Kawiarka - tańszy zamiennik ekspresu do kawy. Jaką wybrać?

Kawiarka znana również jako kafetiera, mokka lub makinetka to proste w użyciu urządzenie, które zyskało dużą popularność dzięki niskiej cenie. Aromat i smak kawy zachwycił tak bardzo, że na rynku znajdziemy sporą ilość kawiarek. Na którą się zdecydować?

Źródło zdjęć: © Unsplash | Annie Spratt

Historia kawiarek w pigułce

W 1933 r. pracownik firmy Alfonsa Bialettiego – Luigi De Ponti – opatentował jedną z pierwszych kawiarek. Sam Bialetti był pomysłodawcą urządzenia, które jest zainspirowane pralką domową. Jego marka jest znana do dziś ze swoich urządzeń do parzenia kawy, które wyróżniają się wysoką jakością wykonania. Wyróżnia je także postać małego człowieka z wąsem, która znajduje się na wszystkich modelach kawiarek tej marki. Dziś znajdziemy na rynku setki kawiarek w różnych przedziałach cenowych i kolorach. Statystyka mówi, że ponad 90% włoskich domów posiada choć jedną kawiarkę w swojej kuchni.

Wybór kawiarki – na co zwrócić uwagę?

Kawiarka jest produktem, który często możemy spotkać w supermarkecie lub na różnych stronach internetowych. Największą uwagę zwraca jednak różnica cenowa. Czym się różni kawiarka za 50 zł od tej za 100 zł? Głównym powodem jest materiał wykonania. Do wyprodukowania tańszych modeli używa się w dużej mierze gorszej jakości metali, co oczywiście przekłada się na smak naszej kawy, ale i też zdrowie! Upewnij się, czy kawiarka posiada wentyl, który odpowiada za wydostanie się pary podczas zbyt dużego ciśnienia. Ponadto twoją uwagę powinna zwrócić także rozmiar urządzenia. Ważne jest to, aby nie kierować się tylko i wyłącznie ceną produktu, ponieważ często tańsze i gorsze jakościowo kawiarki lądują po miesiącu w śmietniku.

Nasze kawiarkowe propozycje

Na pierwszy ogień idzie okrągła kawiarka niemieckiej marki premium WMF. Jest ona doskonałym zamiennikiem ekspresu ciśnieniowego, choć przygotujesz w niej aż 6 filiżanek kawy. Urządzenie to zostało wykonane ze stali nierdzewnej 18/10, która jest najczęściej spotykana w garnkach i naczyniach kuchennych. Sam kod oznacza procentowy stosunek pierwiastków chromu oraz niklu w składzie stali. Ten model kawiarki jest kompatybilny z każdym rodzajem kuchenki – w tym indukcyjnej.

Naszą drugą propozycją jest kawiarka MIA MOKKA marki HOMLA. Jest ona wykonana z wysokiej jakości aluminium, które charakteryzuje się wysoką wytrzymałością na uszkodzenia mechaniczne, rdzę i wysokie temperatury. Drobne elementy takie jak rączka zostały wykonane z drewna bukowego, przez co nie zaleca się myć tego urządzenia w zmywarce. Mimo wszystko możesz się nią cieszyć na lata, ponieważ oprócz wysokiej jakości materiału, jest ona przeznaczona zarówno do kuchenek gazowych oraz indukcyjnych. Producent zapewnia także, że w urządzeniu przygotujesz 6 filiżanek aromatycznej kawy.

Nie zapomnij o myciu kawiarki!

Gdy już kupisz kawiarkę, to nie zapominaj o myciu urządzenia po każdym użyciu. Należy myć dokładnie każdy element kawiarki, choć nie używaj do tego zbyt mocnych detergentów. Pamiętaj również, aby ją regularnie odkamieniać. Dzięki temu urządzenie będzie służyć na lata bez utraty jakości smaku kawy.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja