Kawiarki do 100 złotych. Prawdziwa gratka dla miłośników aromatycznej kawy

Większość z nas budzi się na co dzień, marząc o pierwszym łyku aromatycznego, czarnego naparu, który od razu stawia na nogi. Zamiast wydawać fortunę w kawiarniach w drodze do pracy, przygotuj ukochaną kawę w domu. Wystarczy wyposażyć się w kawiarkę i kilka minut cierpliwości.

Kawa jak z kawiarni w zaciszu domu? Wystarczy mieć kawiarkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Monika Zonenberg

Fenomen kawiarki
Mały i niepozorny czajniczek może być najlepszym domowym sposobem na przygotowanie kawy. Esencjonalna, aromatyczna i błyskawicznie budząca człowieka o poranku - to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia. Kawiarka została wynaleziona w latach 30. XX wieku we Włoszech przez Luigiego De Ponti. Przez dziesięciolecia stała się obowiązkowym elementem kuchni nie tylko włoskich domów. Z czasem jej wygodne używanie i efekty jej pracy docenił niemal cały świat. Wystarczy kilka chwil i stosunkowo niewiele czynności, by w naszej ulubionej filiżance znalazł się czarny, pobudzający napar. Sam proces trwa bardzo krótko, co z pewności stanowi o sukcesie i popularności urządzenia. Dodatkowo, korzystając ze swoich ulubionych ziaren kawy, zawsze otrzymujemy satysfakcjonujący i pyszny napar bez fusów. Jeśli nie chcesz wydawać na profesjonalny ekspres do kawy nawet kilku tysięcy złotych, kawiarka będzie świetną, niedrogą alternatywą.

Obraz
© Adobe Stock

Rodzaje kawiarek
Rynek zasypany jest przeróżnymi wariacjami na temat kawiarek. Każda z nich różni się materiałem, z którego są wykonane, wyglądem, kolorem i przeznaczeniem. Każda klasyczna kawiarka nadaje się do używania na kuchence gazowej i jest dostosowana do płomieni. Niektóre z nich możesz także używać na płycie indukcyjnej i elektrycznej. Jeśli z kolei chciałbyś używać jej bez względu czy kuchnia jest w okolicy, wybierz kawiarkę elektryczną, która zapewni ci kawę, gdziekolwiek znajdzie się gniazdko. Ważną kwestią podczas wyboru kawiarki idealnej jest analiza ilościowa - warto się zastanowić, dla ilu osób robisz kawę jednocześnie. Rozmiary "czajniczków" oznaczane są właśnie liczbą filiżanek kawy, którą podczas jednego użycia zaparzy kawiarka.

Jak korzystać z kawiarki?
Kawiarka składa się z trzech najważniejszych części - zbiorniczka na wodę, sitka na kawę i zbiornika, w którym gromadzi się zaparzona kawa. Przygotowanie kawy rozpoczynamy "od dołu". Najpierw nalewamy wodę do części umiejscowionej najniżej. Następnie do sitka wsypujemy ulubioną kawę o średnim stopniu zmielenia, który jest bardzo ważny. Zbyt drobno zmielona mogłaby przedostać się przez dziurki w sitku, z kolei zbyt grubo zmielona nie zaparzyłaby się odpowiednio mocno. Kawa powinna sięgać do 3/4 wysokości sitka i pozostać nieubita. Na sitko nakładamy najwyższy zbiornik i przekręcamy. Kawiarkę stawiamy na źródle ciepła i wyczekujemy odgłosu syczenia, oznaczający początek przelewania się kawy. Zmniejszamy płomień i czekamy na bulgotanie, czyli intensywne przelewanie się kawy. Wtedy należy zdjąć kawiarkę z ognia i rozlać do przygotowanych wcześniej filiżanek. Mimo że proces może wydawać się na pierwszy rzut oka skomplikowany, w rzeczywistości jest banalnie prosty. Z kawiarką warto się zaprzyjaźnić, bo jest niepozornym urządzeniem gwarantującym aromat i moc kawy, którą doceni każdy kawosz.

Obraz
© Adobe Stock

Zobacz też: Kawa przedłuża życie. Sprawdź, ile filiżanek powinniśmy pić dla zdrowia

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości