ostry sos:

  • 1 szkl. pikantnego ketchupu,
  • papryczka chili.

Składniki na kebab właściwy:

  • 80 dag piersi z kurczaka,
  • ½ szkl. oliwy,
  • 1 opakowanie przyprawy do kebaba,
  • 2 ogórki,
  • sałata lodowa,
  • 3 pomidory,
  • 2 cebule,
  • 1 opakowanie chlebków pita.

Przygotowanie:

  1. Mięso płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w cienkie paski. Zalewamy je 3 łyżkami oliwy i posypujemy przyprawą do kebaba. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.
  2. Warzywa myjemy i osuszamy. Ogórki i pomidory kroimy w kostkę, obraną cebulę w półplasterki, a sałatkę rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystko razem mieszamy.
  3. Na rozgrzanym oleju smażymy zamarynowane wcześniej mięso z kurczaka. Musi być rumiane, ale nie przypalone, więc trzeba je często mieszać.
  4. W tym samym czasie na drugiej patelni podgrzewamy z obu stron chlebek pita.
  5. Mięso na przemian z warzywami i dowolną kombinacją sosów układamy w chlebku pita. Polewamy jednym lub oboma sosami i podajemy.

Amerykański hamburger

Składniki:

  • 4 bułki do hamburgerów,
  • 800 g mielonego wołowego mięsa,
  • 1 łyżka przyprawy typu maggi,
  • 4 liście sałaty,
  • 4 plastry sera cheddar,
  • 2 duże pomidory,
  • 4 plastry boczku,
  • 70 g marynowanych ogórków,
  • 35 g cebuli,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 14 g papryczek jalapeno,
  • pieprz i sól.

Przygotowanie:

  1. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i maggi. Dokładnie wyrabiamy dłonią i formujemy 4 kotlety.
  2. Na patelni lub grillu smażymy albo grillujemy kotlety oraz plastry boczku. Pod koniec smażenia na kotlety kładziemy plastry sera.
  3. W międzyczasie ogórki, pomidory i cebulę kroimy w plasterki. Bułki przekrawamy na pół i smarujemy majonezem albo dowolnym ulubionym sosem.
  4. Na dolną bułkę kładziemy sałatę, a na nią kotlety z lekko roztopionym serem, pomidory, ogórki i cebulę.
  5. Osoby lubiące pikantne dania mogą dodać posiekaną papryczkę jalapeno.
  6. Naszego hamburgera przykrywamy drugą połówką bułki. Aby nabrały typowo amerykańskiego charakteru, podajemy go z frytkami.

Domowe wersje klasycznych dań typu fast food na pewno będą lepszej jakości niż te dostępne w barach szybkiej obsługi. Nie gwarantujemy, że będą mniej kaloryczne, ale, mając wpływ na wybór składników, możemy postarać się, by były zdrowsze, a nawet smaczniejsze.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika