Jak przygotować w domu zdrowsze wersje najpopularniejszych dań typu fast food?
Dania typu fast food stały się niezwykle popularne na całym świecie. Zamawia się je szybko, przygotowywane są również w ekspresowym tempie, a zjada się je jeszcze szybciej. Są sycące, ale jednocześnie ciągle mamy ochotę na więcej. Czy są one zdrowe? Można z tym polemizować… Szczególnie, że nie do końca wiemy, z czego dokładnie są robione i w jakich warunkach. Na to jednak jest sposób. Jeśli uwielbiamy pizzę, kebaby czy hamburgery, możemy przygotować je samodzielnie. Mamy wtedy największy wpływ na to, co się w nich znajdzie.
Kurczak jak w KFC
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka,
- 150 g mąki,
- 2 szkl. mleka,
- 3 jajka,
- 1 szkl. bułki tartej,
- 2 szkl. płatków kukurydzianych,
- ½ l oleju,
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, słodka papryka, sproszkowane chili.
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka kroimy w wybranej wielkości kawałki. Posypujemy je przyprawami, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. W miseczce mieszamy bułkę tartą z płatkami kukurydzianymi.
- Z pozostałych składników (poza olejem) robimy gęste ciasto naleśnikowe. Przyprawiamy go według uznania.
- Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście, obtaczamy w panierce i smażymy na złoty kolor na głębokim oleju. Można to robić na patelni albo we frytkownicy.
Sposób na najlepsze frytki. Wyjdą złociste i chrupiące
Pizza z patelni
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 ml ciepłej wody,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 czerwona cebula,
- 50 g oliwek,
- ¼ czerwonej papryki,
- 30 g mozzarelli w kulkach,
- 100 g suchej mozzarelli,
- 1 łyżka oleju,
- 100 g sosu pomidorowego,
- 100 g tuńczyka bez zalewy,
- 50 g kukurydzy z puszki,
- 30 g salami.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do miski. Do niej dodajemy proszek do pieczenia, sól, oliwę i ciepłą wodę. Ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Odkładamy na 15 minut.
- W tym czasie cebulę kroimy w cienkie piórka, oliwki w plasterki, paprykę w cienkie słupki. Kulki mozzarelli dzielimy na pół, a suchy ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Ciasto dzielimy na dwie części. Obie rozwałkowujemy na placki o średnicy jednakowej ze średnicą patelni.
- Patelnię smarujemy olejem i dobrze ją rozgrzewamy. Kładziemy na nią pierwszy placek, a na wierzch wykładamy połowę sosu pomidorowego, cebulę, tuńczyka, oliwki, kukurydzę i połowę tartej mozzarelli. Patelnię przykrywamy i podsmażamy do momentu, aż placek zarumieni się od spodu, a ser się rozpuści.
- Na patelnię wykładamy drugi placek, który smarujemy resztą sosu. Wykładamy resztę cebuli, paprykę, salami oraz kulki mozzarelli. Posypujemy drugą połową startego sera i przykrywamy. Znów podsmażamy do zrumienienia placka i rozpuszczenia się sera.
Domowy hot dog
Składniki:
- 2 bagietki francuskie,
- 4 parówki,
- 50 g majonezu,
- 2 łyżki ketchupu (łagodnego lub ostrego),
- 700 g kapusty pekińskiej,
- 1 marchewka,
- sól, pieprz, curry, słodka papryka,
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego.
Przygotowanie:
- Bagietki dzielimy na dwie części odpowiadające średnio długości hot doga. Każdą z nich kroimy wzdłuż, ale nie przecinając ich do końca. W środek wkładamy po parówce i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do ok. 150 stopni.
- W tym czasie mieszamy ze sobą majonez i jogurt. Dodajemy do sosu przyprawy i dokładnie mieszamy.
- Kapustę pekińską obieramy z zewnętrznych liści, myjemy i odcinamy głąb. Resztę drobno siekamy i wkładamy do miski. Marchewkę opłukujemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do kapusty i przyprawiamy.
- Wyjmujemy bagietki z parówkami.
- Każdą parówkę polewamy sosem majonezowo-jogurtowym, nakładamy na to surówkę i polewamy znów sosem i ketchupem.
Kebab z mięsem z kurczaka
Składniki na sos czosnkowo-jogurtowy:
- ½ l jogurtu naturalnego,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 łyżka ziół prowansalskich.
Składniki na ostry sos:
- 1 szkl. pikantnego ketchupu,
- papryczka chili.
Składniki na kebab właściwy:
- 80 dag piersi z kurczaka,
- ½ szkl. oliwy,
- 1 opakowanie przyprawy do kebaba,
- 2 ogórki,
- sałata lodowa,
- 3 pomidory,
- 2 cebule,
- 1 opakowanie chlebków pita.
Przygotowanie:
- Mięso płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w cienkie paski. Zalewamy je 3 łyżkami oliwy i posypujemy przyprawą do kebaba. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.
- Warzywa myjemy i osuszamy. Ogórki i pomidory kroimy w kostkę, obraną cebulę w półplasterki, a sałatkę rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystko razem mieszamy.
- Na rozgrzanym oleju smażymy zamarynowane wcześniej mięso z kurczaka. Musi być rumiane, ale nie przypalone, więc trzeba je często mieszać.
- W tym samym czasie na drugiej patelni podgrzewamy z obu stron chlebek pita.
- Mięso na przemian z warzywami i dowolną kombinacją sosów układamy w chlebku pita. Polewamy jednym lub oboma sosami i podajemy.
Amerykański hamburger
Składniki:
- 4 bułki do hamburgerów,
- 800 g mielonego wołowego mięsa,
- 1 łyżka przyprawy typu maggi,
- 4 liście sałaty,
- 4 plastry sera cheddar,
- 2 duże pomidory,
- 4 plastry boczku,
- 70 g marynowanych ogórków,
- 35 g cebuli,
- 2 łyżki majonezu,
- 14 g papryczek jalapeno,
- pieprz i sól.
Przygotowanie:
- Mięso doprawiamy solą, pieprzem i maggi. Dokładnie wyrabiamy dłonią i formujemy 4 kotlety.
- Na patelni lub grillu smażymy albo grillujemy kotlety oraz plastry boczku. Pod koniec smażenia na kotlety kładziemy plastry sera.
- W międzyczasie ogórki, pomidory i cebulę kroimy w plasterki. Bułki przekrawamy na pół i smarujemy majonezem albo dowolnym ulubionym sosem.
- Na dolną bułkę kładziemy sałatę, a na nią kotlety z lekko roztopionym serem, pomidory, ogórki i cebulę.
- Osoby lubiące pikantne dania mogą dodać posiekaną papryczkę jalapeno.
- Naszego hamburgera przykrywamy drugą połówką bułki. Aby nabrały typowo amerykańskiego charakteru, podajemy go z frytkami.
Domowe wersje klasycznych dań typu fast food na pewno będą lepszej jakości niż te dostępne w barach szybkiej obsługi. Nie gwarantujemy, że będą mniej kaloryczne, ale, mając wpływ na wybór składników, możemy postarać się, by były zdrowsze, a nawet smaczniejsze.