Kawiarki do 100 złotych. Prawdziwa gratka dla miłośników aromatycznej kawy
Większość z nas budzi się na co dzień, marząc o pierwszym łyku aromatycznego, czarnego naparu, który od razu stawia na nogi. Zamiast wydawać fortunę w kawiarniach w drodze do pracy, przygotuj ukochaną kawę w domu. Wystarczy wyposażyć się w kawiarkę i kilka minut cierpliwości.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Fenomen kawiarki
Mały i niepozorny czajniczek może być najlepszym domowym sposobem na przygotowanie kawy. Esencjonalna, aromatyczna i błyskawicznie budząca człowieka o poranku - to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia. Kawiarka została wynaleziona w latach 30. XX wieku we Włoszech przez Luigiego De Ponti. Przez dziesięciolecia stała się obowiązkowym elementem kuchni nie tylko włoskich domów. Z czasem jej wygodne używanie i efekty jej pracy docenił niemal cały świat. Wystarczy kilka chwil i stosunkowo niewiele czynności, by w naszej ulubionej filiżance znalazł się czarny, pobudzający napar. Sam proces trwa bardzo krótko, co z pewności stanowi o sukcesie i popularności urządzenia. Dodatkowo, korzystając ze swoich ulubionych ziaren kawy, zawsze otrzymujemy satysfakcjonujący i pyszny napar bez fusów. Jeśli nie chcesz wydawać na profesjonalny ekspres do kawy nawet kilku tysięcy złotych, kawiarka będzie świetną, niedrogą alternatywą.
Rodzaje kawiarek
Rynek zasypany jest przeróżnymi wariacjami na temat kawiarek. Każda z nich różni się materiałem, z którego są wykonane, wyglądem, kolorem i przeznaczeniem. Każda klasyczna kawiarka nadaje się do używania na kuchence gazowej i jest dostosowana do płomieni. Niektóre z nich możesz także używać na płycie indukcyjnej i elektrycznej. Jeśli z kolei chciałbyś używać jej bez względu czy kuchnia jest w okolicy, wybierz kawiarkę elektryczną, która zapewni ci kawę, gdziekolwiek znajdzie się gniazdko. Ważną kwestią podczas wyboru kawiarki idealnej jest analiza ilościowa - warto się zastanowić, dla ilu osób robisz kawę jednocześnie. Rozmiary "czajniczków" oznaczane są właśnie liczbą filiżanek kawy, którą podczas jednego użycia zaparzy kawiarka.
Jak korzystać z kawiarki?
Kawiarka składa się z trzech najważniejszych części - zbiorniczka na wodę, sitka na kawę i zbiornika, w którym gromadzi się zaparzona kawa. Przygotowanie kawy rozpoczynamy "od dołu". Najpierw nalewamy wodę do części umiejscowionej najniżej. Następnie do sitka wsypujemy ulubioną kawę o średnim stopniu zmielenia, który jest bardzo ważny. Zbyt drobno zmielona mogłaby przedostać się przez dziurki w sitku, z kolei zbyt grubo zmielona nie zaparzyłaby się odpowiednio mocno. Kawa powinna sięgać do 3/4 wysokości sitka i pozostać nieubita. Na sitko nakładamy najwyższy zbiornik i przekręcamy. Kawiarkę stawiamy na źródle ciepła i wyczekujemy odgłosu syczenia, oznaczający początek przelewania się kawy. Zmniejszamy płomień i czekamy na bulgotanie, czyli intensywne przelewanie się kawy. Wtedy należy zdjąć kawiarkę z ognia i rozlać do przygotowanych wcześniej filiżanek. Mimo że proces może wydawać się na pierwszy rzut oka skomplikowany, w rzeczywistości jest banalnie prosty. Z kawiarką warto się zaprzyjaźnić, bo jest niepozornym urządzeniem gwarantującym aromat i moc kawy, którą doceni każdy kawosz.
Zobacz też: Kawa przedłuża życie. Sprawdź, ile filiżanek powinniśmy pić dla zdrowia
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.